www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
polskie czasopismo o tańcu jeszcze raz?
Autor Wiadomość
agata31 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Pon Sty 10, 2011 6:36 pm   

ta gazete mozna kupic np w tesco empik jakis dobry kiosk ;)

jaromir 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
milosnik
Wysłany: Pon Sty 10, 2011 10:57 pm   

Wiesz to popularne czasopismo kupilem w kiosku Reley w jednym z przejsc do dw centralnego w W-wie, jest w wielu kioskach, na okladce Gąsowski i jego zona ( ludzie znani z Tanca z gwiazdami ) i tytul Dance , a slowa "palace of" sa ukryte pod jedna z liter, dodatkowo zaakcentowany jest "walc" na okladce - na pewno zauważysz.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Wto Sty 11, 2011 6:27 pm   

nie żadne "palace", tylko "place" :D :D (to tak dla uzupelnienia, bo to zwykła literówka z pewnoscia, ale boje sie, ze ktos z forum pojdzie do Empiku i jak powie poprosze "Palace of dance" to ktos z niego bedzie mial niezny ubaw:)

W Empiku jest na stojaku "prasa kobieca" - chmmm nigdy nie sądziłam, ze kiedys cos kupie z tego stojaka, a jednak sprawdza sie stare przysłowie "nigdy nie mów nigdy" :D

jaromir 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
milosnik
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 12:13 am   

Widocznie podświadomie nadaję wyjątkową wartośc tancowi i baletowi jako takim, biorąc miejsce za pałac.

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 4:18 pm   

Sagittaire napisał/a:

W Empiku jest na stojaku "prasa kobieca" - chmmm nigdy nie sądziłam, ze kiedys cos kupie z tego stojaka, a jednak sprawdza sie stare przysłowie "nigdy nie mów nigdy" :D

a ja to znalazłam w Empiku w łodzkiej manufakturze i Galerii w dziale "sztuka" czyli tam gdzie bywały zagraniczne czasopisma o tańcu, których notabene juz od dwóch, trzech miesięcy niestety nie widzę. widać place for dance jest tak uniwersalne, że można je znaleźć w kazdym dziale :wink:

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sro Sty 12, 2011 7:32 pm   

w Galerii? bo ja bylam w Empiku właśnie w Galerii. Najpierw nie mogłam znaleść godzinę, w koncu poprosiłam pana o pomoc, szukał mi 5 minut w komputerze, prosząc 3 razy o powtórzenie tytułu, a potem powiedział, że na stojaku z prasa kobiecą. Zdziwiłam sie i zapytalam czy zawsze tam jest; odpowiedział, że tak.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Czw Sty 13, 2011 11:08 am   

tak, w prasie kobiecej - wydawca tak sobie zyczył z przyczyn marketingowych ;)

Chiaranzana 
Corps de Ballet

Wysłany: Czw Sty 13, 2011 2:17 pm   

Chyba ten marketing niezbyt bo u mnie w kazdym kiosku ta gazeta jest, plus Empiki w ktorych to lezy i nikt nie kupuje. Raz lezala w hobby a raz w architekturze/deco.

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Sty 13, 2011 6:24 pm   

nie miałam tego czasopisma jeszcze w ręku, ale zaprenumeruje i sie wypowiem. Na razie mogę przypuszczać, że jeśli z okładki bije zdjęcie Anny Głogowskiej to ludzie to widzą jako czasopismo typowo komercyjne, kolejny wytwór "Made by Equrrola" więc ludzie zainteresowani tańcem bardziej poważnie mogą po niego nie sięgać a innym szkoda 10 zł. Ja tu absolutnie nie krytykuje ani projektu okładki, ani zawartości bo jej jeszcze nie poznałam, tylko tak sobie gdybam po tym jak napisałaś, że nie ma na niego popytu. Już samo umiejscowienie tego w dziale kobiecym a nie np w dziale gdzie są rożne bardziej specjalistyczne hobby (są chyba takie działy w Empiku, tam jest fotografia, wędkarstwo itp) szuka odbiorce komercyjnego który obok Pani Domu kupi właśnie to, ale nie zajmuję się marketingiem więc nie mnie to oceniać.

sukces? 100% talentu, 100% pracy

agata31 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Czw Sty 13, 2011 8:54 pm   

gazeta nie warta ceny za droga kupuje ja, za malo o balecie za duzo o towarzyskim wydawana raz na 2 msc wiec to jest porazka o balecie powinno byc troche wiecej chociaz w tym numerze jest sporo :razz: ale tematy sa fajne (chyba ze pisza o stepie) :) :D

