Odciski i rany na stopach

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
sisi

Post autor: sisi »

ehh masz racje... tzn zdjęcie jest z okropne, nie da się ukryć, ale pierwsze co zrobiłam, gdy je zobaczyłam, to je skopiowałam i wysłałam wszystkim koleżankom, ktore twierdzą, że taniec to takie tam skakanie "fte i wefte", a w ogóle to pewnie to nic trudnego... :D ale ze mnie wredzizna... hihi no ale ktoś musi uświadamiać społeczeństwo... pociesza mnie myśl, że w rankingu Newsweeka na najcięższy zawód "tancerz" zajał 2 miejsce - zaraz za górnikiem...
uleczka

Post autor: uleczka »

No to ja powiem tyle że te stopy wcale nie są takie najgorsze! Tatancerka ma wszystkie pazokcie...hehehe i rany nie sa straszne!głowa do góry, nie jest źle
nala

Post autor: nala »

Tak, tak potwierdzam - zazwyczaj stopy tancerzy nie należą do najpiekniejszych ;) Np. moje... hmm... nie są zbyt piękne. To wszystko przez pointy, ale jakoś nie rozpaczam z tego powodu, bo warto poświęcić piękność stóp ;) Trudno - nieznikalne i wieczne odciski na palcach i kostkach przy palcach... :] Muszę z tym żyć - warto bardzo wiele poświęcić dla baletu, dla tańca w pointach... :-)
uleczka

ale niedługo wakacje to sie stopki zregenerują
Ariodante

Post autor: Ariodante »

Czyli spotkanie primaballeriny paradujacej w odkrytych butach jest raczej malo prawdopodobne ? :wink:
I.
uleczka

to kwestia estetyki, chciałam ostatnio założyć sandałki, ale zrezygnowałam!Ludzi patrzą sie bardzo dziwnie na sine paznokcie lub ich brak, albo na strasznie obdartą skóre!Zostałam przy przykrytych butach :(
Ariodante

Post autor: Ariodante »

A czy nie pomaga jakis domowy pedicure, moczenie w soli, ziolach, platkach owsianych, specjalnych mieszankach, np. Scholla?

I.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

Ale znam także kilka zawodowych tancerek, które maja całkiem "normalne' i zdrowo wyglądające stopy. Pewnie to tez sprawa predyspozycji wrodzonych i zależy od budowy stopy - wiadomo, że sa pewne okreslone elementy jej budowy, które sprzyjają tańcowi na pointach. Ale tancerki w sandałkach rzeczywiście chyba nie widziałam...
Kasia G

Post autor: Kasia G »

"Czy mógłbym prosić o wytłumaczenie mi o co dokładnie chodzi z budową stopy i z tymi określonymi jej elementami budowy sprzyjającymi tańczeniu w pointach "

hmmm, az tak mądra to nie jestem, trzeba by poprosic o szczegóły fachowca (praktyka, pedagoga). Wiem, że stipa powinna byc raczej krótka (nie wiem jak to lepiej określić), zwarta, palce powinny byc w miarę równej długości ("gorsze" sa z wystającym pierwszym lub drugim palcem"), no i sprawa podbicia - dobre jest "duże" podbicie, czyli dość mocno "wygięte" ale za duże tez podobno nie moze być... Na ten temat więcej w wątku o podbiciu.
Jak się czegoś dokładniej dowiem to npiszę
ODPOWIEDZ