www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Międzynarodowy Dzień Tańca - 29 kwietnia
Autor Wiadomość
Bajaderka 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 1:58 pm   

Goniu, dziękujemy!!

Noi oczywiście podpisuję się pod tymi życzeniami prawą i lewą ręką(:

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Kwi 26, 2006 6:51 pm   

[b]Międzynarodowy Dzień Tańca[/b]

przesłanie na rok 2006
Jego Wysokość
Preah Bat Samdech Preah Boromneath Norodom Sihamoni,
król Kambodży

Do tańca nie potrzeba pióra ani pędzla. Niezbędny jest tylko jeden instrument - ludzkie ciało. Każdy jego ruch jest przepojony tańcem. Ruszać się - to znaczy tańczyć.

Taniec wyraża podstawowy cel istnienia ciała, umysłu i duszy. Tylko ci, którzy oddadzą się tańcowi bez reszty, mogą sprostać wszystkim jego wymaganiom. Ta jakże ascetyczna dyscyplina kształtuje zarówno charakter, jak i ciało; tych, którzy się jej poświęcą, nagradza na setki sposobów. Nie ma takiej wolności, która mogłaby się równać temu triumfowi duszy nad ciałem.

Dla nas, Khmerów, taniec w swojej najbardziej kunsztownej formie to sposób, aby przybliżyć się do bogów. Dzięki temu taniec staje się modlitwą. Staje się niezbędnym rytuałem, który popycha świat do przodu, pozwala nam dotknąć boskości i wznieść się na nadziemskie wyżyny.

Niech w Międzynarodowym Dniu Tańca występ zespołu Baletu Królewskiego stanie się modlitwą w imieniu nas wszystkich. Tańcząc umacniajmy na całym świecie szlachetną praktykę tolerancji, tak niezwykle istotnej dla całej ludzkości w roku 2006.
Preah Bat Samdech Preah Boromneath Norodom Sihamoni

Jego Wysokość król Kambodży - Norodom Sihamoni - urodzony w czwartek 14 maja 1953 r. w Phnom Penh (Kambodża), Jego Wysokość Król Norodom Sihamoni jest synem Jego Wysokości Norodoma Sihanouka, kambodżańskiego Króla Ojca, i Jej Wysokości Królowej Kambodży Norodom Monineath Sihanouk.

(źrodło: wolna strefa - serwis tańca: www.wolnastrefa.republika.pl)

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 4:57 pm   

Kochani, jestem po wieczorku artystycznym...
Do osttaniego dnia nie był znnay pełny kształt widowiska, niemniej udało się :-) Widzowie mogli zobaczyć następujące formy:
-afro dance
-taniec hiszpańśki z "Dziadka..."
-pas de quatre z "Jeziora..."
-moją wariację inspirowaną ekspresjonizmem niemieckim
-solówkę w duchu teatru tańca ze znacznym podkładem physical dance
-sambę
-cha-chę
-show dance
- fire dance

Wszystko było opatrzone odpowiednim wprowadzeniem z mojej strony (wedle niektórych trochę za duzo mówiłem, ale bardzo zależało mi na przekazaniu wiedzy na temat tańća i wytłumaczeniu tego, ze to nie było tak hop siup z każda techniką, ze np. taniec wspólczesny był reakcją na skostniały balet...)

PS: Jak będę miał jakieś fotki, to oczywiscie zamieszczę :-)

Tanc... 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Tancerz,choreo,naucz
Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 10:12 pm   

No no dosć urozmaicony wieczór taneczny - ciekawi mnie co też to było fire dance czy to tłumaczyć dosłownie czy tylko w przenośni...? 8) Pozdrawiam

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 10:20 am   

Dziewczyn atańczyła z pochodnią , potem ja rozkręciła na maczugi. Nie było dosłownego ognia (ze względów bezpieczeństwa), a kolorowe wstązki... Całość wypadła bardzo ciekawie i stanowiła swoisty deser całego wieczoru. :-)

forum.balet.pl
ADMINISTRATOR

Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 10:29 am   

Kochani,
Specjalnie dla wszystkich pasjonatów, z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca, utworzyliśmy nową tablicę w naszym kompendium "Roztańczoną encyklopedię".
Zapraszamy

