pstrykajacy kręgosłup, biodra i inne części ciała

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Gość

Post autor: Gość »

Przed ćwiczeniem trzeba rozgrzać (dosłownie - ocielplić) nogi, a w szczególności stopy.
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

ostatnio wlasnie pije ciagle plusz magnez... i nawet sa jakies poprawy, ale nieduze... sprobuje jeszcze z czekolada to polaczyc i napisze co z tego wyniknie... bo to naprawde bardzo przeszkadza...
Nena

Post autor: Nena »

Ja mam tragiczne skurcze stóp, gdy robię turecki. To dziwne, bo przy francuskim tak nie mam :) W każdym razie ściska mi podeszwę, nieraz widzę na stopie wielką czerwoną krechę... :? Nie mogę wtedy chodzić :?
Maron

Post autor: Maron »

a mi strzelają kolana w przysiadach, pozatym mam coś z biodrami... jak się za długo opieram na jednej nodze to mnie te biodro zaczyna boleć :( :x
Joanna

Post autor: Joanna »

A mnie często przy wchodzeniu na bark itp. strzelaja biodra i to tak, że trochę mi sie potem 'blokują'. Trochę się wtedy boję, bo nie mogę wykonać pełnego zakresu ruchu w stawie, i muszę wstać i sobie tam wszystko 'nastawić', a nie wiem, co by było, gdyby na siłę to popchnąc dalej - zelzy czy się złamie? ;)
Strzelają mi jeszcze kolana, kostki, czasami łokcie (ale one częściej sie 'blokują, i to boleśnie), i czasami kręgosłup.

Słyszałam teorię, że jesli strzelają stawy, to to jest dobry objaw, bo świadczy o tym, że stawy się rozluźniają (źle jest tylko, jak strzelają kolana).

Ale w biodrach to mi najczęściej strzela ;) Trochę głupio, jak gdy za każdym razem siadam sobie w pozycji podobnej do siadu tureckiego, i słychać 'trzask'...
sisi

Post autor: sisi »

kiedy siadam "po turecku", to dopiero gdy pstryknie mi prawe biodro to siadam z kolanami na ziemi (oczywiscie zakładając ze pięty są przy pachwinach) :D
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Nie jestem pewna czy strzelanie i pstrykanie jest dobre. Podobno wtedy scieraja sie torebki stawowe w ktorych umieszczone sa glowki stawow. Postaram sie cos znalezc na ten temat ale dokladnie nie wiem kiedy to bedzie.
Maron

Post autor: Maron »

gdy stawy strzelają to oznaka że brak jakiejś mazi między kośćmi, nie pamietam jakiej :roll: ale to sie podobno poprawia po jakichś witaminach czy co
Hanka

Post autor: Hanka »

Tak ten temat przerabiałam ostatnio na biologii, nauczycielka powiedziała, że na stawy najlepiej jeść galaretką z nóżek albo jak ktoś takiej nie lubi (tak jak ja!) to może też być owocowa ze sklepu. Tylko nie wiem w jakiej ilości tygodniowo można ją spożywać...może ktoś będzie wiedział :?:
Małgoś

Post autor: Małgoś »

hmm... kurcze ja to widze ze na tym naszym forum to przydałby się jakiś taki specjalista baletowo-taneczny lekarz medycyny :D ;)
ODPOWIEDZ