www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
You Can Dance - poprostu tańcz!
Autor Wiadomość
Ika 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 9:13 am   

Jak dla mnie Ilona ,tak jak wczesniej było wspomniane fajnie tańczy i prezentuje się na scenie,ale jest w Polsce mnóstwo tancerek ,na jej poziomie ,wiec nie widze powodu ,by mogła dostać siędo finału.
Uwazam ,ze perfekcjonistką była Wiola ,o ktorej jest cisza...wielka szkoda :/
Co sądzicie o finałowej Paulinie ? :smile:

Bambyno 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 9:23 am   

Paulina według mnie nie tańczy perfekcyjnie i nie ma się czym zachwycać. Piróg po prostu przesadza z faworyzowaniem jej. Powinna trochę więcej włożyć uśmiechu w swoje układy, ja rozumiem, że każdy tancerz jest skupiony na swojej pracy, ale nie zaszkodziłoby się przy tym uśmiechać... ;)

Hildegarda 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń, miłośnik
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 11:55 am   

Ja trzymam kciuki za Kubę. Jak dla mnie, to z tej czwórki, która tańczyła w półfinale, jest absolutnie najlepszy.

Ika 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 1:11 pm   

Co do Pauliny mam wrażeniem,ze nie umie odpowiednia spiąć ciała.
Kuba jest bardzo dobrze przygotowany technicznie!

Alya 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
tancerz, uczeń
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 4:24 pm   

jak dla mnie Paulina nie nie jest aż tak dobra jak zachwala ją Piróg. Dużo bardziej zasługiwała na to Ania, której kibicowałam. Teraz mam nadzieje ze wygra Kuba, który jest według mnie wspaniałym tancerzem. Wydaje mi się, ze Paulina nie reprezentowała by nas zbyt dobrze reprezentowała za granicą.

a tak na marginesie, czy was też denerwują te filmiki przed występami?

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 7:15 pm   

tak zdecydowanie mi się bardziej podobała Ania [w ogóle jako tancerka... jej hiphop był świetny z Kubą... no i na pewno lepiej się prezentuje wizualnie niż Paulina :roll: ]... z chłopaków wolałam Tomka, no ale nie może być dwóch facetów w finale więc niech będzie Kuba, dobrze by było gdyby wygrał.

apropo urody, idę o zakład że Paulinę wzięto tylko i wyłącznie dlatego że Piróg tak o nią "powalczył" płaczem, ponieważ no nie oszukujmy się piękna to ona nie jest, a wiele osób tańczy jak ona :roll: a znam osoby które się nie podostawały właśnie za to że nie są zbyt ładne mimo że tańczyły naprawdę fenomenalnie [przykładem może być dziewczyna z FairPlay Kwadrat, której nazwiska nie podam a której właśnie powiedzieli że jej nie wezmą bo jest za brzydka]. cóż widocznie dlatego się nie dostały bo nikt się z jurorów nie poryczał :?
no i niby Kuba też nie jest jakoś urodziwy ale jednak uważam że jego poziom tańca jest zdecydowanie wyższy niż u Pauliny...

hm mnie nie, właśnie ciekawe są dla mnie te filmiki przed występami, szczególnie jak coś pokazują ciekawego

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 7:23 pm   

Maron napisał/a:
znam osoby które się nie podostawały właśnie za to że nie są zbyt ładne mimo że tańczyły naprawdę fenomenalnie [przykładem może być dziewczyna z FairPlay Kwadrat, której nazwiska nie podam a której właśnie powiedzieli że jej nie wezmą bo jest za brzydka]

no to znowu bedzie nie na temat . mnie zawsze bardziej "zniewalali" brzydcy tancerze. I nie raz i nie dwa. Taki juz mam gust. Wyczuwam czesto,z e tacy super piękni tancerze nie maja takiego w sobie niepokoju, takiego czegos co mnie chwyta za serce. Jak mnie tancerz tok obłędnie oczarowywal, zwlaszcza na zywo, to na 90% nie byl piekny, ale taki mi sie widzial jak mnie oczrowal.

Brzydota niesamowicie mnie pociaga.

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 8:03 pm   

no cóż, co kto lubi :roll:
nie że mi twarz Pauliny czy Kuby przeszkadza, ja tylko nie rozumiem tych decyzji skoro jest tyle świetnych tancerzy, którzy nie są równie ładni jak oni, a jednak są odrzuceni przez produkcję "za twarz"...

julianka 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Moja pasja....
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 7:30 am   

moi faworyci z tej edycji to była Ania. Ładnie tańczyła i uśmiechała się przy układach.
Teraz to lubię Kubę, ale on ma na nazwisko Jóźwiak czy Jóźwik, bo jakiś Jóźwik chodził do naszej szkoły chyba :?

