www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Poznańska Wiosna Baletowa!!
Autor Wiadomość
Columbina 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
nauczyciel baletu
Wysłany: Pią Cze 02, 2006 9:20 am   

Wczoraj wystepowali u nas amerykanie z Butler Ballet i teraz jak tak czytam wasze wypowiedzi na temat tego zespolu to musze sie zgodzic z sisi. Nie wszystko bylo idealnie rowno, a niektore ich uklady byly strasznie dlugie i monotonne (np taki, w ktorym siedzieli przez 10 min na ziemi :P ) Oprocz tego ja osobiscie bylam nastawiona na wiecej klasyki, a tu moglam zobaczyc jedynie neoklasyke... Ale wiekszosc rzeczy naprawde robili super technicznie.

carewna
Adept Baletu

Wysłany: Pią Cze 02, 2006 3:58 pm   

no co do "super technicznie" to ja jak zwykle mam swoje zdanie i na moje oko to tez zespol nie pokazal akurat technicznych rzeczy . Ale jeszcze raz powtarzam ze to tylko moje zdanie i nie musi nikt z tym sie zgadzac . :wink: technika byla w drugim akcie i nie tylko!

carewna.bloog.pl

sisi
ADMINISTRATOR

Wysłany: Pią Cze 02, 2006 6:44 pm   

zgadzam się z carewną. co do techniki to miałam poważne zastrzeżenia (przynajmniej w pewnych momenttach). moze to nie były ewidentne BŁĘDY ale ogólnie poziom był słabiutki, no bo jak ktoś wychodzi na scenę to już dobrze by było żeby umiał utrzymać te 90 stopni arabeski....

a jeśli chodzi o ten układ na ziemi, to uważam ze był bardzo ciekawy, ale nadający się na lekcję a nie na scenę. nawet w pewnym momencie pomyślałam sobie, ze dobrze by było go zapamiętać pod kątem ćwiczenia go na lekcji.
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!

Columbina 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
nauczyciel baletu
Wysłany: Pią Cze 02, 2006 9:44 pm   

sisi napisał/a:
a jeśli chodzi o ten układ na ziemi, to uważam ze był bardzo ciekawy, ale nadający się na lekcję a nie na scenę. nawet w pewnym momencie pomyślałam sobie, ze dobrze by było go zapamiętać pod kątem ćwiczenia go na lekcji.

Choreografka tego układu robiła z nami dokladnie to samo podczas warsztatów.

carewna
Adept Baletu

Wysłany: Pią Cze 02, 2006 10:41 pm   

Columbinko my tez robilismy sporo na lekcji z ich pedagogiem :) nawet mi sie podobalo tylko czasu mi zabraklo chcialo by sie jeszcze(inna swiadomosc ciala)

carewna.bloog.pl

Columbina 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
nauczyciel baletu
Wysłany: Pią Cze 02, 2006 11:15 pm   

No czysta technika Marty Graham jest fajna :wink:

Scarpia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Scarpia
Wysłany: Pią Cze 09, 2006 8:39 am   

sisi napisał/a:

ale czy nasza publiczność jest przygotowana na "taniec czysty"?

Zawsze będą bardziej i mniej wtajemniczeni. Publiczność na widowni rzadko bywa jak klasa w szkole:tj. na mniej więcej tym samym poziomie wiekowym i rozwojowym. Ale jeżeli nigdy jej tego się nie zaproponuje, to skąd będą wiedzieć czy im się to podoba czy też nie? To trochę tak jak ktoś kto jada tylko truskawki, nie będzie znał smaku poziomek...

sisi napisał/a:

czy uznałbyś za staroświecką ramotkę np. "Próbę"?

:shock: A niech mnie Terpsychora broni! Ale "Próby" nie było na PWB, a o ile pamiętam mogłem się jej widokiem ostatnio cieszyć w kwietniu, przed Wielkanocą, z ekspresyjną kreacją A.Wolnej.

sisi napisał/a:

nie oznacza to ze mamy zapomnieć o współczesnych choreografiach - tylko do nich trzeba przyzwyczajać widza powoli

Yyyyyyyyyyyyyyy, :?: ten tego ten.... to ten proces na PWB i w ogóle w TW Poznań już się zaczął czy nie, bo jakoś nie czuję...

sisi napisał/a:

nie możesz narzekać na brak tego typu spektakli w Poznaniu.

