www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Drożyzna, panie! (CD, DVD, VHS)
Autor Wiadomość
M. 
Koryfej

Wysłany: Sro Cze 20, 2007 1:00 pm   

Janno Bednarczyk, w takim razie moje pytanie może jak najbardziej dotyczyć także XX wieku :P

Scarpia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Scarpia
Wysłany: Pią Cze 22, 2007 11:58 pm   

To może małe spostrzeżenie od inżyniera Scarpii ;-) odnośnie znacznych różnic cen. Obiecuję, że nie będę szarżować terminami technicznymi. Serię „Najpiękniejsze balety” (podobnie jak i „najpiękniejsze opery” i „najpiękniejsze operetki”) oceniam bardzo dobrze pod względem pomysłu i ceny. W jakiś sposób polskiemu wydawcy udało się zakupić licencję w ten sposób, aby cena nagrań była bardzo przystępna. I bardzo dobrze, ponieważ stosunkowo niewiele osób naprawdę stać w Polsce aby zakupić sobie np. 3-płytowe wydanie DVD Parsifala Wagnera, w wysokiej rozdzielczości obrazu i dźwiękiem „True sound” za 189zł. Z tym, że nie ma tak lekko i istnieją kolosalne (albo i dla niektórych nie-kolosalne – zależy kto na co patrzy, na czym komu zależy i na jakim sprzęcie i w jakich warunkach odtwarza płyty DVD) pomiędzy wydaniem we wspomnianej serii (za 19,90zł) a wydaniami nazwijmy to „pełnymi” (ok.89-189zł). Pierwsze co rzuca się od razu „na uszy” to dźwięk. W wydaniach pełnych zazwyczaj pełny, 5.1 (a nawet 6) kanałowy dźwięk DTS i wysokiej jakości stereofoniczna kompresja LPCM . Czasem Dolby Digital. W „La Scali” DTS jest strasznie zubożony (Właściwie to istnieje tylko środkowy kanał). O ile w przypadku baletów dla przeciętnego widza może mieć to wagę 2-rzędną, o tyle w wypadku oper ma bardzo wielkie znaczenie. Ponadto w wydaniach pełnych często (ale nie zawsze) załączone są materiały dodatkowe (najczęściej w formie wywiadów i/lub krótkich „ścinków” dokumentacji pracy widocznej za kulisami). Ostatnimi czasy standardem stało się wydawanie oper na minimum 2 płytach DVD. Dzieje się tak, ponieważ rynek konsumentów nagrań „muzyki poważnej” (ten poważny, nie przypadkowy) jest zwykle wybredny i żąda maksymalnej jakości. Zamieszczenie na 1 krążku 3 pełnokanałowych formatów dźwięku dookólnego oraz danych obrazu o maksymalnej, dopuszczalnej przez standard DVD jakości pozwala tylko na ok. 1 godzinę nagrania na 1 płycie dwuwarstwowej. Stąd wydania wielopłytowe, które i tak pomału będą zastępowane przez nowe standardy jak np. Blue-ray itp. Można jednak na 1 płycie DVD zmieścić dużo więcej informacji (nawet do ok.8 godzin filmu) , z tym że zawsze dzieje się to kosztem jakości obrazu i dźwięku.
Ja sam kupując szwedzkie „Jezioro łabędzie” z N.Nordquist zapłaciłem za krążek 139zł , a rok później to właśnie nagranie można było nabyć w serii „La Scali” za jedyne 9,90zł. Tak to już jest. Wystarczy że przejdziecie się do księgarni muzycznych w kraju i zobaczycie, że znajdziecie tam wszystkie „pełne” wersje oper, operetek i baletów wydanych w serii „La Scala” tylko w cenach ok. 89-169zł.

A co do uwielbianych „nieśmiertelników” baletowych polecam ze swej strony nagranie „Sylwii” Delibes’a/Neumeiera z Aurelie DuPont (nie ukrywam że mam do niej wyjątkową słabość) , M-A Gillot, M.Legrisem (POB)
http://www.tdk-music.com/...ng&from_id=2010

oraz Bajaderę z wspaniałą S.Zakharową i R.Bolle (Teatro alla Scala).
http://www.tdk-music.com/...ng&from_id=2578

Obie płyty wydało TDK.

