www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
"Kanon" baletów na DVD ...
Autor Wiadomość
milton 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń-ekstern w osb
Wysłany: Wto Sie 14, 2007 1:50 pm   

Wiecie........jest jeszcze jeda wersja....pomiędzy kupowaniem płyt w sklepach a youtube. Na takim jednym programi p2p są toy baletów....W naprawdę dobrej jakości (część tych nowych ma jakość dvd) potem ja przerabiam na dvd video i nagrywam na płytkę. Więc i dźwięk dolby digital i format kinowy jest. Tak właśnie mam to Jezioro z ABT. Format jest 16:9.
Co do wykonania: Corella jest rewelacyjny po prostu. I mimo że nie jestem jego wielkim fanem to w jako Zygfryd jest świetny. Zapierający dech w piersiach skok czy przepiękne pirouetty. Murphy....porażając technicznie, wariacja Odyli jest genialne, jedno u niej mi się nie podobało...w/g brzydkie ręce. Bardzo ciekawy 3 akt. Dość zaskakujący taniec włoski ( 2 tancerzy) choć naprawdę wart uwagi. No i taniec rosyjski w wykonaniu Rotbarta (Marcelo Gomez). Ogólnie WARTO.
W sumie to może z tym tekstem troche przesadziłem o Ferri.....ale ogólnie może też ta warsja tak mnie roztroiła nerwowo. Faktycznie...w Romeo i Juli jest GENIALNA. I to nie ulega żadnej dyskusji. Ale w Giselle......już Bessmiertnovą wolę szczerze mówiąc. Co do paczek z 1 akt......one nie są u Ferri i Zakharowej takie same. Podobne ale dół jest inny. Choreografia też się bardzo różni.....w przypadku tego baletu takie różnice odbieram podwójnie. I strasznie odbiega od wersji klasyczne wersja z Ferri.
Ale tak czy inaczej najbardziej polecam wersję Kirova z Mezentsev'ą, Zaklinskim i Terhov'ą......jest boska u ostatnio upolowałem w media mark tą płytkę...ja jestem zachwycony.
I może do kanonów dopiszę to czego nie pisałem ostatnio, mianowicie Dziadka do Orzechów......KONIECZNIE KIROV. Wersja z Lezhiną i Baranov'em jest przepiękna. Klasyczna choreografia, przepiękne stroje i scenografia, rewelacyjny poziom corpe de ballet no i cudowny taniec solistów. Z klasycznych Dziadków w/g mnie ten jest zdecydowanie najlepszy.

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
miłośnik baletu :)
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 11:44 am   

No piękny wątek sie zrobił aż mi miło już duużo wiem nawet co nieco mam a jeszcze więcej oglądnąłem.
Ale dopytam jeszcze o szczegół dość istotny - jak myślę.
Najlepsze/najfajniejsze/najbardziej mi się podobające rzeczy lubię mieć full orginal :) Ale jezdem również sknerą, więc podpowiedzcie gdzie kupujecie w rozsądnych cenach dvd. Rozrzut cen w różnych sklepach internetowych jest spory. A w dodatku czasem lepiej dostać to co się chce a nie to co wyślą nie patrząc na zamówienie ;)
A może w Krakowie są jakieś sensowne (w sensie nie za drogie a dobrze zaopatrzone) sklepy muzyczne gdzie pytanie o balet nie powoduje wytrzeszczu oczów sprzedawcy :)

Torin

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 12:17 pm   

W sklepach muzycznych wszedzie balety sa dosc drogie. Czasem mozna kupic taniej, jesli dane nagranie bylo sprzedane wczesniej do telewizji, np. tak jest ze 'Spiaca krolewna' z Opery Paryskiej z Aurelie Dupont, i 'Bajadera', tez z Opery Paryskiej, obie w chor. Nuriejewa z tego co pamietam.

Oraz oczywiscie seria La Scala, chociaz wykonanie tam jak wiemy bywa roznie - ale byla tez i Opera Paryska, i ABT, i Royall Ballet.

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 12:34 pm   

La Scalę kupuje z definicji (tania a i poczytać cóś można ;) ) Bardziej mi chodzi na przykład o wydawnictwa z TDK - tu już 20-30 zł różnicy można znaleźć. A to już coś ....