No tu się z Tobą zagadzam. Niemy zwieszam głowę :oops: i odchodzę zawstydzony...
Ostatnio zmieniony przez Scarpia Sob Lip 07, 2007 9:55 pm, w całości zmieniany 1 raz  

carewna
Adept Baletu

Wysłany: Pon Cze 12, 2006 6:20 pm   

Ach co tu mowic, Poznanska wiosna czy juz lato baletowe sie skonczylo.Teraz mozna marzyc o IV wiosnie baletowej, czy bedzie lepsza, co ciekawego zobaczymy
:wink:

carewna.bloog.pl

sisi
ADMINISTRATOR

Wysłany: Czw Lip 13, 2006 11:21 pm   

a co słychać w naszych starych dobrym murach opery? wiem że tancerze mają (lub za chwilę będą mieć) wolne - a potem? już wiadomo co się szykuje na następny sezon...?

mam nadzieję ze głód baletomaniaka zostanie choć trochę zaspokojony ;)
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!

Scarpia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Scarpia
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 9:33 am   

XX
Ostatnio zmieniony przez Scarpia Sob Lip 07, 2007 9:56 pm, w całości zmieniany 1 raz  

raisa
Solista Baletu

Związek z tańcem:
Uczeń OSB
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 12:14 pm   

No i jak? Wybiera ktoś się? Ja zastanawiam się galą baletową trzynastego, polskim wieczorem baletowym i spektaklem PTT bo na tym jeszcze nie byłam.

Cheryl 
Solista Baletu

Wysłany: Wto Maj 01, 2007 1:48 pm   

Ja idę 8.05 na Sen, a potem w czwartek mam spektakl Jeziora :) Ale chętnie wybiorę się jeszcze raz na "Polski Wieczór Baletowy" i zobaczymy co tam jeszcze ;)

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Wto Maj 01, 2007 5:04 pm   

Scarpia napisał/a:
IV Poznańska Wiosna Baletowa 8-19 maja 2007

:arrow: czwartek, 10.05,godz.19:00-21:20 JEZIORO ŁABĘDZIE Piotr Czajkowski, po raz 89, tańczą: Agnieszka Wolna, Sebastian Solecki, Dominik Muśko, Oleg Stankov, Taras Szczerban, Andrzej Płatek, Ewa Szymańska, Karolina Wiśniewska, Natalia Trafankowska, Anna Kusz, Urszula Sołecka, Katarzyna Samól, Aleksandra Szajkowska, Lidia Sylwesiuk, Anna Gumna, Diana Gajownik Bogdan Jabłoński, Łukasz Zasik, Arkadiusz Gumny; solo skrzypcowe: Piotr Kostrzewski, koryfeje, zespół baletowy i orkiestra, uczennice Szkoły Baletowej

Jak to p.prof Ewa Szymańska tańczy? :shock:

Cheryl 
Solista Baletu

Wysłany: Wto Maj 01, 2007 5:06 pm   

Agasiek nie to nie nassza p.prof. tylko tancerka, która nazywa się tak samo. No widzisz ty Szymonka na scenie :lol: :lol:

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Wto Maj 01, 2007 5:08 pm   

Aaa... :oops: Tak od jakiegoś czasu właśnie się zastanawiałam...

Scarpia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Scarpia
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 11:43 am   

W ukryciu czy też oficjalnie Scarpia będzie obecny na widowni codziennie podczas całej wiosny baletowej. :D W ten sposób sezon baletowy AD 2006/2007 dobiegnie dla mnie końca (bo operowy jeszcze nie) i czas będzie aby podziękować tancerkom i tancerzom TW Poznań za wszystkie wzruszenia artystyczne, których doznałem podczas moich ponad 60 wizyt w tym sezonie w gmachu pod Pegazem. Sam pojadę sobie na wakacje - również podglądać zespoły konkurencyjne hehehe... :lol:
Ech... jak ten czas szybko leci... tancerki coraz ładniejsze i zdolniejsze, a Scarpia onegdaj "piękny i młody" pozostaje już tylko piękny :wink: :roll:

Scarpia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Scarpia
Wysłany: Sro Maj 09, 2007 10:44 pm   

XX
Ostatnio zmieniony przez Scarpia Sob Lip 07, 2007 9:56 pm, w całości zmieniany 1 raz  

carewna
Adept Baletu

Wysłany: Nie Maj 13, 2007 10:47 pm   

Ta Gala byla cudowna! Super tancerze! Po raz kolejny zakochalam sie w balecie :oops:

