Jak jesteście rozciągnięci?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Nefretete

Post autor: Nefretete »

[quote:bd4ba5247a="Gość"]
Osiągnąć można poprzez usilne "wbijanie iksów" na żądanie "wybitnego" pedagoga :?.
I zapewniam Cię, że nie chciałabyś ich mieć większych niż masz...
[/quote:bd4ba5247a]

pytanie z gatunku tych głupich, choc dla laika niekoniecznie ;) co to znaczy wbijac iksy?? :)
sisi

Post autor: sisi »

a jest może jakiś sposob zeby ZMNIEJSZYĆ czworogłowy? bo to potem już beznadziejnie wygląda u dziewczyny...
Gość

Post autor: Gość »

Metoda podobno skuteczna, ale dla wytrwałych (znajoma mówiła że po 4 latach uzyskała zadowalające efekty): po każdych zajęciach przez kilka minut rozciągać mieśnie dociągając stopę do pośladków. Można też usiąść w klęku i położyć głowę (i jeśli sie da - plecy) na podłodze (najbardziej efektywnie jest ze złączonymi kolanami).

[size=7:e30b5b4b50]700 - ładna liczba :lol: [/size:e30b5b4b50]
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Ale ten sposób jest raczej... wygodny ;)
sisi

Post autor: sisi »

hmmm no robię tak zawsze po lekcji i nie tylko, leżenie plecami na podłodze b. wygodne... no wlasnie - bo juz nie czuję żadnego rozciągania i bólu. a ktoś zna jeszcze inne sposoby?
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:a368395756="sisi"]hmmm no robię tak zawsze po lekcji i nie tylko, leżenie plecami na podłodze b. wygodne... no wlasnie - bo juz nie czuję żadnego rozciągania i bólu. a ktoś zna jeszcze inne sposoby?[/quote:a368395756]

Jeśli ta pozycja jest dla Ciebie wygodna, to musisz bardziej popracować nad tym, aby jakby mięśnie brzucha docisnąć do pleców, tak jakbyś stała w pozycji stojącej. Oczywiscie, to nigdy nie będzie do konca mozliwe, bo ta pozycja a priori uniemozliwie takie ustawienie kregosłupa, ale liczy się jakby intencja. Jeśli zrobić to prawidłowo, to poczujesz.

Podobnie w ćwieczniu dociskania piety do pośladka, w pozycji np. stojącej. Nie ma potrzeby, aby wiginać kolano coraz bardziej w tył, bo to dla niego niekorzystne, a lepiej starać się 'wciągać w siebie brzuch', jednocześnie idąc kością ogonową w dół (typowe ćwicznenie i ustawienie brzucha w metodzie Pilatesa się kłania ;) ). Wtedy niezależnie od tego, jak długie ma się czworogłowe, można je jeszcze trochę rozciągnąć.
gonia

Post autor: gonia »

Rozciągnięcie cudne :) Ja mam szpagacik na prawą nogę, na lewą bym miała gdybym się z dwie godzinki intensywnie porozciągała, poprzeczny to zamierzchła przeszłość :) Ponadszpagatu nigdy nie próbowałam, więc się nie wypowiem :) A tej całej reszty to..ehh... lepiej nie powiem, ale.... nawet tak wysoko nogi nie uniosę...:(:(:( I co roku obiecuję sobie, że będę codziennie przez godzinę się rozciągać, i co roku jakoś tak zapominam o tym ;(:(
..Safona..

Post autor: ..Safona.. »

Gościu twojego rozciągnięcia tylko pozazdrościc... wątpie by moje nogi doszły kiedyś do takiego stanu... bardzo się męczyłaś by się tak rozciągnąć??
gonia

Post autor: gonia »

[quote:65630974bd="Nefretete"]na tych zdjęciach to [b:65630974bd]niemalże[/b:65630974bd] jak gimnastyczka :)[/quote:65630974bd]

niemalże? ja bym powiedziała, że lepiej niż gimnastyczka :wink:
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Hehe, no, może trochę ja gimnastyczka. Ale to wszystko jest do zrobienia-potrzeba tylko ciężkiej pracy (cwiczen) i wytrwałości... Chociaż niektórzy mają to od dziecka... :lol:
ODPOWIEDZ