proszę Cię sisi... nie rób tego !! nie ucz się czyjejś choreografi... lepiej pooglądaj i podłap jakieś ciekawe elementy... ale nie ucz się wszystkiego na pamięć... to tak jakbym ktoś inny wystąpił za mnie w moim monodramie... (przykład)
W tym momencie przypomniał mi się wykład Jerome'a Bela, który mówił o tym, jak to zrobił spektakl, w którym celowo skopiował choreografię Susanne Linke. Stwierdził, że nikt go nie zrozumiał, dlatego teraz zamiast pokazywać spektakl, serwuje widzom wykład. Jak widać, kopiowanie też może być działaniem artystycznym
Btw - monodram chyba nie jest najtrafniejszym przykładem, bo co jak co, ale w pracę aktora wpisane jest to, że ilość tekstów - przynajmniej tych dobrych - jest ograniczona, i nic dziwnego, że x osób gra tę samą rolę.
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell
ale niewiele jest tekstów dramaturgów z przeznaczeniem na monodram... często ludzie robią je na podstawie innych tekstów, sami je "składają" i robią senariusz... ale ten temat jest chyba już na forum teatralne...
ale niewiele jest tekstów dramaturgów z przeznaczeniem na monodram... często ludzie robią je na podstawie innych tekstów, sami je "składają" i robią senariusz... ale ten temat jest chyba już na forum teatralne...
Niby prawda, ale przecież w teatrze słowo jako takie jest akurat najmniej ważne.
A tak poza tym, to właśnie robimy offtopic
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 2:55 am
no wlasnie - offtopic... ale myslę, ze takie małe zboczenie od meritum to nic złego - moderator nie ma nic przeciwko (z tym że na dalszą dyspute o dramaturgach i monodramach zapraszam do pogadalni )
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
Pytasz jak zobaczyć Elenę? (Właściwie ma na imię Helena, od konkursu zaczęli na nią mówić Elena.) Proponuję przyjechać Gdańskiej baletówki . A nawiązując do jej podbicia to mogę powiedzieć, że jest naturalne, a w pointach stoi tak, a nie inaczej, właśnie ze względu na nie. Jest tak ogromne, że wszystkie pointy są dla niej za miękkie (jakiekolwiek by nie były ma je na 2 tygodnie...) i stopa po prostu "przelatuje".
wiec mozna sobie tak poprostu wejsc do szkoly na sale baletowa i popatrzec na tancerki? a co do imienia, na eurowizji przedstawili ja jako Elene, ale moze sie myle...
btw bardzo ja podzwiam. osiagnac tyle w tak mlodym wieku....
_________________ stoję na palcach by być bliżej nieba.
Niezupełnie, ale jak chcesz, to chyba mogę Ci to załatwić . Tak, przedstawili ją jako Elenę. Nie wiem dlaczego, ale jak już napisałam, to od czasu Ogólnopolskiego Konkursu w Gdańsku. Do tej pory zawsze było Helena (no ale właściwie jaka to różnica? W końcu Elena to Helena tyle, że po rosyjsku).
Pozdrawiam
_________________ "The body moves but the soul dances..."
jeszcze a propos "Snakesense" i Milou Nuyens.Widziałam tą choreografie w wykonaniu kilku młodych tancerzy już wcześniej(na Mezzo bodajże).Ale Milou jest bezkonkurencyjna.
_________________ "Taniec istniał od zawsze.Jest człowiekowi wrodzony tak jak mowa.To potrzeba,z którą się rodzimy,ale-tak jak mowy-trzeba się go nauczyć.Taniec to nie gimnastyka ani ćwiczenie zręczności.To zdobywanie świadomości."
Maurice Bejart
A moim zdaniem chociarz Milo Nuyens zaprezentowala sie swietnie ale mimo wszystko byl to uklad wspolczesny. A ja bardzo nie lubie gdy taniec klasyczny porownywany jest z modernem
Podbicie Eleny jest piekna az "za".
Ale zwrocilam na jedno uwage, ze Elena czesto podczas rozmow z reporterem jest smutna. Moze to tylko stres...
Związek z tańcem: instruktor fitness
Wysłany: Sob Lip 02, 2005 9:19 pm
To fakt ze jest az za piekne ale co ona moze na to poradzic. Dla mnie i tak jest najlepsza :)
A Elena ladniej brzmi :)
_________________ denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Kiedyś tancerka teraz instruktor fitness: w tym też można się spełniać :)
Ostatnio zmieniony przez Paula Pon Lip 04, 2005 9:25 pm, w całości zmieniany 1 raz
Związek z tańcem: pasjonatka :)
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 5:49 pm
wiem,że to już było sporo temu, ale czy ktoś z was ma nagrany występ polskiej pary? Albo wie, gdzie w necie można to znaleźc? Ja szukałam i nei znalazłam, a bardzo mi na tym zalezy.
_________________ "Gdy się uśmiechasz, to laguna śpiewa, a kiedy tańczysz, Meksyk w ogniu staje..."
"Kiedy tancerz tańczy, ziemia pod nim jest święta."