carewna.bloog.pl

Beata-wielbicielka baletu
Adept Baletu

Wysłany: Pią Paź 05, 2007 10:18 pm   

Gala Baletowa, o której pisze Carewna, a na której miałam wątpliwą przyjemność być, w mojej opini była żenująca. Sam fakt, że nie było orkiestry, tylko muzyka puszczona z taśmy, świadczy o lekceważeniu Widza i niepoważnym podejściu do tematu. Podkreślić należy, że wspomniana Gala odbyła się w Teatrze Wielkim, podczas Wiosny Baletowej, a - jak wiadomo - jest to wydarzenie, na które z niecierpliwością czekają wszyscy miłośnicy baletu, lecz czekają bynajmniej nie po to, aby się rozczarować.Wydawać by się mogło, że Poznańska Wiosna Baletowa to prestiżowe wydarzenie, na pewno takim miała być w założeniu jej organizatorów, ale - jako stała bywalczyni - widzę, że jest raz lepiej, raz gorzej, generalnie przeciętnie.W tym roku nie było nawet w czym wybierać, na co pójść.Jestem miłośniczką baletów najklasyczniejszych z klasycznych, Jezioro Łabędzie już widziałam kilka razy, a Sen Nocy Letniej też już znam na pamięć, zresztą mam w domu doskonałe wydanie tego baletu i doprawdy nie sądzę, abym w naszej operze mogła zobaczyć lepiej zatańczone.W moim odczuciu tylko dwa fragmenty baletowe były pięknie zatańczone: Scena Balkonowa z Romea i Julii oraz fantastyczny Grek Zorba.Ale tu na oklaski zasługują przede wszystkim Izabela Milewska i Maksim Wojtiul.
Dobrze, że w lutym 2008r. będzie Romeo i Julia i kolejna Wiosna Baletowa, która tym razem zapowiada się ciekawiej, bo z Coppelią.
Pozdrawiam, Beata.

Beata-wielbicielka baletu
Adept Baletu

Wysłany: Wto Kwi 28, 2009 9:04 am   

Halo,halo,czy macie jakiekolwiek info o tegorocznej wiośnie baletowej? Maj za pasem,a o tym wydarzeniu coś cicho na forum...Ktoś coś może wie na temat spektakli albo gościnnych występów?

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Maj 04, 2009 11:43 am   

VI Poznańska Wiosna Baletowa
5 - 31 maja 2009

wtorek, 5 maja, godz. 19.00 – Carmen Compañía Antonio Gades, Hiszpania

środa, 6 maja, godz. 19.00  – Krwawe gody, Suita flamenco
Compañía Antonio Gades, Hiszpania

czwartek, 7 maja, godz. 19.00  – Jezioro Łabędzie Piotr Czajkowski

piątek, 8 maja, godz. 19.00  – Grek Zorba Mikis Theodorakis

niedziela, 10 maja, godz. 19.00  – Coppelia Léo Delibes

czwartek, 14 maja, godz. 19.00  – Complexion Suite Complexions Contemporary Ballet, Nowy Jork

niedziela, 17 maja, godz. 19.00  – Jesień-Nuembir, Chopin –  fresh fruit premiera!!! 
Polski Teatr Tańca - Balet Poznański

piątek, 22 maja, godz. 19.00  – Stanisław i Anna Oświecimowie premiera!!!
wieczór baletowy do muzyki Mieczysława Karłowicza
Powracające fale
Pieśni
Stanisław i Anna Oświecimowie oraz Koncert skrzypcowy A-dur, cz. II

sobota, 23 maja, godz. 19.00  – Stanisław i Anna Oświecimowie
wieczór baletowy do muzyki Mieczysława Karłowicza
Powracające fale
Pieśni
Stanisław i Anna Oświecimowie oraz Koncert skrzypcowy A-dur, cz. II

niedziela, 24 maja, godz. 19.00  – Lwowski Zespół Tańca Junist

sobota, 30 maja, godz. 19.00  – Jezioro Łabędzie Piotr Czajkowski

niedziela, 31 maja, godz. 11.00  – CXLVI Poznańskie Warsztaty Operowe
Wielkie kreacje baletowe Olgi Sawickiej

Scarpia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Scarpia
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 10:39 pm   

Nastrój wieczoru Karłowicza ujmuje mnie nowością uczuć. Z widownią dzieje się od początku coś dziwnego... od skrajnego znużenia po entuzjazm i koncentrację uwagi. Cała paleta emocji romantycznych, stopniowanych we właściwym kierunku... Od pląsających dziewczątek w towarzystwie jednego faceta i dwóch barytonów, przez pełne ekspresji Powracające fale po gotycko-romantyczne spełnienie tragicznego przeznaczenia Oświecimów....

Wieczór zapada w pamięć, choć nie każdemu przypadnie do gustu...

Widział to kto?

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
miłośnik baletu :)
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 1:22 am   

<Off top total mod ON>

Scarpia zyje !!!
Hurrrra - w sumie równie dobry powód do toastu jak potwierdzony zgon.
Ale jakże przyjemniejszy !
W dodatku dający pewność późniejszego toastu - tego po zgonie of kors ;)
Może Szanowny Baron pojawi się i na zlocie we Warszawie ???? Któż to wie któż - no chyba tylko sam Scarpia ....

<Of top total mode OFF>

Torin

Odpowiedz do tematu