"Dies irae"

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
Kasia G

Post autor: Kasia G »

Tak jest, był to balet w choreografii Emila Wesołowskiego, premiera odbyła się w Teatrze Wielkim w Warszawie 25 maja 1991 roku. Balet wykorzystywał fragmenty (Dies irae) z Requiem (Missa pro defunctis) Romana Maciejewskiego - polskiego kompozytora zamieszkałego w Szwecji, już nieżyjącego. O ile wiem całośc tego olbrzymiego dzieła nagrano swego czasu na kasetach audio, później wznowiono na CD. Nagranie pod batutą Tadeusza Strugały - Chyba jest trudno dostępne, ale pewnie pytając w dobrych sklepach muzycznych mozna do niego dotrzeć - sama od dawna mam na nie ochotę
Kasia G

Może ten wycinek prasowy cos Ci pomoże:
"...I tak "Requiem" Maciejewskiego poznałem naprawdę dopiero pod koniec lat osiemdziesiątych, z płyt Polskich Nagrań, z kongenialnego wykonania pod dyrekcją Tadeusza Strugały. A dziś jestem pod wrażeniem reedycji tego nagrania w znakomitej wersji kompaktowej. "
Bohdan Pociej, "Canor", nr 28
Kasia G

No tak, tylko taka "stara konserwa" jak ja może to pamiętać :lol: :lol: :lol:
Kasia G

Honor to dla mnie (przepraszam - właśnie skończyłam oglądać Potop :) )
Kasia G

Dzięki! Może, moze:)
ODPOWIEDZ