www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sezon 2009/2010
Autor Wiadomość
Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pon Cze 28, 2010 8:35 pm   

Jejku, ale mnie dziewczyny motywujecie...

Ale ja raczej chyba na jesieni wybiore w pierwszej kolejnosci tego Kurta, bo raz, ze tak juz sobie zakodowalam a dwa, ze te kilkunastominutowe fragmenty, ktore widzialam bardzo mnie zachęcają. Np jest taki fikuśny fragmencik do takiej wesołej, śmiesznej medolii. Chyba, ze by go nie bylo w repertuarze albo by byl w jakims niefortunnym terminie.

A jakie masz Ewo zdanie na temat Maksima? Na tle tancerzy swiatowych najwyzszej polki i bez taryfy ulgowej?

Ewa J. 
Koryfej

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 8:54 pm   

Ojej, to już bardziej pytania do Kasi, nie do mnie, ona jest największym ekspertem jeśli chodzi o nasz warszawski zespół bez dwóch zdań;) Ale lubię go, naprawdę bardzo go lubię. Jest zawsze taki żywy, świeży, młodzieńczy, a jego technika naprawdę jest czysta i nie wiem, czy można jej coś zarzucić. Co do porównania z tancerzami najwyższej półki.. Hm, nie mnie to oceniać, ale tutaj też nie byłabym wcale taka stanowcza, że jest tak i tak i koniec. Weźmy np. obecny skład Royal Ballet. Jest tam kilka fajnych tancerek, ale co do tancerzy zupełnie mnie nie pociągają, nawet jeśli są - powiedzmy - dobrzy technicznie, brakuje im osobowości, które mogłyby widza przyciągnąć i zainteresować. Nie wiem, czy Maks ma aż tak silną męską osobowość, jak dla mnie jest bardziej chłopięcy, ale to też ma swoje plusy. Poza tym potrafi się jednak zmieniać, np. jako Solor może być też bardzo elegancki, silny i dostojny. Na pewno nie mamy się czego wstydzić, bardzo dobry tancerz i jest bez wątpienia wielką ozdobą naszego zespołu, jestem pewna, że w tych innych, znanych na całym świecie tak samo zasługiwałby na wysoką pozycję i uznanie.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 11:34 pm   

Tak, myślę ze Maksim bez względu na miejsce na mapie byłby przyjmowany entuzjastycznie i zasłużył sobie na ważne miejsce w każdym zespole. Mówię oczywiście o zespołach wystawiajacych klasykę i niektóre balety demiklasyczne i współczesne bo w tym emplois on sam czuje się najlepiej i sam nie wybrał by kompanii nastawionej wyłącznie na współczesny. Jak sam powiedział "dokąd jesteś młody i masz siłę dobrze jest tańczyć rzeczy gdzie mozna się pokazac i poskakać" ;) Jest przecież wychowankiem rosyjskiej szkoły klasycznej z przywiazaniem do wirtuozerii tanecznej i popisu. Przy tym ma słowiańską dusze i sceniczną osobowośc która pozwala mu być dobrym aktorem (choc nie było tak przez długie lata - do tego trzeba dojrzeć) i mimo swoich warunków fizycznych (wysoki ale nie bardzo, bardzo szczupły, chłopięce rysy) przeistaczać się z wesołego Colasa w targanego namietnościami Romea, hamletyzującego Solora, czy demoniczne Alter Ego Czajkowskiego - zwłaszcza ta rola pokazała ze Maks to nie tylko "sliczny chłopiec". Choć jak on sam mówi - grać złe postacie jest łatwo ;) Rzeczywiscie - partia w Pocałunkach jest skrojona na Maksa - nie dziwne bo Maks to nabytek zespołu i poniekąd artystyczny wychowanek dyr. Wesołowskiego. To on go przyjął do zespołu w wieku 18 lat bodajże więc miał tez czas i sposobnośc by go ukształtowac, ale i dobrze poznac wady i zalety tego tancerza. Co do techniki Maksa - pewnie ze było by się do czego przyczepić ale na tej zasadzie mozna się przyczepić do niemal wszystkich tancerzy na świecie. Ten nie dokręca, a tamten wykręca. Ten gorzej partneruje, a tamten ma mniejsza rozwartosć. Z upływem czasu każdy coś tam traci z techniki (ciało protestuje) ale na korzyść wyrazu. U Maksa tez tak jest.
Wracając ogólnie do Tańczmy Bacha to nie mam zamiaru "bronic " Green przed Ewą, albo w jakis inny sposób sie z nią spierać bo piszemy o swoim subiektywnym odbiorze poszczególnych choreografii i do każdej z nas co innego trafia. Widac na mnie bardzo działaja nagie męskie torsy ;) Żartuję. ale było coś w Green co mnie poruszyło, wlepiło w scenę i raczej załowałam ze balet tak szybko się skończył. Inna sprawa ze pod każdym względem gdybym miała oceniać i ustawiać na jakims podium balety tego wieczoru to In Light and Shadow było by na 1. miejscu