Dancing with feet is one thing but dancing with heart is another.

dede 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 5:41 pm   

Ania, co zresztą powiedziała kiedyś Mucha, była trochę sztuczna, nie wiem z czego to wynikało ale faktycznie też odnosiłam takie wrażenie. Kuba i Paulina to bardzo zdolne dzieciaki, wiadomo że potrzebują szlifu(faktycznie Kuba jest lepszy, ale to chyba dlatego że ma lepsze warunki), ale generalnie uważam że ciężko pracują i prezentują się dużo lepiej od reszty. Leal też ma zadatki na fajną tancere, szkoda że odpadła. Marnuje się tańcząc w tej pseudo szkole tańca w Gdyni.
Ilona jest dla mnie nieporozumieniem. Ta dziewczyna na tle całej 16 nie potrafi nic! Jest niedorozciągnięta, co widać było wiele razy, w partnerowaniach jakaś taka ociężała, te jej solówki to były jakieś dyskotekowe podrygi, po prostu dobrze wygląda i jak dla mnie powinna była odpaść na samym początku.

Buba 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica OSB
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 9:55 pm   

Moja faworytką była w tej edycji Ania, a nie wiem czy wiecie, że jest ona po naszej łódzkiej OSB :) Więc trzymałam kciuki za "koleżankę z łódzkiego podwórka". Niestety odpadła. Według mnie powinien wydrać kuba, ponieważ posiada niesamowitą technikię, a jednocześnie nie traci tego czegoś :)

Gosia066 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Miłośnik baletu
Wysłany: Pon Maj 31, 2010 8:18 am   

Buba napisał/a:
Moja faworytką była w tej edycji Ania

Moją też,szkoda że odpadła
julianka napisał/a:
ale on ma na nazwisko Jóźwiak czy Jóźwik,

Jóźwiak

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sro Cze 02, 2010 2:42 am   

heh no ja Ankę pamiętam jeszcze z czasów pierwszej edycji [jury się zastanawiało czy wziąć Dianę Staniszewską czy właśnie Anię Andrzejewską]
wiem że się uczyła w łódzkiej baletówce... w sumie nawet widać, to ją różni od wielu tancerek z tej edycji, że jej jazz i modern są bardziej "baletowe" niż u Pauliny czy innych dziewczyn...
w ogóle Ilona powinna odpaść kiedy była za pierwszym razem nominowana - czyli wtedy kiedy odpadła Ewa... :? rany jej hiphop był taki że żadna laska tak nie tańczyła w tym programie tak jak ona [nic związanego z new agem tak jak to robiły dziewczyny z FPC czy FNF], ile ja bym dała żeby tak tańczyć. dawno nie było takiej dobrej solówki hiphopowej wykonanej przez dziewczynę i biorąc pod uwagę to że Ilona miała ją wtedy naprawdę fatalną w tym odcinku [i o tym się nawet jury na stronie wypowiadało], to bez żadnego ale powinna odpaść wtedy Ilona... :shock:
w ogóle myślę że Ilona to taka typowa tancerka która raczej pośmiga w tle na teledysku [i w tym się sprawda bo była naprawde w wieeeelu teledyskach znanych polskich wykonawców] lub w tle z zespołem podczas koncertu jakiegoś artysty, bo sama artystycznych wrażeń na pewno nie zapewni, a i zachwytu nad tańcem nie wzbudzi niestety.

swoją drogą podobał mi się jej "Starry Eyed" z Aleksem. ten utwór świetny jest po prostu, a choreografia była świetna :D i sobie poradzili naprawdę fajnie

Zioło 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Czw Cze 03, 2010 1:13 am   

Maron napisał/a:

w ogóle myślę że Ilona to taka typowa tancerka która raczej pośmiga w tle na teledysku [i w tym się sprawda bo była naprawde w wieeeelu teledyskach znanych polskich wykonawców] lub w tle z zespołem podczas koncertu jakiegoś artysty, bo sama artystycznych wrażeń na pewno nie zapewni, a i zachwytu nad tańcem nie wzbudzi niestety.

Szkoda, że takie zarabiają zwykle więcej niż te, które same wzbudzają zachwyt.

