www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego taniec nie ma swej promocji w mediach? Zmieńmy to!
Autor Wiadomość
Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Pią Cze 15, 2007 9:14 pm   

Tak oglądałam..smutne..

Książe Benno 
Corps de Ballet

Wysłany: Wto Cze 19, 2007 4:02 pm   

Oglądał ktoś teledysk Rihanny do piosenki Umbrella? - Jest tam moment kiedy Rihanna tańczy w czarnych pointach :wink:
Rihanna - Umbrella

Ten post i cala dalsza dyskusja powinny chyba raczej znalezc sie w temacie o teledyskach? Notabene jest on juz tam podany... Joanna

Część postów nie na temat usunięto.

milton 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń-ekstern w osb
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 2:02 pm   

Bo to nie miało być baletowe;)
Rihanna nie ma przecież nic z baletowego wyglądu i estetyki w teledysku nie ma w ogóle. Dlatego nie ma sensu przykładać standrdów baletowych do tego. W ogóle przecież to jest tak nagrane że szybko można się dobyślić że ba dublerkę od nóg. Piosenska jest głupia ale co sie nie dośpiewa to się dowygląda. I jeśli chodzi o stronę wizualną to jest świetnie. W każdym wcieleniu wygląda rewelacyjnie. Faktycznie wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do point w innym kontekście. Ale w tym kontekście pointy i sposób poruszania sie na nich ma zupełnie inny wydźwięk. Ludzie i tak raczej nie nie będę z Joziorem tego kojarzyć bo zaraz potem pojawia się Rihanna w szpilach na kilkanaście centymetrów. I pointy mają podbny wydźwię (zwróćcie jeszcze uwagę jak jest ubrana i jak się porusza)
i mi ogólnie po wyłączeniu dźwięku sie podoba teledysk;)

Książe Benno 
Corps de Ballet

Wysłany: Czw Lip 05, 2007 4:28 pm   

Wieczny wędrowiec - Boris Ejfman
11.07.2007 (Środa), godzina: 18:05

TVP Kultura napisał/a:
Jest to film o Borisie Ejfmanie -światowej sławy choreografie rosyjskim - twórcy ponad 40 baletów. Jego zespół - Sankt Petersburski Teatr Baletu występuje na całym świecie. Film kręcony był w Petersburgu - ukochanym mieście Borisa Ejfmana. Autorzy filmu uczestniczyli w próbach zespołu, w jego petersburskiej siedzibie, obserwowali pracę nad nowym baletem Borisa Ejfmana - "Don Giovannim" . Bohater filmu bardzo osobiście opowiada o swoim życiu, karierze, pracy z zespołem, problemach zawodu chorografa. W filmie wykorzystano frgamenty najsłynniejszych baletów Borisa Ejfmana: "Don Kichot", "Czajkowski" , "Czerwona Giselle" , "Reqiuem" , "Moja Jerozolima", "Bracia Karamazow" , "Rosyjski Hamlet". Dodatkowym walorem filmu są wspaniałe plenery Petersburga.

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 10:53 pm   

Ksiaze, wydzielilam Twoje posty w watek o programach na tvp kultura - jest podwieszony. przenies tam swojego posta.

just_me 
Corps de Ballet

Wysłany: Czw Lip 05, 2007 10:54 pm   

Najlepsza scena ze "Shreka Trzeciego"? Enty przy drązku, Książę w różowych ocieplaczach :)

Olimpia 
Koryfej

Związek z tańcem:
tancerz, choreograf
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 11:04 pm   

O tak :) Ksiaze w rozowych ocieplaczach i to jeszcze tak profesjonalnie pozwijanych. Jeden wyzej drugi nizej. No i drzewka przy drazku robiace z gracja plie. A lektor w tle "plie, changement" etc.
Cudowne :)

Columbina 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
nauczyciel baletu
Wysłany: Pią Lip 20, 2007 9:16 am   

Wieczór filmowy: Kocham Kino - "Niżyński"
24.07.2007 (wtorek), godz.: 23:40

TVP2 napisał/a:
Wacław Niżyński taniec miał we krwi, jego rodzice zrusyfikowani Polacy, również byli tancerzami. On sam, absolwent Cesarskiej Szkoły Teatralnej w Sankt Petersburgu, trafił do zespołu baletowego Teatru Maryjskiego, ale prawdziwą sławę przyniosły mu występy w zespole Baletów Rosyjskich Sergiusza Diagilewa, który odkrył i ukazał światu jego geniusz, uczyniwszy go głównym solistą zespołu, a prywatnie kochankiem. Możliwości uprawiania sztuki, stanowiącej sens jego życia, pozbawiła go schizofrenia, odcinając tancerza od otaczającego świata.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Lip 20, 2007 9:58 am   

o tym filmie pisał ktoś (nie pamiętam już kto i ja w - taniec w TVP kultura). to tak na wypadek jakbyś chciała poczytać

Columbina 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
nauczyciel baletu
Wysłany: Pią Lip 20, 2007 10:19 am   

Sorry w takim razie - myślałam, że tamten temat dotyczy tylko programu TVP Kultura...