Kolejnym moim kandydatem jest „Iwan Groźny” w choreografii Grigorovicha. (Absolutnie rewelacyjny Nicolas Le Riche! Nie jestem jakimś wielkim znawcą ale przyznam że rzadko w balecie zachwyca mnie taniec mężczyzny. Są 2 wyjątki: jednym jest Le Riche właśnie w roli Iwana)
http://www.tdk-music.com/...ng&from_id=1841

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Sob Cze 23, 2007 10:41 am   

uważam, że jest sporo choreografii powstałych w XX wieku wartych obejrzenia, zrealizowanych w różnych technikach i stylach,ale żeby nie tworzyć drugiej listy lektur do egzaminu z wiedzy o tańcu :wink: ograniczę się do kilku choreografów tzw. "środka" i tych dzieł które są dostępne w sprzedazy, choć niestety trzeba za nie sporo zapłacić.

Roland Petit : "Notre - Dame de Paris"( według "Dzwonnika z Notre Dame" -Hugo) "Clavigo" - oba, wykonanie zespół Opery Paryskiej mi.n Nicolas le Riche - którego można oglądać w każdych ilościach i w każdym repertuarze, oczywiscie moim zdaniem. :)

John Neumeier : "Dama Kameliowa", "Sylwia", "Iluzje jako Jezioro łabędzie" - jedna z najciekawszych współczesnych reinterpretacji tego dzieła.

Maurice Bejart : "L'amour, La danse" - składanka złożona z fragmentów różnych baletów powstałych w ciągu ostatnich 50 lat.
"Brel i Barbara" - czyli jak mistrz interpretuje francuską piosenkę + wspaniałe osobowości tancerzy Elisabet Ros i Gil Roman

Keneth MacMillan "Manon", Romeo i Julia" - moim zdaniem jedna z najlepszych wersji tego tematu (tych zrealizowanych tradycyjnie)

Jiri Kylian "Black & white" - 6 krótkich choreografii esencja jego stylu z lat 90 tych.

ja osobiście nie wyobrażam sobie moich zbiorów bez Matsa Eka ale wiem że jego estetyka wzbudza kontrowersje, niemniej poleciłabym wszystko co jest do kupienia "Spiącą królewnę" , "Carmen", "Apartament" - z Opery Paryskiej, "Smoke" z Sylvie Guillem na płycie "Evidentia"

M. 
Koryfej

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 3:28 am   

Czyli jednak piracko przegrywana na komputerze płyta traci na dźwięku? Myślałam, że ta zasada dotyczyła jedynie historycznych już kaset magnetofonowych...

Scarpia napisał/a:
Kolejnym moim kandydatem jest „Iwan Groźny” w choreografii Grigorovicha. (Absolutnie rewelacyjny Nicolas Le Riche! Nie jestem jakimś wielkim znawcą ale przyznam że rzadko w balecie zachwyca mnie taniec mężczyzny. Są 2 wyjątki: jednym jest Le Riche właśnie w roli Iwana)

Tylko 2? Hmmm...moje kobiece oko ma jednak trochę inne spojrzenie na taniec mężczyzn, który uwodzi duuużo częściej - nie tylko w drodze wyjątku :wink: ale przecież o tym nie bedziemy dyskutować. Ciekawość jedynie mnie korci by zapytać jaki jest ten drugi wyjątek, drogi Scarpio?

Dokładnie o taką trochę subiektywną "listę przebojów", pozwalającą poznać Wasze gusta by móc się czasem na nie zdać, mi chodziło :) Długie listy lektur można po pierwsze łatwo zdobyć a po drugie niemiło się kojarzą (zwłaszcza w trakcie sesji)...
Hehe - mogąc sobie jedynie od czasu do czasu pozwolić na zakup baletowej płyty i to często zamawiając ją poprzez internet, taniec w moim sercu urasta do rangi ... paczek przysyłanych z zachodu w okresie komunizmu :lol: Może to nawet dobrze, bo jak nie można mieć wszystkiego od razu, nabiera to zupełnie innej wartości i takie zwykłe z pozoru zamówienie staję się odświętnym rytuałem, a radość z rozpakowywania oczekiwanej przesyłki jest bezcenna! :)

