www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Świętej pamięci Eurowizja dla tancerzy...
Autor Wiadomość
Ayaka
Corps de Ballet

Wysłany: Czw Cze 28, 2007 4:45 pm   

Nie czułabym sie urażona, bo na temat baletu juz sie nasłuchałam i dystansuję się do takich wypowiedzi.
Każdy ma prawo uważać co mu sie żywo podoba na każdy temat, nie tylko danego tańca.

Kasia :)) 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 4:49 pm   

Rozumiem. Czyli w tobie nic się już nie gotuje, gdy ktoś ubliża baletowi? Cud miód.

Wiadomo-wolność słowa, ale i szacunek.
Nie podoba nam się? Ok. Nie oglądamy.
Ale nie ubliżamy przy tym tancerzom, bo to co kochają nagle KTOŚ wstawił nie tam gdzie trzeba.

Ayaka
Corps de Ballet

Wysłany: Czw Cze 28, 2007 5:12 pm   

odniosę się do swojej wypowiedzi na temat t. towarzyskiego, tej która cię tak ubodła.
Przedstawiłam domniemany scenariusz dlaczego doszło do zamiany baletu na towarzyski i co powodowało organizatorami do podjęcia takiej decyzji. I podkreślam domniemany scenarisz bo nie jestem w zarządzie czy innej radzie Eurowizji.
Ludzie którzy nie maja pojęcia o tańcu, żadnym ani klasycznym ani towarzyskim odbieraja je właśnie w taki sposób - skaczący geje w różowych trykotach - to o balecie i panie kręcące pupką - to towarzyski. I inaczej być nie chce, niestety.
Nikt tu nie napisał że ci co tańczą towarzyski to frajerzy bo towarzyski to ... coś tam a bo balet to ... coś tam!!!
Irytacja z powodu zmiany formuły konkursu może wynikać z przesytu t.towarzyskim bo spójrz obiektywnie jest Taniec z gwiazdami juz od 2 lat chyba, nawet TVN 7 pokazuje zawody w t.towarzyskim, ba mało tego, w tańcu z... i na tych zawodach siedzą ludzie (Pavloic i Galiński) którzy mają o tym pojęcie i tłumaczą widzom o co w tym tańcu chodzi.
Co przez ten czas co zrobiła jaka kolwiek tv by przybliżyć balet przeciętnemu zjadaczowi chleba?
Nic...

Czajori 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
na całe życie! :)
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 11:00 pm   

Skandal!!
Na tego mutanta, którym jest Eurowizja dla tancerzy towarzyskich (którzy, z całym szacunkiem, mają dośc własnych, równie prestiżowych konkursów) Polska wysyła reprezentację w składzie... Kasia Cichopek i Marcin Hakiel!!
Zgroza! Nie dość, że będzie mniej baletu w mediach i mniej szans dla młodych tancerzy, żeby zaprezentować umiejętności, zdobyć cenne doświadczenie i wyrobić sobie markę, to jeszcze wybrano osobe, która nawet nie jest zawodową tancerką!!
Ciekawe, czy zastąpią konkurs dla młodych muzyków? Strach pomyśleć.

Olimpia 
Koryfej

Związek z tańcem:
tancerz, choreograf
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 11:19 pm   

Czajori...z ust mi to wyjęłaś! Własnie przeczytalam te rewelacje na jednym z portali i chcialam sie z Wami podzielic, ale widze ze mnie ubieglas :) I bardzo dobrze, takie rzeczy trzeba szybko oglaszac!
Moim zdaniem SKANDAL i grube przegiecie...No ile mozna ogladac tą cukierkową parkę? Owszem, Kasia tanczy dobrze ale zeby na Eurowizje dla ZAWODOWCOW??????
Wyskakuja juz z lodowki, slabo sie robi. Kiedys nawet lubilam Cichopkową, ale teraz juz nie moge na nia patrzec! Zbrzydla mi.

Bajaderka 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 11:30 pm   

Że proszę?!
Jak przeczytałam to, co napisała Czajori, to siedziałam minute i niedowierzałam. Jak można wysłać taki skład na eurowizję?
Cichopek, która nie jest zawodową tancerką? nie wygląda jak zawodowa tancerka? Nie ma doświadczenia, takiego jak zawodowa tancerka?
Beznadzieja.
Nie dość, że odebrali nam, baletomanom i tancerzom klasycznym eurowizję, to jeszcze ośmieszają wręcz taniec towarzyski istniejący w Polsce.
Kpina.