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 11:11 am   

recenzja w Rzeczpospolitej

http://www.rp.pl/artykul/...eden_gest_.html

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Wto Cze 29, 2010 5:16 pm   

Widać, ze autor to facet. Kobieta w naturalny sposob przemycilaby slowko zachwytu o tancerzu nr 1 :D .

A tak poważnie to autor odwazny: wszystkie choregrafie bledną przy Pastorze, nawet Balanchine. Milo cos takiego przeczytac o polskim choreografie i dyr bal narodowego.

A co do wykonania Balanchine`a, to ja tak mam, ze jak mi po glowie zaczyna chodzic mysl, ze Balet Paryski nie jest mistrzem swiata, to przypominam sobie Klejnoty. Balety tego choreografa to swietny tester.

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
miłośnik baletu :)
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 6:22 pm   

To ja w końcu napiszę swoje trzy grosze do których zbieram się od stuuu lat :)
A chcę powiedzieć że wygląda na to iż balet w Krakowie pooowoli bo powoli ale zaczyna oddychać :)
Czasami samodzielnie, czasami przy pomocy respiratora ale zawsze to coś !!!
To samodzielne oddychanie to choćby naprawdę udana premiera Kopciuszka. Balet "zrobiony na wesoło" to rzadkość, a w dodatku zrobiony dobrze, to chyba rzadkość podwójna.
Baaardzo lekka forma ale też bardzo dobrze zatańczona w fajnej scenografii (mocne nawiązania do lat sześćdziesiątych) i z dobrymi kreacjami, tak Kopciuszka jak i choćby macochy nie wspominając o brzydulach (tutaj mężczyźni :) ) dają dużą przyjemność w oglądaniu spektaklu. Ja Kopciuszka widziałem dość dawno już temu (cóż miałem wtedy dość spoooro zamieszania i nie zmobilizowałem się coby napisać słówko więcej zaraz po spektaklu...) ale powiem tyle że Daria Korneluk jak Kopciuszek była przeurocza :D

Potwierdziła to zresztą wczoraj na gali baletowej wystawionej na Wawelu - naprawdę scena balu jak i duet z księciem obroniły się całkiem całkiem w konfrontacji z hmmm bardziej uznanymi wykonawcami.
Wczorajsza gala to właśnie taki balet na respiratorze - operze krakowskiej udało się ściągnąć do Krakowa sporo dobrych wykonawców (Pełny program dostępny tutaj) i baletomani z Krakowa na pewno nie mogli narzekać. Cóż fajniejszego może być jak Romeo i Julia czy Tristan i Izolda na Wawelu - z definicji piękne :) A że jeszcze zatańczone pięknie to już więcej nie trzeba.
Baaaardzo dobrze wypadł choćby Mateusz Sierant w Stworzeniu Świata, pięknie skakał aż miło było patrzeć :) Nie chcę się zbyt rozpisywać bo jak wiadomo ze mnie znawca yyy średni za to miłośnik wielki więc po prostu napiszę co szczególnie mi się podobało. A zaskoczyło mnie Prisoners of feelings baletu z Koszyc. Dobra męska choreografia robiła wrażenie ! Jak już zaznaczyłem Stworzenie świata potrafiło przykuć uwagę bez dwóch zdań, Romeo i Julia, Tristan to tez oczywistość. No i wieńczący wieczór Pas de Deux z baletu Don Quixote było niczym wisienka na torcie :)

Generalnie nie można powiedzieć coby można było się do czegokolwiek (zbyt..) przyczepić. W dodatku konstrukcja gali była bardzo ciekawa, poszczególne występy przeplatane były recytacjami poezji w pięknej interpretacji (tu powinienem napisać kogo ale zapomniałem .....) a i dźwięk był w porządku - i to że tylko jeden "kawałek" grała żywa obsada a reszta szła z kompakta nic nie wnosiło.

