Związek z tańcem: uczeń, miłośnik
Wysłany: Sob Kwi 28, 2007 12:48 pm
ja może pójdę dziś na Metamorfozy (oczywiście jak będą jeszcze bilety) (to tak przedwcześnie) a jutro oczywiście warsztaty i plan 100 dni (do tureckiego)
Związek z tańcem: na całe życie! :)
Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 3:53 pm
Ja będę w naszej Operze, na gali baletowej z tejże właśnie cudownej okazji, jaką jest Międzynarodowy Dzien Tańca.
Jak to pięknie ujęła wczoraj pani Kanold w "Gazecie Wyborczej": każdy szanujący się zespół baletowy czci ten dzien koncertem galowym.
_________________ Anna Pawłowa nigdy nie zakręciła więcej niż dwa piruety, ale jakiż wyraz miały jej arabeski!
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 11:24 pm
u nas też było pieknie - drugi spektakl Oniegina w Operze Narodowej. Wprawdzie tancerze ulegli jakiemus popremierowemu rozprężeniu, a teatr najwyraxniej zapomniał zaznaczyć TEGO dnia zwykle wyświetlanym na kurtynie napisem, ale i tak było miło spedzić wieczór w gronie wytrwałych baletomanów spotkac miłosników baletu (znajomych) z innego miasta no i obejrzec balet na zywo. A ze ciut słabiej niż wczoraj - w końcu to przede wszytskim świeto tancerzy i nalezy im sie odrobine luzu (nie no, żartuję - sztuka jest sztuka) ale było miło
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Pon Kwi 30, 2007 4:52 pm
O, przepraszam, zyje pare lat na tym świecie i PAMIETAM lata kiedy na Dzień tanca w gazetach ukazywały się reportaże ze szkół baletowych a w TV w Dwójce kilka razy dziennie były wejscia antenowe poświecone róznym sztukom tanca. Do tej pory mam z takiego własnie dnia nagrane na video rzeczy unikatowe - A.M. Stasiewicza tanczacego Popołudnie Fauna w studio TV Takie kurcze mamy teraz czasy przychylne dla sztuki - ręce opadają ;(
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
Ale są i plusy obecnej sytuacji. Sama prawie przegapiłam ten dzień i gdy odwiedzałam we wtorek kasę biletową naszej Opery byłam przekonana, że nie dostanę już biletów na niedzielę, a jeśli nawet będą to w jakiś skrajnych miejscach. A tu, ku mojemu zaskoczeniu - świetny wybór, aż się prosi by powiedzieć full wypas ... choć podejrzewam, że przyczyna nie tkwiła w małej popularności baletu a w długim weekendzie...bo naprawdę było na co popatrzeć na Gali
_________________ Taniec jest najwznioślejszą, najbardziej wzruszającą, najpiękniejszą ze wszystkich sztuk, bo nie jest tylko prostą interpretacją czy wyobrażeniem życia; jest samym życiem. Havelock Ellis
_________________ Taniec jest najwznioślejszą, najbardziej wzruszającą, najpiękniejszą ze wszystkich sztuk, bo nie jest tylko prostą interpretacją czy wyobrażeniem życia; jest samym życiem. Havelock Ellis