www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Prix de Lausanne 2010
Autor Wiadomość
Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Pon Sty 18, 2010 10:04 pm   Prix de Lausanne 2010

No zostało tylko trochę ponad tydzień do rozpoczęcia konkursu. Czy ktoś może wie o kandydatach z Polski o ile są takowi.. :D

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Wto Sty 19, 2010 9:51 am   

wygląda na to, że niestety nie ma kandydatów z Polski :sad:

http://www.prixdelausanne...dates-2010.html

ps nie wiem czy tez tak macie ale zazwyczaj osoby, ktore mi sie najbardziej podobaja nie wygrywaja tego konkursu :sad: , czasem dostana stypendium ale bardzo bardzo rzadko... No ale moze to dlatego, ze moje oko nie jest okoiem fachowca :wink: .

jaromir 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
milosnik
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 12:42 am   

Liczba kandydatów z krajów, gdzie tańczy sie ok 10 godzin wczesniej niz w Polsce robi wrażenie.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Sty 21, 2010 7:50 am   

tak, tez na to zwróciłam uwagę - Azja rządzi. Zwraca uwage zwlaszcza to, ze w latach osiemdziesiatych prawie wcale ich nie bylo

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 1:33 pm   

ja już od dawna powtarzam, że Azjaci to są obecnie najlepsi tancerze... Korea, Chiny, Japonia - tancerzy z tych krajów spotkać można spotkać w niemal każdym czołowym zespole zarówno klasycznym, jak i współczesnym, nierzadko na wysokich pozycjach. Stąd nie dziwi ich liczba na tak prestiżowym konkursie jak w Lozannie - raczej jest potwierdzeniem tego, jak obecnie wygląda europejskie środowisko tańca (chyba coraz mniej europejskie;) )

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Sty 21, 2010 8:28 pm   

teraz to jeszcze mamy europejczykow naszych wspaniałych ale jak w Polsce i Europie taniec klasyczny (zwlaszcza) bedzie tak promowany jak teraz i bedzie wciaz tak spychany i beda szalec z emeryturami dla tancerzy w wieku 100 lat, to za kilkadziesiat lat zaden rodzic w Europie nie posle dziecka do szkoly baletowej.
Za kilkadziesiat lat to mozliwe ze jedynymi tancerzami beda Azjaci (co mi osobiscie nie przeszkadza, bo oprocz techniki lubie ich wyglad zewnetrzny i bardzo mi sie podobaja genialne azjatki . (w sumie najlepsza Odetta-Odylia , jaka widzialam to Koreanka... i do glowy mi nie przyszlo myslaec ze wolalabym w Jeziorze bardziej europejskie rysy twarzy)

Father 
Solista Baletu

Wysłany: Czw Sty 21, 2010 10:31 pm   

Joanna napisał/a:
ja już od dawna powtarzam, że Azjaci to są obecnie najlepsi tancerze...

*
*Najlepsi informatycy, najlepsi studenci w ogóle naj,naj, Czyżbyśmy byli skazani na odstrzał? A nie, bo Europejki są ładniejsze :smile:
*
*
*

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Sty 22, 2010 6:21 am   

Father napisał/a:
[, Czyżbyśmy byli skazani na odstrzał? A nie, *
*
*

a tak, bo Azjaci to rasa wschodząca w odróżnieniu od naszej :D

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
miłośnik baletu :)
Wysłany: Sob Sty 23, 2010 9:02 am   

A więc !!!
To mówie ja szowinista i inny taki :)
Ja tam bym cierpiał nie mogąć oglądać europejskich tancerek na scenie !!!
Nie tylko technika i inne takie sie (dla mnie) liczą po prostu bardziej hmmm lubie ogladać odettę kojarząca mnię sie z jakąś hmm europejska księżniczka niż z wojowniczka ninaja ;)

Torin
p.s.
i co z tego że z tancerek krakowskiej opery najbardziej lubię Mizuki Kurosawę ;)
p.s.II
a w ogóle to Azjatki są strasznie fajne :) i tak śmiesznie idzie się z nimi dogadywać "po polsku" (wiem co mówię ojjjj wiem ;) )
p.s.III
no odstrzał może nastąpić - Arabowie się już o to postarają :) i problem baletu w kalifacie krakowskim może przestać istnieć :D ;)

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sob Sty 23, 2010 9:15 am   

Torin napisał/a:
AJa tam bym cierpiał nie mogąć oglądać europejskich tancerek na scenie !!!
p.s.
i co z tego że z tancerek krakowskiej opery najbardziej lubię Mizuki Kurosawę ;)
;)

tekst super :D .
A skoro tak mówimy , to ja uwielbiam Azjatki i za taniec i za wygląd, ale przyznam szczerze, ze nie zachwycił mnie jeszcze ani jeden tancerz płci męskiej rodem z Azji

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
miłośnik baletu :)
Wysłany: Sob Sty 23, 2010 9:34 am   

ag111111 napisał/a:
nie zachwycił mnie jeszcze ani jeden tancerz płci męskiej rodem z Azji

To znów ja - szowinista !!!
HeHe - to dobrze :D ;)
Może dla tego, że jednak Azjaci jakoś tak dość drobni som ...
A jak wiadomo facet musi być facetem !!:)
No !