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
miłośnik baletu :)
Wysłany: Pią Lip 20, 2007 10:52 am   

ag111111 napisał/a:
o tym filmie pisał ktoś (nie pamiętam już kto i ja w - taniec w TVP kultura). to tak na wypadek jakbyś chciała poczytać

Ale za to dobrze że jest na tvp2 - jako że na razie nie mam kablówki to takie info jest cenne.
Se nagram :D

Torin

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Lip 20, 2007 2:07 pm   

ja też nie mam ':lol:'

M. 
Koryfej

Wysłany: Sro Lip 25, 2007 12:31 am   

Oglądaliście "Niżyńskiego"? Jestem ciekawa waszych wrażeń. Ja widziałam jedynie koniec bo film zaczął się wcześniej, ale i tak mi wystarczy. Ładny obraz - jeśli mam oceniać kompozycję filmu, ale jest mi teraz strasznie smutno. Po tym wycinku z dziennika myślę sobie, że żona Niżyńskiego musiała być fajną i dzielną babką.

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sro Lip 25, 2007 5:26 am   

mi się bardzo podobało, bardzo ładne "zinterpretowanie", przełożenie na materiał filmowy dziennika. chyba najbardziej mi się podobały fragmenty, w którym Wacław mówił o swojej córce.

swoją drogą... po obejrzeniu owego dokumentu tu odczułam potrzebę obejrzenia jeszcze na deser, tak na dobranoc "Efekt motyla" - oczywiście teraz sama się schizuję i pomimo że jest 25 minut po piątej, to nie mogę spać... niektóre filmy mają na mnie naprawde duży wpływ emocjonalny - za pierwszym razem jak oglądałam ten film to za dużo obrazów z przeszłości przypomniało mi się, a teraz gdy widzę ten film po raz drugi, to jest znowu tak samo. :roll:

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sro Lip 25, 2007 8:52 am   

o moich odczuciach co do tego filmu pisałam w filmy w TVP Kultura.
Po wczorajszej powtórce tak sobie myślę, że (wg mnie) "jakaś wyższość" (nie wiem czy to stosowne określenie) tego filmu nad książką polega na tym, że film został "skonstruowany" z najlepszych (w mojej ocenie)fragmentów.
Najlepszych, bo najspójniejszych ale dla mnie też najlepszych, bo wydobywających niesamowitą wrażliwość Niżyńskiego, taką jakąś fascynującą jego delikatność, zdolność "odczuwania" świata i istnień. Przedłużeniem owej wrażliwości jest ból istnienia spowodowany zdarzeniem się delikatnej duszy z realiami świata (wielokrotnie powtarzany wątek ~nie jestem chory umysłowo, jestem smiertelnie chory na duszy (nie jestem w stanie teraz przytoczyć dokładnie).

Cóż w "Dzienniku" też są te fragmenty ale uwikłane w gęstwinie zdań, z których przebija sama li tylko choroba nie robią takiego wrażenia. Film natomiast, jakoże został zgudowany tylko z nich doskonale je uwypukla i -jeżeli można tak powiedzieć- daje jaki "impresjonistyczny wgląd" w myśli w umysł Niżyńskiego - jeszcze sprzed choroby. I za to uznania dla reżysera...
PS. jak dla mnie troszkę za mało tańca., no ale to już kwestia raz ze poboczna, a dwa że subiektywna.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 12:21 pm   

M. napisał/a:
Po tym wycinku z dziennika myślę sobie, że żona Niżyńskiego musiała być fajną i dzielną babką.

no, może po wycinku, generalnie bym polemizowała, a historycy w ogóle robia z niej swego rodaju potwora... juz choćby z racji tego ze to ona "omotała" Wacława itd itp. No ale to raczej do rozstrząsana na podstawie innych źródeł i ksiązek o Niżyńskim

Film - powtórze, bo juz gdzieś to pisałam - piekny, choc nazwac go "dokumentem" to chyba naduzycie - dokumentalna impresja lepiej by pasowało. Mimo to - wczoraj go nie obejrzałam. Oglądałam go w kinie i raz mi na długi czas wystarczy...

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sro Lip 25, 2007 1:18 pm   

to fakt lecz osobiście doceniam, iż do końca przy nim została, że nie dopuściła żeby "osadzono męża" na stałe w szpitalu psychiatrycznym i to w końcu że ukrywała męża w okresie 2 wojny światowej (w czasie okupacji jedną z grup najbardziej narażoną na eksterminację były osoby psychicznie chore':cry:'

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Pią Sie 03, 2007 8:03 pm   

Tak zabardzo nie wiedziałam gdzie to umieścić: Puzzle
Nawet nie są złe. :D

Nefretete
Solista Baletu

Wysłany: Sro Sie 15, 2007 8:35 pm   

a w najbliższą sobote w TVP "Billy Elliot" po raz kolejny.

Książe Benno 
Corps de Ballet

Wysłany: Sro Sie 15, 2007 9:07 pm   

Nefretete napisał/a:
a w najbliższą sobote w TVP "Billy Elliot" po raz kolejny.

na TVN o 20:? którejś tam....

Nefretete
Solista Baletu

Wysłany: Sro Sie 15, 2007 10:41 pm   

racja - w sobotę na TVN o 20:35.

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Czw Sie 16, 2007 9:57 am   

Ale to fajne jest (ten film)?

Nefretete
Solista Baletu

Wysłany: Czw Sie 16, 2007 10:53 am   

moim zdaniem jeden z lepszych o tańcu/balecie.

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Czw Sie 16, 2007 1:36 pm   

a musical podbija swiat!

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Czw Sie 16, 2007 1:42 pm   

Nefretete napisał/a:
moim zdaniem jeden z lepszych o tańcu/balecie.

owszem
kino popularne i operujace pewnymi konwencjami, ale zrobione z finezja.
no i fajnie pokazano rodzaca sie pasje, jako cos od czego nie sposób sie uwolnic

Odpowiedz do tematu