"Dies irae"
Tak jest, był to balet w choreografii Emila Wesołowskiego, premiera odbyła się w Teatrze Wielkim w Warszawie 25 maja 1991 roku. Balet wykorzystywał fragmenty (Dies irae) z Requiem (Missa pro defunctis) Romana Maciejewskiego - polskiego kompozytora zamieszkałego w Szwecji, już nieżyjącego. O ile wiem całośc tego olbrzymiego dzieła nagrano swego czasu na kasetach audio, później wznowiono na CD. Nagranie pod batutą Tadeusza Strugały - Chyba jest trudno dostępne, ale pewnie pytając w dobrych sklepach muzycznych mozna do niego dotrzeć - sama od dawna mam na nie ochotę
Może ten wycinek prasowy cos Ci pomoże:
"...I tak "Requiem" Maciejewskiego poznałem naprawdę dopiero pod koniec lat osiemdziesiątych, z płyt Polskich Nagrań, z kongenialnego wykonania pod dyrekcją Tadeusza Strugały. A dziś jestem pod wrażeniem reedycji tego nagrania w znakomitej wersji kompaktowej. "
Bohdan Pociej, "Canor", nr 28
"...I tak "Requiem" Maciejewskiego poznałem naprawdę dopiero pod koniec lat osiemdziesiątych, z płyt Polskich Nagrań, z kongenialnego wykonania pod dyrekcją Tadeusza Strugały. A dziś jestem pod wrażeniem reedycji tego nagrania w znakomitej wersji kompaktowej. "
Bohdan Pociej, "Canor", nr 28