Anoreksja i bulimia
-
makova_panienka
Tak jak to napisała Esmeraldas, dodam do tej listy jeszcze, że notoryczne przeczyszczanie i odwadnianie organizmu sprawia, że organy wewnętrzne zaczynaja gorzej pracować, pojawiają się zaburzenia metabolizmu, wzdęcia, bóle brzucha, drgawki, zaburzenia świadomości.
Pogarsza się stan włosów, cery (z powodu zaburzeń w przemianie materii i niedostarczaniu odpowiedniej ilosci minerałów, witamin, itp.).
edit: [quote:ef75f1a57e="Żabka"]Zaczełam normalnie jeść i przytyłam a to mi nadal pozostało wiec jaki z tego morał lepiej wrócić do dawnych praktyk[/quote:ef75f1a57e]
Jeśli chcesz doczekać się pozostałych wymienionych przez nas objawów, a nie tylko tych, które już teraz masz, to praktykuj tak dalej.
Nie życzę Ci tego, jeśli np. teraz masz zanik okresu, to w przyszłości możesz mieć jeszcze większe problemy na tle m.in. hormonalnym (a wierz mi, że takie rzeczy się baaardzo ciężko leczy, i nigdy w sposób obojętny dla organizmu). Naprawdę chcesz sobie w tak młodym wieku rozwalic zdrowie, i to na długie lata?
A, przypomniał mi sie jeszcze nieświeży oddech, również na tle zaburzeń metabolizmu.
Pogarsza się stan włosów, cery (z powodu zaburzeń w przemianie materii i niedostarczaniu odpowiedniej ilosci minerałów, witamin, itp.).
edit: [quote:ef75f1a57e="Żabka"]Zaczełam normalnie jeść i przytyłam a to mi nadal pozostało wiec jaki z tego morał lepiej wrócić do dawnych praktyk[/quote:ef75f1a57e]
Jeśli chcesz doczekać się pozostałych wymienionych przez nas objawów, a nie tylko tych, które już teraz masz, to praktykuj tak dalej.
Nie życzę Ci tego, jeśli np. teraz masz zanik okresu, to w przyszłości możesz mieć jeszcze większe problemy na tle m.in. hormonalnym (a wierz mi, że takie rzeczy się baaardzo ciężko leczy, i nigdy w sposób obojętny dla organizmu). Naprawdę chcesz sobie w tak młodym wieku rozwalic zdrowie, i to na długie lata?
A, przypomniał mi sie jeszcze nieświeży oddech, również na tle zaburzeń metabolizmu.
[quote:06d338e3c7="Esmeraldas"]za wyjątkiem psucia się zębów :
pryszcze na twarzy i plechach które BARDZO TRUDNO usunąć
wypadanie włosów
ciągle tycie + chudnięcie =rozstępy
rozdwajające paznokcie i bardzo słabe kruszące się płytki
nieregularny okres
sińce i "zapadające" się oczy
depresja
oczy stają się malutkie przy "puchniejącej" jak to ujęła makova twarzy
ranki które nie chcą się goić, chodzi tu o stany nerwowe, zdenerwowana bulminiczka nie zdaje sobie sprawy ze ciągle albo przygryza cialo, drapie sie[/quote:06d338e3c7]
A jeżeli ktoś ma te objawy a nie choruje na bulimię , to co?
pryszcze na twarzy i plechach które BARDZO TRUDNO usunąć
wypadanie włosów
ciągle tycie + chudnięcie =rozstępy
rozdwajające paznokcie i bardzo słabe kruszące się płytki
nieregularny okres
sińce i "zapadające" się oczy
depresja
oczy stają się malutkie przy "puchniejącej" jak to ujęła makova twarzy
ranki które nie chcą się goić, chodzi tu o stany nerwowe, zdenerwowana bulminiczka nie zdaje sobie sprawy ze ciągle albo przygryza cialo, drapie sie[/quote:06d338e3c7]
A jeżeli ktoś ma te objawy a nie choruje na bulimię , to co?
[quote:dcf798927d="yvonne"]A jeżeli ktoś ma te objawy a nie choruje na bulimię , to co?[/quote:dcf798927d]
Do lekarza i sprawdzić poziom hormonów.
Ale może to też wynikać z mniej poważnych przyczyn, np. niedobór witamin i składników mineralnych w diecie.
Esmeraldas - ok, ale Ty wypisałam przyczyny na ewentualność, wystepuje tylko jeden z ww objawów, a gdy wystepują wszystkie naraz to przyczyny moga być trochę poważniejsze.
Do lekarza i sprawdzić poziom hormonów.
Ale może to też wynikać z mniej poważnych przyczyn, np. niedobór witamin i składników mineralnych w diecie.
Esmeraldas - ok, ale Ty wypisałam przyczyny na ewentualność, wystepuje tylko jeden z ww objawów, a gdy wystepują wszystkie naraz to przyczyny moga być trochę poważniejsze.
-
makova_panienka