Scarpia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Scarpia
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 10:48 pm   

M. napisał/a:
Czyli jednak :wink: przegrywana na komputerze płyta traci na dźwięku?

Niekoniecznie. To zależy jakich ustawień używa się podczas kopiowania. Można np. pozostawić jakość dźwięku niezmienioną a np. obniżyć jakość obrazu. Można też zamiast płyty 1 stronnej DVD+R lub –R 4.6GB a ok. 1zł kupić płytę 2 warstwową 8,2GB za 14zł i wykonać kopię 1:1 (bezstratną i bez obcinania materiałów dodatkowych). Och! Kombinacji ustawień i programów jest mnóstwo i nie sposób dać jednoznacznej odpowiedzi. Poza tym to temat który od wielu lat poruszany jest na wielu forach technicznych poświęconych technice cyfrowej audio-wideo na całym świecie ;-) .

M. napisał/a:
(...)moje kobiece oko ma jednak trochę inne spojrzenie na taniec mężczyzn, który uwodzi duuużo częściej

:lol: no nie dziwię się. To naturalne! Kobiety w ogóle mają wszechstronniejszą i wielopoziomową percepcję. Mężczyźni zwykle zakładają "klapki na oczy" i choć są wzrokowcami to koncentrują się w danym momencie zwykle na jednym (tu czytaj: na jednej tancerce) :wink: Choć nie twierdzę że nie ma mężczyzn którzy potrafią sięgnąc do swej "kobiecej" strony i zobaczyć w danej chwili więcej. (Np. zapamiętać nie tylko ładne fuete ale również kolor wstążki we włosach tancerki, jej oczu czy układ aplikacji na paczce) :wink:

Joanna Bednarczyk napisał/a:

uważam, że jest sporo choreografii powstałych w XX wieku wartych obejrzenia

Oho... chyba sam też skorzystam z porady Joanny Bednarczyk i uzupełnię kolekcję :wink:

Beata-wielbicielka baletu
Adept Baletu

Wysłany: Nie Wrz 16, 2007 3:24 pm   

Szczerze polecam sklep internetowy filmydvd.pl - olbrzymi wybór praktycznie wszystkiego (filmy dokumentalne,fabularne,muzyczne,opery i balety,jazz,blues etc.)Strona w internecie bardzo przejrzysta i czytelna od strony graficznej,bardzo "uporządkowana".Aktualnie większość baletów jest w cenie od 54 zł,poprzez 63,79 do 99 zł.Bardzo piękne wydania baletów,w większości są to nagrania z lat 90-tych i zupełnie nowe,tj.nagrywane po roku 2000."Bayaderę" ze S.Zakharową kupiłam za 79 zł.(W poznańskich księgarniach jest po 125 zł).Mam 4 balety,które kupiłam po 54 zł każdy,dodam,że wszystkie rewelacyjne.
Opisy baletów są w miarę wyczerpujące,jest zdecydowanie więcej informacji,niż na innych tego typu stronach.Ostatnią nowością jest balet "Kopciuszek" z Opery Wiedeńskiej z grudnia 1999r.,co ciekawe,jest to balet do muzyki Straussa.Jeszcze do mnie nie dotarł,ma być w przyszłym tygodniu,bo go zamówiłam.Ja zamawiam w tym sklepie regularnie,mam z tego tytułu dodatkowy rabacik.Naprawdę polecam,wybór bardzo duży,relatywnie niskie ceny,przy czym szukając konkretnego baletu najlepiej wpisać tytuł w wyszukiwarce,bo można oczywiście przejrzeć cały dział Muzyka Poważna,ale tam jest mnóstwo podstron i balety są "wymieszane" razem z operami,potrzeba trochę czasu,aby wszystkie te strony przejrzeć.Co nie zmienia faktu,że i tak warto.
Jak już obejrzę "Kopciuszka" z Opery Wiedeńskiej to podzielę się wrażeniami na forum,ale w dziale "Kanon Baletów na DVD".
Pozdrawiam Was ciepło - Beata.

Odpowiedz do tematu Dodaj do serwisow: Bookmark and Share