Torin

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Pią Sie 17, 2007 12:34 pm   

Czasami na allegro trafią się dobre balety. Tak około 40 zł.
Ja na przykład kupiłam Dziadka z Bolshoi Ballet.

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 12:57 pm   

Amazon

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 2:25 pm   

Agasiek napisał/a:
Czasami na allegro trafią się dobre balety. Tak około 40 zł.
Ja na przykład kupiłam Dziadka z Bolshoi Ballet.

No o allegro to nie pomyślałem :)

Torin

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Pią Sie 17, 2007 2:54 pm   

Ja kiedyś też nie myślałam, że coś tam baletowego mogę kupić prócz baletek lub strojów dla małych dzieci. :)

milton 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń-ekstern w osb
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 3:27 pm   

A ja ostatnio również media markt polecam. Jak zobaczyłem Giselle Kirova z Mazentsev'ną i Zaklinskim....to mało co zawału nie dostałem (szczególnie że kosztowała niecałe 60zł). Najlepsza Giselle i to w takiej cenie.....więc można czesam coś nawet w media markt upolować.

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Pią Sie 17, 2007 3:29 pm   

Serio?! Fajnie. Ja w wielu sklepach cos baletowego widziałam np. zeszyty z baletnicami itd.
Dobra, już koniec offa.

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 9:50 pm   

W koncu Media Markt - nie dla idiotow!

(przepraszam za off)

Beata-wielbicielka baletu
Adept Baletu

Wysłany: Pią Sie 17, 2007 11:34 pm   

Osobiście polecam sklep internetowy www.filmydvd.pl. Kupiłam tam już 8 czy 9 tytułów,bo wybór jest duży i ceny najniższe. Balety firmy TDK kosztują tam od 79 do 99 zł,przy czym absolutne nowości zazwyczaj są po 79 zł,w tej cenie kupiłam w maju "Bayaderę" ze Svetlaną Zakharovą (nowość od TDK).Zdaję sobie sprawę,że nawet te ceny są wysokie,ale jednak relatywnie niższe od cen nie tylko w innych sklepach internetowych,ale także w prawdziwych księgarniach muzycznych,gdzie te same balety nie schodzą z ceny 115-130 zł (raz nawet widziałam "Śpiącą Królewnę"-tę,która wyszła w serii La Scala, po 160 zł). Dodatkowo,we wspomnianym wyżej sklepie internetowym zdarzają się promocje i tak swego czasu kupiłam 4 tytuły po 54 zł za każdy (z 89 lub 99 zł) - bardzo piękne tytuły,że pozwolę sobie wymienić: "Śpiąca..." z Opery Paryskiej,
"Coppelia" z Kirova,"Korsarz" z Kirova i "Córka żle strzeżona" z Covent Garden.Zamówienia są realizowane szybko,można otrzymać niewielki rabacik,naprawdę polecam.
Jeśli chodzi o balety z firmy Deutsche Grammophon,to kupuję je w Media Markt,bo cena jest wszędzie podobna,czyli ok.68-70 zł.Ostatni mój zakup to "Dama Kameliowa",ale jeszcze nie obejrzana.
Przywożę też balety z moich różnych podróży,ale za granicą są one drogie,poniżej 30 euro nie schodzą, a z firmy Pioneer są po 50 euro.

Dzisiaj natomiast zauważyłam nowość na stronie filmydvd.pl,a mianowicie
balet "Kopciuszek",ale nie do muzyki Prokofiewa tylko do muzyki Johanna Straussa; wiem,że wielu kompozytorów napisało muzykę do tego baletu,ale o Straussie nigdy nie słyszałam.Niewątpliwie najpopularniejszą jest jednak muzyka Prokofiewa.

To prawda,że sprzedawcy w sklepach muzycznych często są zaskoczeni,gdy się ich zapyta o jakiś balet...Patrzą wówczas wnikliwym wzrokiem na klienta,tak jakby chcieli powiedzieć: "Drogi Panie, to nie ta epoka,nie te czasy,kto obecnie ogląda jakichś facetów w rajtuzach?"

To tyle,pozdrawiam!