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 11:48 pm   

Moim zdaniem to bez sensu. Przecież Cichopek nie jest znana za granicą, a to międzynarodowy konkurs. Więc nie da rady tam pojechać na popularności, a wiadomo, że tylko na tym się trzyma. Bo jeśli chodzi o taniec, to nie rozumiem jak można ją stawiać obok profesjonalistów (chyba że jakoś zmienił się regulamin? bo o ile pamiętam to tam tańczyły b. dobre osoby z własnych krajów, jak np. u nas z Elena Karpuhina, a nie każdy kto sobie wszedł kiedyś na salę poćwiczyć...)

Olimpia 
Koryfej

Związek z tańcem:
tancerz, choreograf
Wysłany: Wto Lip 10, 2007 11:49 pm   

Brak słów po prostu...

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sro Lip 11, 2007 8:30 am   

Joanno, napisałaś dokładnie to co myślę. Gdyby K. Cichopek była popularna w Europie to jakoś możnaby było wytłumaczyć ten cyrk ale nie jest. Gdyby była szokująca można by pomyśleć, że to jakaś prowokacja tj np tegoroczna piosenka z bodajże Ukrainy (niezbyt to by było pocieszające ale może chociaż wpisane w konwencję - bo chyba w taką stronę ten konkurs zmierza).

To co mnie w tym wszystkim zastanawia to to, że z tego co wiem (poprawcie mnie jeżeli się mylę) to para zgłoszona przez państwo musi być akredytowana przez Międzynarodową Federację Tańca Sportowego. To oni byli akredytowani?????

I dziwi mnie ten "dziki entuzjazm" tych którzy o tym decydowali jak i tych którzy mają tańczyć, (posłuchajcie sami):

Jarosław Burdek z Telewizji Polskiej wypowiada się o tym wyborze tak: "Dwójka stawia na gwiazdy i pierwszym uderzeniem w jesiennej ramówce będzie międzynarodowy konkurs taneczny. Do udziału w nim zaprosiliśmy gwiazdę M jak Miłość Katarzynę Cichopek i jej roztańczonego partnera Marcina Hakiela. Myślę, że będzie to znakomite preludium do kolejnych jesiennych hitów programowych". (mój kom.- OK gwiazdy tylko szkoda, że z zupełnie innej branży... a przynajmniej jedna z nich...)

A sama K. Cichopek mówi: "Ucieszyła nas propozycja udziału w konkursie i reprezentowania na nim Telewizji Polskiej. Jest to dla nas wielkie wyróżnienie i możliwość spełnienia kolejnego marzenia. Projekt bardzo nam się podoba i mamy nadzieję, że oprócz naszych umiejętności, pokażemy podczas naszych występów, jak można wspaniale bawić się.... tańcząc". - (mój kom: cóż za samokrytyka...)

To co ci ludzie mówią jest tak dziwne, że zaczynam się zastanawiać czy może zmieniła się formuła i wystartują sami debiutanci??????

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Lip 11, 2007 10:23 am   

cóż - we współczesnym swiecie już dawno przestał sie liczyć profesjonalizm a liczy się kto wiecej razy był pokazany przez TV.... :roll: na tej samej zasadzie w Warszawie "promowano balet" zapraszajac do udziału w przedstawieniu baletowym prezenterów TV - tylko ze tu był wstyd na 2 tys osób na sali teatralnej a w Eurowizji będzie na cała Europę - ale co tam, nasi spece od wizerunku stawiają na "dobrą zabawę"