A na koniec Wawel zaprezentował się w najpiękniejszym z możliwych ujęciu :)

Torin - vel baaardzo zadowolony widz ;)
p.s.
Czarna Amazonka przykuwała uwagę mą oj przykuwała ;)

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Wto Cze 29, 2010 6:27 pm   

E tam, myslę że Kraków stac na cos wiecej niz zżynanie zywcem Kopciuszka z Łodzi sprzed 3 lat. Jeszcze kilka miesiecy temu myslalam, ze chcociaz troche kostiumy zmienią ale jak obejrzalam film, to widze ze nie.
Cos ta dyrekcja sie slabo stara. Szkoda, ze taka mala ilosc spektakli w repertuarze.

Ale gala bardzo fajna :) Sama chętnie bym obejrzała. I mowisz, ze na tle innych tancerzy to krakowskie wykonanie nie bylo takie zle?

O Łodzi
Pojawil sie repertuar do konca paxdziernika u nas. We wrzesniu pojde na Ejfmana, w paxdzierniku Kopciuszek i Ziemia. Czekam z niecierpliwoscia na to co w Warszawie i kiedy bedzie.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Wto Cze 29, 2010 9:32 pm   

Wlasnie mnie olsnilo, ze PBN tez jest na facebooku :D .

Sa wpisy po Tanczymy Bacha. Wiekszosc najbardziej zachwyca sie The Green. Ale to chyba zrozumiale, bo to zdaje sie byc najlatwiejsza w odbiorze choreografia i dzieki temu chyba latwo trafia do kazdego. Jakis sie glos krytyki pojawil pod adresem Pastora i jego choreografii.

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
miłośnik baletu :)
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 10:11 pm   

Sagittaire napisał/a:
E tam, myslę że Kraków stac na cos wiecej niz zżynanie zywcem Kopciuszka z Łodzi sprzed 3 lat.

HeHe - to że udało się coś fajnego zerżnąć i to wyszło ok to WIEEEELKI SUKCES naszego dopiero odbudowującego się baletu.
Ja normalnie cieszę się jak dziecko ;)
A w dodatku widzę postępy zespołu - oglądany jakiś czas temu "kawałek" Amazonki (do Bolera Ravela) zdecydowanie lepiej mi się oglądało podczas wczorajszej gali niż ładnych paaare miesięcy wcześniej w operze. (a aqurat w tym utworze Wawel bardziej przeszkadzał niz pomagał ...) Zespół był już zespołem :) że tak powiem. No i jak wspomniałem Amazonka Czarna wypadła świetnie !
Swoją droga przesłanie tego utworu odczytane przeze mnie na swój sposób mocno mnię cieszy ;) Bez chłopów dobrze ale z chłopami lepiej ;) nooo ! ;)

Torin

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Wto Cze 29, 2010 10:30 pm   

Bo też był to pewniak, który w Łodzi 3 lata temu zgarnął wszystkie złote maski i do dzis dnia juz trzeci rok jest grany po dwa razy co jakies dwa miesiace, a bilety na niego coraz trudniej dostac. Chociaż nie wiem czy mi osobiscie troszkę bardziej nie podobało się Jezioro, w mojej ocenie niedocenione bardzo przez krytyków, ktorym chyba zaczęło sie nudzic chwalenie Madii.

Swoją drogą ciekawe jak to wykonywał nie łódzki zespół.

A widziałes Torin ten film na youtube z przygotowań do tej realizacji w Krakowie. Bardzo fajny. Ogólnie to bardzo fajna myśl, żeby zrobić o powstającym spektaklu przyjemny filmik i go reklamować. Nawet wiem czyja to myśl. Madia zawsze promuje swoje spektakle, robi skroty i wrzuca na youtube itd.

A i szkoda, ze na tej gali, ktora tam mieliscie nie bylo pol tancerza z Łodzi... Może dlatego, ze sie bali, ze przyjadą z dokladnie tym samym Kopciuszkiem i zatancza to samo co gospodarze.D

PS złośliwus jestem co? ale to tak z sympatii :D .

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pią Sie 13, 2010 11:24 am   

Recenzja z premiery Tańczmy Bacha

http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/99907.html

Odpowiedz do tematu