Gimnastyka artystyczna/sportowa
Jestem miłośnikiem gimnastyki artystycznej, moja kuzynka trenuje tą dyscyplinę sportu i myślę, że mogę conieco ta ten temat powiedzieć. Otóż przede wszystkim 90% zdjęć, które widnieją w tym temacie to nie zdjęcia gimnastyczek. Te wszystkie szokujące zdjęcia to zdjęcia dziewczyn z wysoką elastopatią lub z cyrku. Żadko która gimnastyczka ma aż takie rozciągnięcie! Kazakowa (chyba najbardziej rozciągnięta gimnastyczka) nie osiągnęła większych sukcesów w GA. Mówi się o niej, że nie ma wyrazu, jest gumowa i ma słabą technikę przyboru. Wydaje mi się, że Olesya, jedna z bohaterek szokujących filmików to jej siostra. Najprawdopodobniej u nich elastopatia jest rodzinna. W Rosji rzeczywiście wyszukuje się dzieci z elastopatią i ukierunkowuje do treniowania GA. Jednak często te giętkie dzieci nie mają wyrazu artystycznego, skoczności i innych elementów ważnych w GA i w rezultacie "istnieją" w GA bardzo krótko. Ktoś napisał wcześniej, że GA trenują 3-4 letnie dzieci - to nieprawda. Oczywiście są wyjątki, że takie maluszki już trenują, jednak standardem jest, że do klubów przyjmuje się 5-7 letnie dziewczynki. Polskie gimnastyczki znacznie odbiegają od zawodniczek rosyjskich, ukraińskich, czy bułgarskich, jednak nie jest tak źle. O ile dobrze pamiętam, na ostatnich Mistrzostwach Świata w Baku przed 4-ma miesiącami drużynowo Polska zajęła 11 miejsce. A biorąc pod uwagę ilość treningów nasze dziewczyny nie mogą się pochwalić ich ilością- w przeiętnym polskim klubie dziewczyny trenują 3 godziny dziennie 6 razy w tygodniu, a np. Rosjanki trenują po 8 godzin! Rozpisałam się, a na koniec taka moja mała uwaga. Wg mnie nie można stawiać GA w jednej linii z baletem, to tak jakby porównywać samochód osobowy Mercedes z autokarem Mercedes, niby jedno i drugie jeździ, ale to inna kategoria, inne przeznaczenie. Pamiętajmy: gimnastyka artystyczna to SPORT, a balet to SZTUKA!
Jeśli chodzi o to pierwsze to dopiero sie zorientowałam, ze popełniłam błąd, poniewaz nie ta galę miałam zamieścić. Poprawię sie za niedługo. Jeszcze raz przepraszam.
EDIT: Oto i ten link: http://www.rsgvideos.com/AGF05/KapranovaSesinaExhAGF05.wmv Właściwie to bardzo podobna gala wykonana prez te same osoby, ale z innego ujęcia...
EDIT: Oto i ten link: http://www.rsgvideos.com/AGF05/KapranovaSesinaExhAGF05.wmv Właściwie to bardzo podobna gala wykonana prez te same osoby, ale z innego ujęcia...
-
drCoppelius
Wybaczcie, ale ten błąd doprowadza mnie do szewskiej pasji
[quote:b864c5a4f5]bynajmniej
dop. ‘jest wyrażającą przeczenie odpowiedzią na pytanie o rozstrzygnięcie, bardziej kategoryczną niż samo nie; nie’: Zgodziłeś się na tę propozycję? - Bynajmniej[/quote:b864c5a4f5]Tak więc - bynajmniej oznacza: na pewno NIE
Dlatego[quote:b864c5a4f5]bynajmniej bardzo oryginalne[/quote:b864c5a4f5] oznacza: na pewno [b:b864c5a4f5]nie[/b:b864c5a4f5] jest oryginalne
Jeszcze literówki wybaczę, z bólem, ale zniosę byki ortograficzne, ale pewne błedy mnie tak denerwują, że nie moge się powstrzymać - jeżeli nie rozumie się znaczenia danego słowa (nie wymagam, żeby wszyscy znali słowniki na pamięć, bez przesady) to się go po prostu nie używa
[size=7:b864c5a4f5]PS A jak ktoś wyleci z faktami autentycznymi, to go wyslę na pewiem okres czasu do kina, żeby obejrzał śmieszną komedię...[/size:b864c5a4f5]
Każdy ma prawo popełniać błędy, ale starajmy się ich nie powtarzać..
Princes - nie bierz tego postu jako atak na Ciebie
Przepraszam adminów za mój wywód nie na temat
[quote:b864c5a4f5]bynajmniej
dop. ‘jest wyrażającą przeczenie odpowiedzią na pytanie o rozstrzygnięcie, bardziej kategoryczną niż samo nie; nie’: Zgodziłeś się na tę propozycję? - Bynajmniej[/quote:b864c5a4f5]Tak więc - bynajmniej oznacza: na pewno NIE
Dlatego[quote:b864c5a4f5]bynajmniej bardzo oryginalne[/quote:b864c5a4f5] oznacza: na pewno [b:b864c5a4f5]nie[/b:b864c5a4f5] jest oryginalne
Jeszcze literówki wybaczę, z bólem, ale zniosę byki ortograficzne, ale pewne błedy mnie tak denerwują, że nie moge się powstrzymać - jeżeli nie rozumie się znaczenia danego słowa (nie wymagam, żeby wszyscy znali słowniki na pamięć, bez przesady) to się go po prostu nie używa
[size=7:b864c5a4f5]PS A jak ktoś wyleci z faktami autentycznymi, to go wyslę na pewiem okres czasu do kina, żeby obejrzał śmieszną komedię...[/size:b864c5a4f5]
Każdy ma prawo popełniać błędy, ale starajmy się ich nie powtarzać..
Princes - nie bierz tego postu jako atak na Ciebie
Przepraszam adminów za mój wywód nie na temat
moze princess miala na mysli
"bynajmniej , bardzo oryginalne"
co oznacza ze zaprzecza komus, a PO PRZECINKU, ze dla niej to jest bardzo oryginalne...
princess mozna to odebrac dwuznacznie wiec staraj sie uzywac znakow interpunkcyjnych (przynajmniej w wlasnie takich wypowiedziach, gdzie jest to naprawde konieczne)
"bynajmniej , bardzo oryginalne"
co oznacza ze zaprzecza komus, a PO PRZECINKU, ze dla niej to jest bardzo oryginalne...
princess mozna to odebrac dwuznacznie wiec staraj sie uzywac znakow interpunkcyjnych (przynajmniej w wlasnie takich wypowiedziach, gdzie jest to naprawde konieczne)