Klasyka - Lublin - zajęcia

Ogłoszenia, informacje i dyskusje o kursach, konkursach, warsztatach, audycjach, powstających szkołach. Kursy baletowe dla dorosłych;
Aleksja

Klasyka - Lublin - zajęcia

Post autor: Aleksja »

Czesc mam 30lat zawsze chcialam tanczyc w balecie ale nie bylo to mozliwe bo mi nie pozwolili rodzice. teraz mi zabronic nie moga ale wiek jest problemem. Mam pytanie moze ktos z was wie kto lub gdzie w lublinie moglby udzielac mi lekcji baletu, ja wiem ze wiek juz nie ten ale ja chce tanczyc dla siebie bo takie jest moje marzenie ktore nie daje mi spokoju bo jak tu zyc bez marzen?
Wojtek4p

Post autor: Wojtek4p »

Witam . Miło jest przeczytać , że w tym wieku chcesz zacząć swoją przygodę z tańcem . Nie jesteś w tym osamotniona jest wiele takich osób . Uważam , że wiek nie jest aż tak wielką przeszkodą , liczą się wielkie chęci , zapał i wytrwałość .
Wiadomo początki mogą być trudne , ale wszystkie trudności można pokonać o ile się tylko bardzo tego chce .
Życzę Tobie powodzenia i oby się udało . :D :wink: .
I pozdrowionka . :D .
Aleksja

Dzieki za slowa pocieszenia
Czajori

Post autor: Czajori »

Aleksjo, rozejrzyj się u siebie w mieście za zajęciami z tańca dla dorosłych. Wiele placówek organizuje takie kursy właśnie dla takich ludzi jak Ty, i nie chodzi tu tylko o spełnianie marzeń, ale też dbanie o formę :wink:
Wybacz poufałość, ale w Twoim wieku szkoły państwowe raczej odpadają... spróbuj znaleźć zajęcia z tańca przy teatrze lub operze, lub w prywatnej szkole tańca. Może być ciężko ze znalezieniem klasyki dla dorosłych, więc polecam Ci taniec współczesny - zwykle na zajęciach z modernu pojawia się sporo terminów i pozycji klasycznych, więc "liźniesz" trochę baletu :D
Zastanawiam się, dlaczego Twoi rodzice nie pozwolili Ci tańczyć?
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:d28aadd40a="Czajori"]Aleksjo, rozejrzyj się u siebie w mieście za zajęciami z tańca dla dorosłych. Wiele placówek organizuje takie kursy właśnie dla takich ludzi jak Ty, i nie chodzi tu tylko o spełnianie marzeń, ale też dbanie o formę :wink:
Wybacz poufałość, ale w Twoim wieku szkoły państwowe raczej odpadają... spróbuj znaleźć zajęcia z tańca przy teatrze lub operze, lub w prywatnej szkole tańca. Może być ciężko ze znalezieniem klasyki dla dorosłych, więc polecam Ci taniec współczesny - zwykle na zajęciach z modernu pojawia się sporo terminów i pozycji klasycznych, więc "liźniesz" trochę baletu :D
Zastanawiam się, dlaczego Twoi rodzice nie pozwolili Ci tańczyć?[/quote:d28aadd40a]

W Lublinie nie ma opery ani prywatnych szkół tańca, chyba że chdozi o jakiś taniec towarzyski ;)
Są zajęcia z tańca współczesnego prowadzone przez dwóch tancerzy w Centrum Kultury, zajęcia zawierają body conditioning i techniki tańca współczesnego. Klasyki to tam raczej nie ma (bo przecież nawet wykonanie battement tendu we współczesnym jest nieporównywalnie inne). Osobiście zresztą bardzo polecam te zajęcia :)
Aleksja

Odpowiadam na pytanie Aleksja

Zapisac mnie mama nie chciala na balet bo twierdzila ze, zapisze mnie do zespolu tanca ludowego, w koncu nie zapisala mnie ani tu ani tam, ale fobia do tancow ludowych zostala choc piesni ludowych czasem slucham, Ps.Posluchalam sie was i znalazlam juz warsztaty taneczne, ale bede szukala dalej. czesc
Paula

Re: Odpowiadam na pytanie Aleksja

Post autor: Paula »

O no to życzę powodznei na tych zjaęciach :) A jaką technike udało Ci się znaleźć???
Czajori

Post autor: Czajori »

[quote:c2918162e5] Klasyki to tam raczej nie ma (bo przecież nawet wykonanie battement tendu we współczesnym jest nieporównywalnie inne).[/quote:c2918162e5]

...i właśnie dlatego, na wszystkich zajęciach z współczesnego, na które chodziłam, choreografowie wprowadzali elementy klasyki, żebyśmy widzieli te róznice...
Poza tym, jak wszystkie wiemy, tancerz z przygotowaniem klasycznym rusza się zupełnie inaczej niż tancerz bez baletowego przeszkolenia :wink:
Madziai

Post autor: Madziai »

Aleksjo!
Nie martw się! Nie jesteś sama! Ja mam 29 lat i też zamierzam iść dopiero teraz na lekcje baletu, choć w tym momencie, to trochę trudne o tyle, że mam dużo obowiązków, bo mam 2 dzieci. Ale, jak napisałaś, mnie to marzenie też nie daje spokoju i dopnę swego!
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Magda
sisi

Post autor: sisi »

gratuluję wam obu zapału i determinacji, bo to naprawdę rzadkość zaczynać w waszym (nie obraźcie się ;)) wieku! jestem pewna ze wam sie powiedzie! moze na początku nie bedzie wam łatwo, ale pamiętajcie, ze po jakims czasie techniki mozna nauczyc kazdego, ale nie kazdy ma w sobie miłosc do tanca, a ta jest kluczem do sukcesu.
ODPOWIEDZ