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 11:42 pm   

Beata-wielbicielka baletu napisał/a:
Osobiście polecam sklep internetowy www.filmydvd.pl. Kupiłam tam już 8 czy 9 tytułów,bo wybór jest duży i ceny najniższe. Balety firmy TDK kosztują tam od 79 do 99 zł

<big ciach>

To prawda,że sprzedawcy w sklepach muzycznych często są zaskoczeni,gdy się ich zapyta o jakiś balet...Patrzą wówczas wnikliwym wzrokiem na klienta,tak jakby chcieli powiedzieć: "Drogi Panie, to nie ta epoka,nie te czasy,kto obecnie ogląda jakichś facetów w rajtuzach?"

To tyle,pozdrawiam!

Dzięki - też sie nad tym sklepem poważnie zastanawiałem ale nielubię kupować w ciemno. Dobra rekomendacja jest zawsze mile widziana :) A ceny u nich spokojnie do przeżycia ! Dzięki !!!
Co do miny to masz absolutną racje :D
W jednym sklepie w Krakowie dość ostentacyjnie sprzedawcy mnie palcem pokazywali gdy łaziłem sobie później po innych działach - ubaw miałem, ale w sumie średnio przyjemne :D

Pozdrawiam
Torin

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Sie 24, 2007 9:37 am   

mam do Was pytanie: czy widzieliście (albo słyszeliście coś o) SIGNES???? W razie potrzeby dla naprowadzenia o co mi chodzi -garść informacji: współczesna sztuka baletowa, choreograf Carolyn Carlson. Premiera w 1997 roku . W przedstawieniu tańczą tancerze i tancerki Baletu i Opery Paryskiej, a pierwsze skrzypce "grają" Kader Belarbi i Marie-Agnes Gillot. Autorem muzyki do baletu jest René Aubry.
Tytuł oryginalny: Signes
Wykonawca: Laurent Hilaire, Isabelle Guerin, Kader Belarbi, Marie-Agnes Gillot, Corps Ballet and Orchestra Opera National de Paris
Data premiery: 16.04.2007

Jest to dostępne na DVD i dlatego jestem ogromnie ciekawa Waszych opinii co do wykonania, muzyki, stylu i wszystkich innych kwestii choćby częściowo związanych z tematem.
Pozdawiam

Beata-wielbicielka baletu
Adept Baletu

Wysłany: Pią Sie 24, 2007 9:56 am   

Witam,
czy jest Wam drodzy Forumowicze znana para tancerzy Karen Kain i Frank Augystyn? Jeśli wiecie cokolwiek na ich temat,to napiszcie proszę.
Chodzi o to, że widziałam w internecie Giselle na DVD z ich udziałem,ale nie wiem,czy jest to jakiś archiwalny film,czy może współczesny.Wydawca VAI MUSIK,tańczy National Ballet of Canada.Giselle to jeden z moich ukochanych baletów i zamierzam kupić to DVD.Okładka sugerowałaby przedstawienie z lat 90-tych,ale trudno to sprawdzić w internecie.Oczywiście przedzwonię do tego sklepu,ale może coś wiecie o tej parze tancerzy, a może ktoś z Was po prostu zna ten spektakl?
Czekam z niecierpliwością i pozdrawiam!

Torinie,polecam Tobie gorąco sklep internetowy filmydvd.pl,aktualnie jest tam promocja na ABSOLUTNIE NAJPIĘKNIEJSZĄ COPPELIĘ Z KIROVA za jedyne 54 zł.Gwarantuję Tobie,że się nie zawiedziesz.
Do miłego usłyszenia!

AG 111111- widziałam ten balet w sklepie na DVD i chociaż osobiście nie znałam wcześniej tego tytułu i zresztą nadal nic o tym balecie nie wiem,to jednak okładka raczej zachęca do kupna.Coś więcej możesz przeczytać na stronie filmydvd.pl.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Sie 24, 2007 12:04 pm   

przesyłam zdjęcia, nietrudno do tego dotrzeć ale może chętnie obejrzycie:
Karen Kain
http://www.ballerinagallery.com/kain.htm
http://www.thecanadianenc...s=A1ARTA0004210

baletu nie widziałam ale z tego co czytałam to może być rzecz warta obejrzenia zwłaszcza ze względu na Karen Kain (lata jej tanecznej świetnosci to lata siedemdziesiąte). Ciężko jednka oceniać jeżeli nie widziałam dlatego jeżeli się zdecydujesz i kupisz to czekam na Twoją opinię...