Kasia :)) 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 3:17 pm   

no a my juz po wystepach :D
coz, nie bylo zle ;)
trwaly 2 godziny i 15 minut (poczatek o 11)
wystepowalo tylko nasze ognisko, wszystkie klasy :P
my tanczylysmy 4 uklady:
tango te amo a.piazzoli (aisza i nala)
fastinatin rhythm, gershwina, choreografia balanchine'a(wszystkie)
suite baletowo-jazzowa do utworu o nazwie "1917" :lol: :D
i kankana :)
niestety najgorsze jest to, ze u nas zawsze zle klada podloge(zle...beznadziejnie!). ona jest gumowa i klejona tasma (takie pasy jakby) no i do tego pelno fald! :?
jesli chodzi o gershwina to troche sie zawalil.. pani dala nie ta plyte co trzeba i nie bylo wstepu!!
ale poradzilysmy sobie ;)

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 10:31 pm   

A ja po wieczorze Kyliana w TW - i to spędzonym w doborowym towarzystwie :)

Nefretete
Solista Baletu

Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 11:07 pm   

No to mam nadzieję, że filia warszawska podzieli się wrażeniami po wieczorz Kyliana... Wszyscy (tak mi się wydaje), jesteśmy bardzo ciekawi.

Międzynarodowy Dzień Tańca w PTT uwazam za bardzo udany. Zróżnicowany koncepcyjnie, nastrojowo, ruchowo. Dziewczyny (tzn 3 panie choreograf) mogą być z siebie zadowolone :) A i tancerze świetnie się spisali :) nie tylko w tańcu :)

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 11:16 pm   

Joanna napisał/a:
A ja po wieczorze Kyliana w TW - i to spędzonym w doborowym towarzystwie :)

towarzystwo - jesli to o nas ;) chodzi - pieknie dziękuje, a wrażeniami podzieli się jak oddech złapie. Bosko było!!!

Nefretete - napiszesz coś wiecej o 3 choreografaich 3 choreografek?

Nefretete
Solista Baletu

Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 11:03 am   

Sprobuje, choć zawsze mam problem z ubieraniem w słowa tego co z tańcem związane.

Był to wieczór przedpremierowy, co oznacza, że proces twórczy jest jeszcze w toku, kolejne odsłony tego projektu będą miały miejsce podczas biennale w sierpniu, a potem w październiku na Miedzynarodowy Dzien Muzyki.
Wspólny tytuł wieczoru to "Miasta kobiet", na który składały się kolejno:
"Związki rzeczowe" chor. Iwona Olszowska (Kraków)
"Homo Querens" chor. Aleksandra Dziurosz (Warszawa)
"Moment. Gra II" ruch Iwona Pasińska.(Poznań)

Wszystkie trzy częsci bardzo się od siebie różniły. Jedyne co je łączy, to fakt, że nie są baletami, nie ma tam tańca dla wrażeń czysto estetycznych, to jest teatr, ze scenografia, ze słowem mówionym.

Iwona Olszowska pokazała trzy typy ludzi, którzy tworzą trzy różne typy związków, które z kolei "dzieją" się w trzech róznych "otoczeniach" (stad w tytule rzeczowe). Bardzo ciekawa scenografia, a zwłaszcza kostiumy. Muzyke przeplatają piosenki Andrzeja Sadowskiego - bardzo wyraźne i dosadne.

U Oli Dziurosz możemy obejrzeć cykl scen, z których każda opatrzona innym tytułem, obrazuje życie jako proces, jako ciągłą naukę, ciągły wysiłek, zdobywanie doświadczen, bardzo róznych... niekoniecznie przyjemnych. Z założenia jest to spektakl o kobietach. Kilka scen bardzo zabawnych (popłakałam się ze śmiechu), szczególne gratulacje dla tancerek - aktorek (kabaretowych?). :)

Wreszcie u Iwony Pasińskiej widz spotyka się z teatrem konceptualnym (sama Iwona deklaruje, iż ten typ teatru najbardziej ja interesuje). Nie jest to spektakl prosty w interpretacji, jesli takowa w ogóle istnieje. Nie ma w nim tancą jako takiego, Iwona zreszta okresla siebie nie choreografem, a raczej autorką ruchu. Dosc zaskakujący dobór muzyki - niejakich Bajerantów, coś pomiedzy góralskim disco-polo, a przyspiewkami weselnymi. Co ciekawe artyści na scenie mieli słuchawki w uszach, więc słuchali zupełnie innej muzyki.