Torin ;)

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sob Sty 23, 2010 9:55 am   

z ta drobną budową to tez różnie. To znaczy z zasady masz zupełną rację ale ja kiedyś widziałam I tancerza z Korei (nazwisko dopisze za kilka godzin, bo teraz zapomnialam), który był wysoki i miał taką budowę ciała spełniającą wszelkie klasyczne rygory :)

To że mnie nie zachwycił to raczej efekt tego, że wybitni europejczycy (i jeden kubanczyk :) ) oprócz świetnej techniki maja charyzmę , a jej u Azjata - tancerza męzczyzny jeszcze - jak do tej pory - nie odnalazłam

miss Julia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Sob Sty 23, 2010 12:28 pm   

A ja mimo wszystko i tak nigdy nie będę adorować azjaty w jakimkolwiek balecie. Może i jestem rasistką, ale mi się to po prostu nie podoba

Blanche 
Koryfej

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Sob Sty 23, 2010 1:04 pm   

Mam tak jak Ty, miss Julia. Ktoś hiperpoprawny politycznie na pewno by stwierdził, że to rasizm ;) , ale dla mnie balet, szczególnie klasyczny, jest tak związany z kulturą europejską, że trudno mi patrzeć na np. Giselle-Azjatkę czy czarnego tancerza tańczącego mazurka (to chyba nawet widziałam w jakiejś Coppelii ;) ). Talentu im nie odmawiam, ale raczej nie leżą w kręgu moich zainteresowań.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sob Sty 23, 2010 1:26 pm   

azjatki n- nie azjatki: dla mnie jest wazne, ze jak oglądałam koreanskie jezioro to po jakims czasie zapomnialam gdzie jestem, takie bylo cudne. Żadna z europejskich tancerek mnie w jeziorze tak nie zachwycila.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 6:26 pm   

mielismy kiedyś - chyba w pogadalni taki wątek o tancerkach innej urody (ciemnoskórych i azjatkach) w balecie klasycznym, ale nie potrafię teraz go znaleść :(

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Nie Sty 24, 2010 6:47 pm   

www.balet.pl Strona Główna » DYSKUSJE » Życie baletomana » Niesamowita technika-innej urody
str 4
:)
czyżby się szykowały porządki? :wink:

Chiaranzana 
Corps de Ballet

Wysłany: Nie Sty 24, 2010 10:52 pm   

Jaka jest przyczyna że Polska nie wystawiła żadnych tancerzy?

Osobiscie, nie przeszkadza mi jak tancza azjaci w europejskich baletach. Zreszta tanczyli je jeszcze wtedy gdy nikt nie przypuszczal, ze beda wygrywac rozne konkursy. Ale musze przyznac, ze dziwnie jest ogladac ciemnego tancerza tanczacego poloneza czy mazura, byc moze jest to skutkiem globalizacji swiata baletu.

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Nie Sty 24, 2010 11:09 pm   

Chiaranzana może nikt z Polski się nie zakwalifikował. Albo po prostu faktycznie ich nie wystawili.

Gość 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 11:46 pm   

wydaje mi się, że jest też kwestia kosztów (jak mój kolega jechał to musiał załatwić sponsora), szkół ani samych tancerzy często po prostu nie stać na taki wyjaz.
a znalezienie sponsora do łatwych nie należy - trzeba wykazać swoje osiągnięcia (żadna firma nie da pieniędzy na kogoś, kto nie ma najmniejszych szans na wygraną), a o nich najlepiej (względnie najbardziej obiektywnie) świadczą osiagnięcia na konkursach, ale trudno mieć takowe, kiedy nie ma odpowiednich środków na jeżdżenie na konkursy - i w ten sposób koło się zamyka...

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pon Sty 25, 2010 5:56 am   

jest jakas organizacja czy fundacja , bodajze w Szczecinie, ktora dziala od lat 80-tych i min zajmuje sie wspomaganiem finansowym w takich przypadkach.

W ostatnch latach troche tez jest wiecej chyba stypendiow: tych finansowanych przez premiera i przez samorzad, ale co to w sumie jest? kropla w morzu dla najwybitniejszych a oprocz tego nawet jak takie stypendium jest przeyznane to pewnie raczej idzie na biezace potrzeby a nie jest oszczedzane na czarna godzine.

No i jednak , z tego co mi się wydaje, to prestiżowe jakies konkursy w Polsce wygrywa sie pod koniec szkoły baletowej, wiec fizycznie niemal niemozliwe jest szukajac sponsora w szkole na np konkurs w Losannie pochwalic sie wygraniem ktoregos z konkursow organizowanych w Polsce.

No i jeszcze taka drobna rzecz, że taka Azja, Rosja, Stany to jednak wielkie obszary i statystycznie częściej się może trafić , ze urodzi sie tam jakis baletowy talent.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sob Sty 30, 2010 7:45 am   

czy to już dzisiaj, czy cos mi sie przesłyszało?
Ja raczej dzis nie bede ogladac, bo w moim pakiecie socjalnym obejmujacym program 1 i 2 i info raczej na transmisję liczyć nie mogę :D (ps z raz na rok TV się jednak przydaje)- ale jesli ktos z Was ma taką możliwość , to alarmuję, zebyscie nie przegapili :)

Na szczęście od kilku lat potem mozna obejrzec to co najwazniejsze na stronie konkursu.

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Sob Sty 30, 2010 11:27 am   

Jutro od 15 00 z tego co z rozumialam na stronie lozanny bedzie mozna to ogladac na zywo.( finał chyba)

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sob Sty 30, 2010 4:10 pm   

a to na żywo na stronie też jest możliwość oglądania??? nie wiedziałam

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Sob Sty 30, 2010 4:34 pm   

http://lausanne.streamakaci.com/

Odpowiedz do tematu