Też bardzo żałowałam, że Ewa odpadła. Była naprawdę dobra, o niebo lepsza od Pauliny, której taniec w ogóle nie przypadł mi do gustu. Brakuje jej gracji, polotu, lekkości. Nieprawdopodobnie ciągnie ją do ziemi, nie odnosicie takiego wrażenia? A najbardziej w każdym jej tańcu bolą mnie jej stopy - jakieś takie nieobciągnięte, z niewyrobionym podbiciem, niezgrabnie i ciężko stawiane. Nie wiem, co ona robiła w finale.

Wygrał Kuba, na co wg. mnie zasłużył :) Chociaż ja osobiście wolałam Anię, bo w przeciwieństwie do Kuby świetnie radziła sobie również z innymi technikami, jak np. hip hop.

Doma:) 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica ,miłośnik
Wysłany: Czw Cze 03, 2010 9:14 am   

Cieszę się ,że wygrał kuba lecz moim zdaniem Ania powina dostać sie do finału oraz wygrać. :)

Ayaka
Corps de Ballet

Wysłany: Czw Cze 03, 2010 10:03 am   

Zioło napisał/a:

Też bardzo żałowałam, że Ewa odpadła. Była naprawdę dobra, o niebo lepsza od Pauliny, której taniec w ogóle nie przypadł mi do gustu. Brakuje jej gracji, polotu, lekkości. Nieprawdopodobnie ciągnie ją do ziemi, nie odnosicie takiego wrażenia? A najbardziej w każdym jej tańcu bolą mnie jej stopy - jakieś takie nieobciągnięte, z niewyrobionym podbiciem, niezgrabnie i ciężko stawiane. Nie wiem, co ona robiła w finale.

Mam to samo zdanie. Nie rozumiem zachwytów nad tańcem Pauliny.
Technicznie może i nie była taka strasznie zła , ale estetyka jej tańca mnie odrzuca.
Moim zdaniem ogranicza ją jej sylwetka, za krótkie nogi i ręce, kwadratowy tułów, no i trochę za dużo tłuszczyku. Brak jej sylwetce definicji, stąd ta ciężkość moim zdaniem.

Bambyno 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Czw Cze 03, 2010 12:20 pm   

Dzisiaj oglądając Dzień Dobry tvn byli Mucha i Egurrola, Paulina i Kuba, oraz sponsor Pauliny. Najbardziej zszokował mnie moment, kiedy powiedział, że jest zachwycony tańcem Pauliny oraz jej silną wolą, że 11 razy startowała w castingach... Więc dlatego jej zafundował warsztaty na Broadway'u. :shock: Co z tego, skoro w innej technice nie potrafi się pokazać... Jak dla mnie fundowanie jej tego stypendium to strata pieniędzy... Żałuję, że do finału nie doszły dwie dziewczyny: Ania i Ewa.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Cze 03, 2010 1:51 pm   

zapytam tak przy okazji: jaki jest poziom tancerzy na Broadway-u? Chodzi mi m.in. o to czy mozna tam tanczyc bez porzadnych podstaw klasycznych, czyli krotko mowiac bez szkoly baletowej?

Stokrotka=) 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
tancerz ;)
Wysłany: Czw Cze 03, 2010 5:02 pm   

A czemu by nie? Szkoła baletowa to nie wszystko, a dobre podstawy klasyki można mieć i bez niej.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Cze 03, 2010 5:07 pm   

mozna, mozna :)
Pytam, bo jak sie tak na nich patrzy (co ostatnio mi sie dosc czesto przytrafialo) to mi niektorzy zupelnie do sb nie pasuja. A u nas , jak jakis tancerz sie tam zalapie, to raczej z Romy itp. niz z teatru wielkiego. Choc tu tez penie ma znaczenie ukieronkowanie, preferencje tancerza itd. Tzn ukierunkowanie na klasyke czy wspolczesny czy modern czy cos tam. No tez inna sprawa to taka, ze i w Romie kiedys, bardzo krotko, tanczyl jeden z moich ulubionych tancerzy klasycznych (swoja droga, to jakos go w tych rolach nie widze do konca )

ebaleciara 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Potencjalna tancerka
Wysłany: Sob Cze 05, 2010 4:18 pm   

Zioło napisał/a:
Brakuje jej gracji, polotu, lekkości. Nieprawdopodobnie ciągnie ją do ziemi, nie odnosicie takiego wrażenia? A najbardziej w każdym jej tańcu bolą mnie jej stopy - jakieś takie nieobciągnięte, z niewyrobionym podbiciem, niezgrabnie i ciężko stawiane. Nie wiem, co ona robiła w finale.

