www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Kasia G
Czw Lut 12, 2009 8:18 am
Nowy taniec- konkurs dla choreografów?
Autor Wiadomość
Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 12:47 pm   

Kasia G napisał/a:
odpowiem za Joasię (choć myślę ze i ona zechce uzasadnić swoj wybór choreografów): wymienila wyłącznie żyjących.

co prawda nie jestem tzw. umysłem ścisłym ale uznałam że to istotne kryterium :wink:

drugim kryterium - tworzenie tańca na bazie dyscypliny techniki klasycznej.( nie wnikając w różnice stylistyczne)
moja lista miała charakter wyłącznie informacyjny i oczywiście nie jest definitywna
tak jak napisalam - nie stworzyłam listy kandydatów do twego projektu
osobiście, śmiem wątpić by któryś z tych choreografów i tych podanych przez ciebie (abstrahując od różnic formalnych i stylistycznych między nimi, oraz materialności ich bytu) miałby czas i ochotę na udzial w tego typu konkursie, ale może sie mylę

dance_fan
Nowicjusz

Wysłany: Sro Lut 11, 2009 4:55 pm   

odpowiadam na 3 posts (od pierwszego):

1) Kasia G.
Ja z natury jestem architektem systemow - szczegoliki zostawia sie programistom.
I postepuje zgodnie z metodologia iteracyjna. Gdy bylem na Balecie z Stuttgartu Cranko jeszcze zyl. Na razie zbieram nazwiska. Druga iteracje bedzie kwalifikacja.
Plan B jest - gdyby choreografowie baletowi nie byli zainteresowani - moze modern dance beda, albo post-modern. Ktos kogo sie akceptuje jako choreografa/udawanego choreografa, nie jestem krytykiem, i z zasady nie odrzucam.

Nie mowie ze program komputerowy ma tworzyc choreografie. Jesli cos mozna zapisac
w programie komputerowym - w moim pojmowaniu - jest to scisle (nawqet gdy jest margines zmienosci). Dlaczego scislosc powierzchowna? Pamietam ze gdy pisalem wypracowania byly one scisle - dobrze przeprowadzone argumenty, uzasadnione.
A wiele z moich kolezanek, co zauwazyla nauczycielka uprawialy wodolejstwo. Jesli Pani
nie ma wyksztalcenia technicznego - powyzsza definicja powinna wystarczyc. Przeciez ja nie postuluje opisywania ruchow tancerzy za pomoca rownan matematycznych - co prawdopodobnie byloby mozliwe.
Artyzm jest w kompozycji, aranzancji sekwencji ruchow etc.
Czy choreografowie baletowi dodaja do alfabetu/slownictwa baletu?
Co w takim razie dodal MacMillan, Ashton czy Balanchine? No prosze mi powiedziec?
2) Joanna - to odpowiedzilem powyzej - zbieram nazwiska - pozniej kwalifikuje (kwestia
metody).
3) Joanna B. - Arthur Mitchell - Dance Theater of Harlem mysle ze milaby zrozumienie,
Jose Montalvo, a reszta nie wiadomo. Nie zakladajmy ze ci ludzie maja zamkniete umysly na nietypowe pomysly. Moga cos takiego zrobic dla zabawy itd.

Gdzie sa ci madrale: M. i Father? No dorownajcie Paniom i napiszcie cos madrego.

dance_fan
Nowicjusz

Wysłany: Sro Lut 11, 2009 5:28 pm   

1) OK. Gdy Bengt Jorgen www.balletjorgen.ca wroci z turnee pojde i zapytam sie
co mysli o pomysle. A Panie, nie moglyby sie zapytac znajomych choreografow
jaka musiala by byc wygrana zeby sie zainteresowali konkursem?
Kazdy by dostal CD z muzyka (house/techno/tech house).
Jesli chcecie wiedziec o muzyce. www.beatport.com - naciasnac guzik "genres" -
tam bedzie kilkanscie rodzjow EDM. Mozna posluchac: house, electronica, dubstep etc.
Moj ulubiony tech house - "(The) Man with the red face" Mike Knight remix (mozna
tez posluchac na beatport.com).
Wymaganiem byloby ze musi byc element integracyjny. Czyli indywidualny/w dwojke/
grupa.
W 2002 r. bylem na imprezie 11 lecia wyzwolenia Erytrei i widzialem jak tancza do wspolczesnej muzyki Erytrejczycy - cos fantastycznego - tyle w tym bylo kultury.

2) co Panie mysla o niemieckich choreografach?
http://www.goethe.de/kue/tut/cho/cho/deindex.htm

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 6:09 pm   

Cranko zmarł w 1973 roku! Trochę dawno. Dance fan powinien o tym dawno wiedzieć.... choćby był z zawodu architektem systemów

dance_fan napisał/a:

Gdzie sa ci madrale: M. i Father? No dorownajcie Paniom i napiszcie cos madrego.

odnoszę wrażenie, że z jako tako merytorycznej dyskusji przechodzimy do "wyzywania" i "siłowania się na rękę". W tej atmosferze nie mam zamiaru dalej brac udziału w tej dyskusji. O McMIllanie, Ashtonie i Balanchinie można sobie do woli poczytać gdzie bądź i o tym co wnieśli do baletu i jego "słownika"
pozdrawiam

dance_fan
Nowicjusz

Wysłany: Sro Lut 11, 2009 6:19 pm   

No to chyba nie ja zarzucalem komukolwiek naiwnosc itd. itp. Dobre rady itd.