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Sty 13, 2011 11:11 pm   

Moim zdaniem, jak na to jaki zamysł towarzyszył powstaniu pisma, to ta gazeta jest lepsza niż przypuszczałam. Miał to być w sumie komercyjny piśmiak, a pojawiają się tam w porywach całkiem dobre artykuły.
Nat: myślę tak samo; gdyby nie to, że Kasia tam napisała i że musiałam miec pismo z jej tekstem, to sądząc po okładce i po stojaku, za Chiny ludowe bym się nie skusiła, nawet żeby przejrzeć treść w sklepie, a co dopiero, żeby kupić.
Z drugiej strony sądzę, że czas pokazał, że w Polsce nie ma jeszcze zapotrzebowania na dobre pismo taneczne typu Dance Europe itd. Gdyby były same artykuły ambitne, to byłaby pewna plajta. A zatem w tych realiach cieszę się, że jest chociaż takie pismo, które przynajmniej przemyca jakieś sensowniejsze teksty o balecie niż to co na ten temat bredzi np łódzka prasa.... i osoby, które myślą, że jak były na kilku baletach to maja predyspozycje, by pisać o tańcu na zasadzie "lubię; nie lubię"

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Sty 14, 2011 8:24 am   

Sagittaire napisał/a:
Polsce nie ma jeszcze zapotrzebowania na dobre pismo taneczne typu Dance Europe itd. Gdyby były same artykuły ambitne, to byłaby pewna plajta

zgadzam się, świadczy o tym np żywot dosyć krótki kwartalnika Taniec.

Jest jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia. Dlaczego to czasopismo ma angielski tytuł? mnie osobiście to nieco razi ponieważ dla mnie to brzmi nieco pretensjonalnie, chyba, że jest to polska edycja jakiegoś czasopisma który gdzieś się już okazuje i jest to związane z kupieniem całego formatu. Ale jeśli tak nie jest to jest to moim zdaniem kolejne skomercjalizowanie tego tytułu właśnie nastawionego na nastolatki czy młodzież na które pewnie angielskie tytułu bardziej działają.

sukces? 100% talentu, 100% pracy

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 11:36 am   

Dokładnie. O tytułach (że angielski), o miejscu na stojaku (że w pismach kobiecych), o doborze zdjęć, kolorków, a nawet o terści tekstów decydują teraz głównie spece od reklamy, marketingu i sprzedaży, od masowych gustów. Mozna sie dostosować, wymrzec albo zacząć wydawac własne czasopismo. na razie tylko pierwsza opcja sie sprawdza, więc skoro gdzies mozna napisac cos o balecie, co przeczyta więcej niz 10 osób - to robię ;)

Zgadzam się zaś w całej rozciągłosci ze nie jest to - w dużej większosci - pismo dla osób z tego forum - my tu, na forum mamy umieszczona większą wiedze i szybsze nwesy oraz pełniejsze porady niż mogą się ukazac w piśmie z zasady skierowanym nie do specjalistów ale do osób które np. oglądajac telewizyjne show postanowiły zainteresowac się tańcem. Redakcja, tak samo ja ja stara się wsród tematów lekich, łatwych i przyjemnych przemyćić coś cieawszego i wartościowszego. Niestety - jakos tak w masie spece od reklamy (nie mówię ze w tym piśmie ale ogólnie) mają niskie pojęcie o gustach polskiej publiczności i uważają ze im coś prostsze i bardziej kolorowe tym lepiej się sprzeda, a powazniejsze i ambitniejsze tylko odstrasza - w tym nie tylko czytelników, ale i reklamodawców - nie zapominajmy o reklamodawcach! ach ach

Chiaranzana 
Corps de Ballet

Wysłany: Pią Sty 14, 2011 2:47 pm   

Kolo sie zamyka, tak mozna czekac na dobre waunki aby wydawac czasopismo i 200 lat. Nie uwazam ze zwykle czasopismo o balecie z prawdziwego zdarzenia sie nie sprzeda. Jest wiele mozliwosci w tym i internet.
Ja niestety nie uwazam tego czasopisma za zwiazane z tancem, ot takie hobbistyczne fanaberie kogos aby zarobic. Nie zarobia bo to czasopismo powiela wiele innych, mam na mysli komercyjne a o historii Walca z ilustracjami z obcych wydawnictw to jeszcze nie odkrycie. Okladka ma przyciagac a gubi sie wsrod innych czasopism. reklamy mnie nie przerazaja byleby nie dotyczyly pieluszek tylko tematycznie zwiazane z tancem a z towarem tanecznym tez jest slabo.
Na zachodzie jest wiele czasopism ktore wydaje sie tylko w internecie, ma duza ilosc czytelnikow. Niestety na tym zarabia sie malo albo wcale ale wtedy mozna czekac tak w nieskonczonosc i oczekiwac ze ktos za 200 lat zajmie sie wydawaniem takiego czasopisma. Kultura jaka jest w Polsce kazdy widzi i to jest skutek braku odbiorcow, dopoki sie to nie zmieni, bedzie jak jest. Co najwyzej mozna prenumerowac zagraniczne czasopisma o balecie.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Maj 25, 2011 3:45 pm   

zapowiedź sesji fotograficznej w czerwcownym numerze Place for dance

http://kultura.onet.pl/wi...ideo-detal.html

udział wzieli Aleksandra Liaszenko i Maksim Wojtiul

Kasiek 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń/tancerz
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 6:57 am   

Już samo nagranie wygląda wspaniale, nie mogę się doczekać magazynu .:))

dede 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 1:02 pm   

muszę przyznać że Aleksandra Liashenko ma w sobie coś fascynującego:)

Odpowiedz do tematu