Też to zauważyłam. I strasznie mnie wkurzało, jak po jakichś skokach lądowała na wyprostowanych twardych kolanach bez plie - wybaczcie, ale to praktycznie podstawy.
I założę się, że ten gościu jej by tego nie ufundował, gdyby Szanowny Pan Piróg nie robił wokół niej takiego wielkiego halo. "Skoro ten mądry pan, wielki tancerz i znawca mówi, że jest taka dobra i że by dał jej wszystko, to co tam, ja jej dam forsę na Broadway!".
A pamiętacie taką inną Paulinę z castingów, rudą, o którą Piróg też w swoim wielkim stylu walczył? Robili ten cały swój strajk i w ogóle... Odpadła na wyjeździe. A Szanowny Pan Piróg już o niej zapomniał i ani słowem o niej nikt, on również, nie wspomina.

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sob Cze 05, 2010 6:02 pm   

Ilona od początku mnie nie zachwycała, ale jej wspomniany taniec z Alexem do Starry Eyed dla mnie byl fenomenalny, technicznie najlepsza nie jest choć uważam ze w swojej technice sie broni (nie w solowkach ale choreografiach), zreszta ona tańczyła zarówno taniec towarzyski, jak i wspolczesny, jak i jazz, nie wiem na ile to cale "losowanie" tancow jest losowaniem ale fakt ze Paulina chyba tylko 3 razy tanczyla cos innego niz wspolczesny to dla mnie nie jest tancerka na final

sukces? 100% talentu, 100% pracy

Doma:) 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica ,miłośnik
Wysłany: Sob Cze 05, 2010 6:16 pm   

Moim zdaniem Paulina bez dwóch zdań nie zasługuje na finał tylko tańczy jezz i taniec współczesny.Gdy tańczyła inne techniki wzasadzie jej nie wychodziło. :)

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Nie Cze 06, 2010 12:07 am   

hah tańczyła raz w kwartecie dziewcząt jakieś ragga, duet z ilona dancehall... no i hiphop [i tylko i wyłącznie dlatego że w finale para zawsze tańczy jeden taniec typu współczesny i jeden hiphop]
więc fakt faktem, Ilona miała bardziej urozmaicony repertuar, swoją drogą chciałabym zobaczyć w wykonaniu Pauliny jakiś taniec towarzyski [ja rozumem że Ilona i te jej Volty to tam mają towarzyski w małym palcu, ale tak czy siak]
swoją drogą zauważyłam że już nie pokazują w tv "losowań" tak jak to było w poprzednich edycjach [najpierw losowanie uczestnika do duetu przez jedną osobę, a potem taniec] więc też się zastanawiam czy to w ogóle można było nazwać losowaniem... bo ja nie wierzę że tak się da losować 8-10 razy pod rząd contemporary czy jazz... bo na dobrą sprawę ani razu czegoś innego nie "wylosowała" :roll:

dede 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Nie Cze 06, 2010 12:40 am   

ja zupełnie inaczej widzę tych tancerzy. ktoś napisał parę postów wcześniej że Ewa była dużo lepsza od Pauliny, nie wiem jak można było to zauważyć bo Ewa zdaje się odpadła już po pierwszym odcinku na żywo, na dobrą sprawę nie miała okazji się zaprezentować. Na pewno miała fajną energię i była prawdziwa, ale czy była lepsza technicznie od pauliny to szczerze wątpię. Paulina ma pewne braki( a kto ich nie ma) ale spokojnie jest w stanie to nadrobić ciężką pracą, tymczasem Ilona uważa chyba że nie musi już nic robić skoro jest w You can dance. To Ilona na poważne problemy z techniką, uważam że jest nieporozumieniem tego programu, nie potrafi nic w porównaniu z ludźmi z tej edycji i z poprzednich(Gleba, Ania Kapera, Ida, Natalia Madejczyk, Kasia Kubalska). Jest niedociągnięta, ociężała jakaś taka w ruchu i w partnerowaniach. Zauważcie że współczesne choreografie jakie tańczyła były podpasowane pod jej umiejętności a raczej ich brak. Nie widziałam żadnych skoków w jej wykonaniu, jak juz miała podnieść wyżej nogę to widać było że rozciąganie by jej się przydało, wiecznie ugięte kolana.

Odpowiedz do tematu