Moze Pani skieruje te slowa/poradzi M. i Father zeby ograniczali sie do argumentow merytorycznych. Nie zrobila Pani tego.

Byc moze osignelismy granice kompetencji. Wypisuje sie. Zegnam.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 7:06 pm   

Ani Father posądzajacy nas (mnie i Joanny) o "pastwienie sie nad "nieszczęśnikiem" ani tym bardziej M. coraz bardziej zdziwiona obrotem dyskusji nie przekroczyli moim zdaniem granic dobrego wychowania, nie było więc powodu zwracać im uwagi. Natomiast "wyzywanie ich per "ci mądrale" już moim zdaniem tak. Poza tym nie ma co dłuzej dyskutowac nad czymś (pomysł na konkurs na taniec do muzyki techno) o czym jedna strona JEST przekonanna ze ma sens, a druga.. że chyba nie bardzo. Wszelkie informacje zostały udzielone, reszta to kwestia "szczególików".

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 10:21 pm   

Pozwolę sobie dodać tylko jedno małe 'ale'
dance_fan napisał/a:
Co w takim razie dodal MacMillan, Ashton czy Balanchine? No prosze mi powiedziec?

Akurat Balanchine dodał do baletu klasycznego bardzo dużo...

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 8:20 am   

na prośbę zainteresowanych dyskutantów ponownie otwieram temat
moderator

M. 
Koryfej

Wysłany: Czw Lut 12, 2009 8:30 am   

Masz rację - nie mogłam się powstrzymać od śmiechu, więc mogłeś poczuć się urażony, ale widzę, że poważnie traktujesz swój pomysł, więc spróbujmy poważnie rozmawiać. Tylko - to poważnie, niech dotyczy obu stron - tu mam na myśli rzucane przez Ciebie wyzwania "jeśli coś wiecie to udowodnijcie" - wybacz ale w taką grę chyba nikt z nas na forum nie ma potrzeby się bawić, oraz postarajmy się nie używać argumentów ad personam.

Rzeczywiście zeszliśmy na poziom dyskusji o szczegółach i skupiamy się na wzajemnym udowodnieniu sobie kto ma rację, chwytając się za słówka i schodząc z tematu - co jest oczywiście bez sensu.

Z dyskusji rozumiem w tej chwili tyle:

1. Chcesz stworzyć nowy styl tańca do muzyki techno. To jak młodzi ludzie tańczą w klubach, nie godzi się z Twoją estetyką i uważasz, że można to zmienić - powieżając choregrafowi klasycznemu stworzenie nowego stylu, by ludzie mogli się tańca nauczyć, tak?

2. Uważasz, że nie ma potrzeby sprawdzać czy Ci młodzi ludzie potrzebują by zmieniać to jak tańczą. Nie interesuje Cię czy wśród tych młodych ludzi jest potrzeba by tańczyć "ładniej" do muzyki techno - ważne że gdyby ktoś stworzył nowy styl, to Ty byś się go chętnie nauczył, tak?

3. Pisanie Ci o tym dlaczego uważamy pomysł za, jak to nazwała Joanna Bednarczyk "egzotyczny" - jest bez sensu, po prostu jesteś do niego przekonany, chcesz spróbować i tyle, a od nas potrzebujesz jedynie pomocy doradczej w sprawach formalnych choćby nazwisk choreografów i tego jak ich znaleźć, tak?

Czekam na odpowiedź, bo nie wiem czy dyskutujemy nt realności pomysłu - to ma sens, jeśli rzeczywiście interesują nas nasze wzajemne opinie na ten temat czy chodzi tylko o to byśmy odpowiedzieli właściwie odpowiedziały na konkretne pytania dot. jego realizacji? Czy już z dyskusji się całkowicie wycofałeś?

Father 
Solista Baletu

Wysłany: Czw Lut 12, 2009 2:58 pm   

M. napisał/a:
Chcesz stworzyć nowy styl tańca do muzyki techno.

Do tego najbardziej by się nadawała Madona a na naszym podwórku Doda a nie poważni choreografowie. :D

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Czw Lut 12, 2009 3:11 pm   

ja uważam że tu nie trzeba nic tworzyć, ludzie idą do klubu żeby sie rozerwać, pobujać w obojętnie jaki rytm, jak ktoś ma potrzebę tańca w rytmie idzie na zajęcia z disco dance, czy house'u, znajdzie tez warsztaty z krumping'u jeśli tamte techniki mu nie wystarcza i wypracuje własny styl, jeśli ktoś chce tańczyć odpowiednie choreografie do muzyki klubowej to może stworzyć taki performance, jest taka różnorodność technik że nie potrzeba niczego innego, a jeśli komuś potrzeba to łączy to co mu już zaoferowano, a nie rozpisuje konkurs na nowy taniec

sukces? 100% talentu, 100% pracy

Odpowiedz do tematu