To chyba tyle moich wrażeń. :)

czekoladka
Corps de Ballet

Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 11:56 am   

a u nas w narodowy dzien tanca moj kochany teatr tanca zatanczyl przecudnie pasje a dzis ostatni dzien czterodniowych warsztatow jazzowych :(

mirrorball
Adept Baletu

Związek z tańcem:
instruktor
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 2:06 pm   

z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca mogliśmy zobaczyć w Puławskim Ośrodku Kultury kilka pokazów tanecznych: m.in. wariacje baletowe do muzyki Bacha (?), break dance, salsa, taniec współczesny, formacja dance ...

ja wieczorem z przyjemnością wybrałam się na salsotekę ;)

pozdrawiam
m.

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Pon Maj 01, 2006 11:49 am   

Ja też ten dzień spedziłam jak należy czyli w teatrze na premierze baletów Kyliana w Operze Narodowej, dodatkową atrakcją wieczoru było dla mnie spotkanie z oddziałem warszawskim forum. :)

raisa
Solista Baletu

Związek z tańcem:
Uczeń OSB
Wysłany: Pon Maj 01, 2006 12:13 pm   

A ja świętowałam baaardzo skromnie. Poprostu sama. Niestety nie zdążyłam wcześniej zorganizować sobie tago dnia bardziej urozmaicić :evil: . Mam nadzieję że za rok będzie lepiej

aankaa_baletnica=) 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Pon Maj 01, 2006 8:46 pm   

Ja oglądnęłam sobie w domku Giselle :D Skromne świętowanie no, ale trudno... za rok trzeba będzie zorganizowac imprezke :D

raisa
Solista Baletu

Związek z tańcem:
Uczeń OSB
Wysłany: Pon Maj 01, 2006 9:19 pm   

Noooo. Ja za rok właśnie organizuje

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Pią Maj 05, 2006 3:51 pm   

Obiecałem, więc zamieszczam niektóre foty.
Zdjęcia amatorskie, dokumentacyjne, okropne , więc nie denrwujcie się z ujęć (baaardzo dalekich) i róznych innych...

taniec hiszpański

pas de quatre

la folie d'un ange

firetango

dorotaholownia
Nowicjusz

Wysłany: Pią Maj 05, 2006 6:54 pm   

w poniedziałek, 8 maja, spóźniony Międzynarodowy Dzień Tańca. Miejsce Teatr Miniatura w Gdańsku, początek 18.00.

DZIEŃ TAŃCA „Taniec – różne oblicza”

Teatr Miniatura (Gdańsk Wrzeszcz)
czas trwania: ok. 100 minut

bilety: 3 zł, do nabycia przed koncertem
after party: Stacja deLuxe

Impreza z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca (29 kwietnia) organizowana przez Akademickie Centrum Kultury UG – Teatr Tańca Współczesnego UG przy współpracy z innymi zespołami zajmującymi się szeroko pojętym tańcem.

Celem koncertu ma być ukazanie tego, jak różnorodną dziedzina jest taniec. Jest on społecznie niedoceniany jako sztuka, i właśnie dlatego należy go propagować. Szczególnie młodzież zasługuje na to by poszerzyć swoje horyzonty kulturalne o taką wiedzę i doznania artystyczne. Podkreślamy także aspekt edukacyjne imprezy – przekazanie kompetentnych informacji o różnych dziedzinach tańca.