Zapytałam Beatę wielbic.b w PW ale w sumie to pasuje do tematu: w jakim sklepie widziałaś Signes internetowym czy zwykłym (w Empiku może)?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Sagittaire Pon Sie 27, 2007 10:37 am, w całości zmieniany 1 raz  

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 12:15 pm   

Co do 'Signes' - sama zastanawiam sie nad kupnem, bo uwielbiam choreografie Carolyn Carlson.
Chociaz czysta klasyka to nie jest, gdyby ktos sie na to nastawial.
Carolyn Carlson to wspolczesna choreografka, nie zajmuje sie specjalnie klasyka.
Rene Aubry czesto komponowal do jej choreografii, wspolpracowal rowniez z Pina Bausch, jest tez kompozytorem filmowym.

Marie-Agnes Gillot w 'Signes'

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Pią Sie 24, 2007 12:26 pm   

Joanno, a masz powiększenie zdjęcia?

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 12:33 pm   

Agasiek, moglas o to zapytac na PW, bo tu kompletnie nie jest temat do tego!
Mozliwe ze mam (musialabym poszukac - to akurat mialam na serwerze, bo kiedys mialam taki avatar), jak znajde to wkleje.

Inne zdjecia z tego spektaklu (daja obraz, jak to moze wygladac):

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 3:44 pm   

co do Signes do czytałam bardzo dobre recenzje profesjonalne i na francuskim forum baletowym o tym spektaklu i tez zamierzam go sobie kupic a poza tym to wykonanie POB wiec dodatkowy atut i jedna z moich ulubionych tancerek Gillot, która własnie we współczesnych choreografiach jest swietna
a z Carlson - bywa różnie niektóre choreografie bardzo mi sie podobały inne mniej albo wcale
Ostatnio zmieniony przez Joanna Bednarczyk Sob Sie 25, 2007 12:02 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 5:05 pm   

Beata-wielbicielka baletu napisał/a:
Witam,

Torinie,polecam Tobie gorąco sklep internetowy filmydvd.pl,aktualnie jest tam promocja na ABSOLUTNIE NAJPIĘKNIEJSZĄ COPPELIĘ Z KIROVA za jedyne 54 zł.Gwarantuję Tobie,że się nie zawiedziesz.
Do miłego usłyszenia!

No to mam zakupy na wrzesień zaklepane :)
Ten balet i Jezioro Łabędzie z Zakharową.
Zobaczymy jak ten sklep działa :D
Dzięki za wszystkie podpowiedzi !

Torin

Nati 
Koryfej

Związek z tańcem:
czynny! SB+OEB
Wysłany: Sob Sie 25, 2007 11:36 am   

a czy o filmach tez mowa?? ja polecam ROmeo i JUlie -THe Royal Ballet... świetna obsada (A.Ferri) i mnie się strasznie podoba! Najbardziej Pas de deux w sypialni JUlii....
Dlatego chwalę taniec...

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
Wysłany: Sob Sie 25, 2007 12:04 pm   

Nati napisał/a:
a czy o filmach tez mowa?? ja polecam ROmeo i JUlie -THe Royal Ballet... świetna obsada (A.Ferri) i mnie się strasznie podoba! Najbardziej Pas de deux w sypialni JUlii....

yyyyyy
Coś mi rano mózg źle działa ...
A to nie balet ??
Znaczy sie co go rożni od baletu - gadają ??? Czy ja już całkiem nie kumaty jestem :D (nie wykluczone nie wykluczone ...;))

Torin

Nati 
Koryfej

Związek z tańcem:
czynny! SB+OEB
Wysłany: Sob Sie 25, 2007 3:17 pm   

ta Romeo i Julia to balet oczywiście! to pyt nie dotyczyło tego co napisałam potem :P chodziło mi o filmy związane z taŃCEM... 'Billy Eliot" czy "the company"...
Dlatego chwalę taniec...

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
Wysłany: Sob Sie 25, 2007 4:28 pm   

A rozumiem :)
Co do filmów to piractwo sie mi ukłoniło i ten tego nie kupuje :)

Torin

Odpowiedz do tematu Dodaj do serwisow: Bookmark and Share