Olimpia 
Koryfej

Związek z tańcem:
tancerz, choreograf
Wysłany: Sro Lip 11, 2007 10:38 am   

Kasiu bardzo trafne porównanie!
I a propos tego co napisala ag111111, cikawi mnie czy nasza "reprezentacja" byla akredytowana przez Miedzynarodowa Federacje Tanca sportowego????
Ok ok, Hakiel jest profesjonalnym tancerzem tanca towarzyskiego. Skoro jest na fali, niech sobie jedzie (ale zachwytow tez nie ma, bo sa o wiele lepsi od niego...). Ale niech zabierze ze soba swoja partnerke taneczna albo niech wybiora mu jakas nowa partnerke taneczna, a nie zyciową!
Teraz mozna sie zastanawiac czy to Cichopek jedzie, bo jest dziewczyna tanczacego Marcina Hakiela i to ze wygrali "Taniec..." sie tutaj przydalo? Czy to Hakiel jedzie, bo jest facetem Katarzyny Cichopek, ktorej udalo sie byc najlepsza tancerka wsrod "aktorek" (bo i tym ciezko ja nazwac) i jest medialna. A ze sa para to tv postanowila ich wyslac?
Tak czy inaczej, paranoja! I wielki wstyd.

egnerek 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
tancerka-uczennica
Wysłany: Sro Lip 11, 2007 10:21 pm   

To smutne, że wymienia się "taniec" jako pojęcie ogólne na "taniec towarzyski" :( nawet eurowizja nie będzie już "taneczna" tylko "towarzyska"....

Basia
Adept Baletu

Związek z tańcem:
znowu tańcząca
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 7:09 pm   

No to kochani jutro o godz. 21.00 na PR2 obejrzymy tą "zacną" Eurowizję z Kasieńką i Marcinkiem :-)

Fleuve 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 7:36 pm   

I niektórzy się dziwią, że w dużych miastach jest tuzin szkół z tańcem towarzyskim, a inne style można na palcach jednej ręki policzyć...
Ja tą Eurowizję na pewno obejrzę. Bo może jednak Cichopek i Hakiel COŚ zdziałają i COŚ osiągną. Ale nadal jestem przy swoim zdaniu: lepsza byłaby E. Herbuś - mimo, że nie za dobrze się prowadzi, ale tańczy od lat.

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 8:29 pm   

Dla mnie fakt, że Polskę reprezentuje Cichopek jest już przesadą.
PRZEPRASZAM BARDZO, ALE CO ONA MOŻE ZAPREZENTOWAĆ NA JEDNAK MIĘDZYNARODOWYM KONKURSIE?
porażka jakich mało :/
to tak jakby wysłać na międzynarodowy konkurs baletowy kogoś, kto kilka mięsięcy chodził na zwykły kurs i po prostu dobrze się rusza.
Kpina.
Bo podejrzewam, że inne kraje reprezentować jednak będą profesionaliści...

Fleuve 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 9:37 pm   

http://www.plotek.pl/plot...8.html?skad=rss - 'Cichopek boi się wracać do kraju.'

Niewielki artykuł o Kasi oraz Eurowizji.

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 10:02 pm   

a kim w ogole jest ta Cichopek?!
Zagrala w jednej operze mydlanej bez konca, zatanczyla w popularnym show i ma rownac sie profesjonalistom?

Mnie najbardziej w tym szokuje nieprofesjonalizm tego, kto tym zarzadza...

Juz wolalbym zeby byly wsyztskie dyscypliny tanca wziete pod uwage, a rezerwacja tylko dla towarzyskiego, to nie lada dyskryminacja.
Dotychczas na "Eurowizji" promowani byli mlodzi zdolni artysci z zarwono nurtu klasycznego jak i wspolczesnego - ta symbioza byla wg mnie wspaniala (szczegolnie, ze wszyscy brali udzial w master classes), a tu ... kiepowanie tylko pozostaje.

Ayaka
Corps de Ballet

Wysłany: Pią Sie 31, 2007 10:03 pm   

Hej ale K.Cichopek nie jest jedyną amatorka/aktorką w tym gronie "zawodowców" bo np. Holandię reprezentuje łyżwiarka figurowa, Rosję zwyciężcy rosyjskiej edycji tańca z gwiazadami, Niemcy aktorka.