Koncert ukaże różne oblicza tańca:
- taniec współczesny – Teatr Tańca UG i Galeria Ruchomych Obrazów
- balet – Ogólnokształcąca Szkoła Baletowa w Gdańsku
- break-dance – Więźniowie Religii Lębork
- tango argentyńskie
- taniec brzucha
- taniec ludowy – Zespół Pieśni i Tańca Jantar UG
- flamenco – El Duende Sopot
- taniec celtycki lub irlandzki -Terabraruna i Animus Saltandi – UG

Koncert będzie prowadzony przez konferansjera, który zadba o spójny charakter całości: będzie podawał charakterystykę i historię danego tańca. Przedstawi także specyfikę zespołu, który będzie występował. Wypowiedź konferansjera zostanie wzbogacona efektami wizualnymi – pokazem slajdów oraz zdjęć danego gatunku tańca.

Po koncercie zapraszamy na spotkanie w Stacji deLuxe (after party), gdzie planujemy projekcje najbardziej znanych scen z filmów tanecznych.

pozdrawiam

raisa
Solista Baletu

Związek z tańcem:
Uczeń OSB
Wysłany: Pią Maj 05, 2006 7:01 pm   

Och, jak zewkle poza wielkopolską...

Gdańsk teraz...

No dobra, ale patrząc na to z optymistycznej i nieegoistycznej strony widzenia to niech ci z Gdańska i okolic się nacieszą. Może na Poznań przyjdzie czas kiedy indziej robić impreze.

Ale jednak szkoda...

Gość 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Czw Kwi 26, 2007 8:32 pm   

Międzynarodowy Dzień Tańca
przesłanie dla świata na rok 2007
Sasha Waltz
Ludzie tańczą na urodzinach, ślubach, na ulicach, w salonach, na scenach i za kulisami. Aby przekazać radość, smutek, niczym rytuał i skrajne doświadczenie.

Taniec jest uniwersalnym językiem: posłańcem dla pokoju na świecie, narzędziem równouprawnienia, tolerancji i wyrozumiałości. Taniec uczy nas wyczucia, świadomości i
zwracania uwagi na daną chwilę.

Taniec manifestuje, że jesteśmy żywi. Taniec to transformacja. Znajduje duszę, nadaje ciału
duchowy wymiar. Taniec pozwala nam czuć samych siebie, wzlatywać nad poziomy, wyjść jeszcze dalej, być innym ciałem.

Tańcząc uczestniczymy w wibracji wszechświata.

Sasha Waltz

Sasha Waltz born in 1963 in Karlsruhe, Germany. She studied dance and choreography in Amsterdam and New York. In 1993 she co-founded her company, Sasha Waltz & Guests, with Jochen Sandig. In 1996 she opened the critically acclaimed Sophiensaele, a theater she co-founded with Sandig. In September 1999, Waltz was named one of the artistic directors of Berlin’s Schaubühne am Lehniner Platz where – amongst others – she created the pieces "Körper" (37th "Theatertreffen" Berlin), "S" and "noBody", the choreographic installation "insideout" and "Impromptus".

In 2005 Sasha Waltz & Guests once again became an independent company, with Jochen Sandig as artistic director. In January 2005 her first opera-choreography "Dido & Aeneas" had isst world premiere at Staatsoper Unter den Linden, Berlin. As chairperson of the board of trustees of the Radial Stiftung, Sasha Waltz has been involved in the setting up of a new production and training centre for Music, Dance and the Visual Arts for Berlin called Radialsystem V, opened in September 2006.

tłumaczenie: serwis tańca

z: http://www.moderndance.pl...d=687&Itemid=61

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Czw Kwi 26, 2007 8:36 pm   

dzięki Gosciu, własnie miałam zrobić to samo ;)

Tradycyjne pytanie jak uczcicie Dzień Tańca? Ja oczywiscie będe na Onieginie w TW i... bedzie ciekawie, a co Wy będziecie robić?

M. 
Koryfej

Wysłany: Czw Kwi 26, 2007 8:54 pm   

Na Gali Baletowej w Operze Bałtyckiej oczywiście :D
Czy spotkam tam innych forumowiczów?

Kasia :)) 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Czw Kwi 26, 2007 9:17 pm   

Będę wystawiać SPIĄCĄ KRÓLEWNĘ :D

gonia 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Czw Kwi 26, 2007 9:27 pm   

ja z opóźnieniem uczczę ten dzień jadą 9 maja na balet współczesny. a tak... chyba złożę po prostu wszystkim tancerzom życzenia i tyle :))

Odpowiedz do tematu