No, cóż jak juz wcześniej pisałam to ma być SZOŁ!
A balet był taki "nudny". :(

Książe Benno 
Corps de Ballet

Wysłany: Pią Sie 31, 2007 10:21 pm   

Ayaka napisał/a:

Zależy dla kogo :roll:

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 10:40 pm   

Zdaje się, że Ayaka miała na myśli, iż balet był nudny dla innych, a towarzyski ma większą popularność...
Ehhh, no cóż. Teraz nawet Eurowizja dla tancerzy przeobraża się w jeden wielki kicz.
:(

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 2:31 am   

Ayaka napisał/a:
Hej ale K.Cichopek nie jest jedyną amatorka/aktorką w tym gronie "zawodowców" bo np. Holandię reprezentuje łyżwiarka figurowa, Rosję zwyciężcy rosyjskiej edycji tańca z gwiazadami, Niemcy aktorka.

No, cóż jak juz wcześniej pisałam to ma być SZOŁ!

hola hola, łyżwiarsto to już jest coś, wypraszam sobie!
to już oznacza jakieś przygotowanie i poświęcenie się dla tańca odkąd młodym się było, a nie nagłe wygranie jakigoś programiku i zrobienie z siebie wielkiej tancerki.
trochę szacunku!

aha, oglądając niegdyś galerię przyszłych uczestników Tańca na lodzie [swoją drogą zapraszam ogladanie rosyjskiej wersji, jutro pierwszy odcinek o ok. 19.20 na Rossija 1, na cyfrze kanał znajduje się bodaj między 230, a 215 numerem - program będzie leciał co sobotę], natknęłam się na zdjęcia Hakiela i Cichopki przygotowywujących się na konkurs, i nawet sama Cichopka o tym mówiła, że oni biorą udział w jakiejś kategorii dla amatorów czy coś takiego, a będzie jeszcze jedna kategoria - dla profesjonalistów. stąd takie "cuda nie widy" w tej ich kategorii... w której owszem chodzi chyba o "szoł"... nie wiem może bredzę. oglądać chyba i tak nie będę

Ayaka
Corps de Ballet

Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 8:46 am   

Zdaje się, że Ayaka miała na myśli, iż balet był nudny dla innych, a towarzyski ma większą popularność...

Książe Benno napisał/a:
Ayaka napisał/a:

Zależy dla kogo :roll:

Chodzi nawet nie tyle o popularność towarzyskiego co o ciekawość "przeciętnego widza" jak poradzi sobie z tańcem aktor X czy aktorka Y. A występy tancerzy baletowych ktorych nazwiska laikowi nic nie mówią już "przeciętnego widza" nie interesuja.

Swoja drogą Denise Bielman to musi byc fajna babka nie jest najmlodsza juz a nadal daje popisy na łyzwach i podobno jest instruktorką aerobiku teraz jeszcze towarzyski, no no :shock:
Jednak z calym szacunkiem to zawodową tancerką tańca towarzyskiego to ona jednak nie jest.
Ostatnio zmieniony przez Ayaka Sob Wrz 01, 2007 6:31 pm, w całości zmieniany 1 raz  

aankaa_baletnica=) 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 3:06 pm   

Szkoda, że eurowizja nie jest już taka jak dawniej... ale jak zmienili na towarzyski to mogliby tam jeździć przynajmniej TANCERZE (w pełnym tego słowa znaczeniu) towarzyscy, tak jak to było z baletem i współczesnym. Tak to szkoda... kolejny bardziej rozrywkowy niż kulturalny program się zrobi... A ja chyba oglądnę z ciekawości... :D

coppelia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
studentka
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 3:47 pm   

Sczerze mówiąc to bardzo mi się podoba Kasia Cichopek jak tańczy ( czasami TANCERZE tańczą gorzej niż amatorzy ;) ) To jest moje skromne zdanie :wink:

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 5:27 pm   

Cytat:
Swoja drogą Denise Bielman to musi byc fajna babka nie jest najmlodsza juz a nadal daje poisy na łyzwach i podobno jest instruktorką aerobiku teraz jeszcze towarzyski, no no :shock:
Jednak z calym szacunkiem to zawodową tanerką tańca towazryskiego to ona jednak nie jest.

Denise Biellmann nie jest holenderką tylko szwajcarką...
a ona w ogóle startuje? o_O pierwsze słysze :shock: ooo to dla niej obejrzę!

swoją drogą, jak juz mówimy o łyżwiarzach to bym z chęcią w towarzyskim zobaczyła Peizerata i Anissinę x3

Odpowiedz do tematu Dodaj do serwisow: Bookmark and Share