www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ZŁOTE POINTY I GALA GWIAZD BALETU 2007
Autor Wiadomość
Kasia :)) 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 9:56 pm   ZŁOTE POINTY I GALA GWIAZD BALETU 2007

A no właśnie! Moi drodzy kochani najmilsi! Dopiero dzisiaj na mieście specjalnie zatrzymałam tatę, by przeczytać plakat informujący, że JUŻ 13 i 14 KWIETNIA w Szczecinie odbędą się te dwa piękne pokazy baletowe!!
Czy ktoś oprócz mnie i dziewczyn z ogniska się wybiera? :mrgreen:

aankaa_baletnica=) 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 9:58 pm   

Chętnie bym pojechała, ale Szczecin jest na drugim końcu Polski... trochę daleko..

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 10:16 pm   

Ja byłam wręcz pewna, że konkurs i gala będą w maju! Zawsze tak było!
Och, ja mam niedługo testy, a chciałam ugościć parę osób :(

szerina 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 10:23 pm   

---
Ostatnio zmieniony przez szerina Sob Lut 05, 2011 5:55 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 10:46 pm   

Tego Kopciuszka, co go już wystawiali?
Jeśli tak, nie warto ;)

Nieszczęśliwa
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 10:46 pm   

Ja chyba pojadę:) Kasiu mogłabyś napisać coś więcej na ten temat? gdzie i októrej godzinie się to odbywa?
Pozdrawiam:)

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 12:04 am   

O godzinie 19:00 zarówno 13(konkurs) jak i 14(gala) kwietnia w Operze na Zamku w Szczecinie :)
Będziesz? A skąd ty jesteś, Nieszczęśliwa? :)
TRZEBA ZROBIĆ ZLOT :twisted:

Cheryl 
Solista Baletu

Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 10:15 am   

Oj do Szczecina na Galę? :(
Chyba nie dam rady...

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 10:34 am   

Nie chcę, naprawdę nie chcę nic mówić, ale za tego typu posty to was zaraz modzi nieźle zjadą.
Ja się pytam kto CHCE i MOŻE, a nie, kto ma za daleko czy nie ma warunków i blabla. ;)

Bajaderka 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 12:13 pm   

Ok,ok, Kasiu, ale Ty też nawalasz sto postów w jednym temacie, często niepotrzebnie :wink:

milton 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń-ekstern w osb
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 11:47 pm   

Więc.....jutro konkurs a pojutrze gala. Całość zapowiada się w tym roku nieporównywalnie ciekawiej a szczególnie konkurs.
Nie ma chyba sensu teraz wszystkich tu wypisywać bo jest ich dużo (znacznie więcej niż w tamtym roku). W samy konkursie liczby wyglądają następująco:
Taniec klasyczny: 9 osób (6 dziewczyn i 3 chłopaków)
Taniec współczesny: 7 osób (same dziewczyny)
Plus stypendyści: 5 osób (i tu was zdziwię.....1 dziewczyna i 4 chłopaków [w tym 2 z niepunktowanymi partnerkami])
Konkurs jak widać się rozrasta i się zdecydowanie wyemancypował;)
no i będzie dłuuuuugi. Może jeszcze trochę statystyki co do samego konkursu:
7 Pas de Deux
17 wariacji klasycznych
26 układów wspołczesnych
Zastanawiam się ile sama gala będzie trwała, ponieważ będzie jeszcze więcej tego wszystkiego.......w tamtym roku była od 19 do 22.40......w tym roku przed 23 nie ma co liczyć na koniec....
Ktoś z forum się w ogóle wybiera, bo wiem że są teraz bierzmowania itd??

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 9:50 pm   

Bierzmowania to każdy Kościół ma w innym terminie, tylko ja tak trafnie przystępuję do Sakramentu właśnie jutro. :?
Ale nie wiem, jeżeli do 19 goście sobie pójdą to może przyjadę :) :)

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Sob Kwi 14, 2007 11:49 pm   

A więc byłam.
In my opinion, poziom był bardzo wysoki. Naprawdę. A przynajmniej dużo wyższy od ubiegłego roku.
I chociaż wszyscy byli super, to i tak wiadomo, że nikt nie pokona...
Eleny Karpuhiny :P

Gość 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 12:03 am   

a kto zdobył pozostałe nagrody i może ktoś zda szerszą :wink: ralację??

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 1:06 pm   

No więc dobrze, nie wiedziałam, czy pisać dużo, bo gdyby nikt tego nie chciał to wiecie...tylko biedne moje palce ;)
W każdym razie tytuł laureata konkursu "Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2007" był tylko jeden. Zdobyła go właśnie Elena, która właściwie sama wiedziała już o tym wcześniej(przy wyczytywaniu tejże nagrody koleżanka chciała jej już zabierać kwiatka i upominek do potrzymania, ale ona nie dała aż do końca ;) ).
Pedagog laureata również otrzymuje nagrodę-czyli Ałła Karpuhina również nie wyjeżdża z niczym ;)
Przynane zostały także 4 wyróżnienia, dla(UWAGA, mogę się pomylić :oops: )
Angeliki Gembiak(OSB w Gdańsku),
Joanny Drabik(OSB w Bytomiu),
Matusza Sieranta(OSB w Poznaniu)
i Bartosza Zyśka(OSB w Warszawie)
:)
W skład jury konkursu wchodzili:

*Ewa Głowacka-absolwentka OSB w Warszawie, solistka TW-ON, pedagog-baletmistrz, zasłużony działacz kultury

*Izabela Gorzkowska-Głowacka - absolwetka OSB w Warszawie i Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej również w W-wie, mająca na koncie ponad 50 lat pracy scenicznej, pedagog tańca klasycznego

*Uran Azymov- absolwent Akademii Baletu Rosyjskiego im.A.Waganowej w Leningradzie i GITIS-u, solista w wielu teatrach rosyjskich, pedagog-korepetytor

*Maria Andrzejewska-Prezes Zarządu Fundacji Balet, z wykształcenia inżynier budownictwa lądowego, na koncie ma 10-letnią karierę gimnastyczki sportowej, ze zdobyciem wszystkich możliwych klas sportowych, zawsze jednak fascynował ją balet i dlatego wraz z mężem postanowili założyć fundację

*Teresa Czajkowska-absolwentka OSB w Warszawie oraz studiów uniwersyteckich na Wydziale Psychologii i Pedagogiki w W-wie, a także dwuletniego seminarium w zakresie metodyki nauczania tańca klasycznego

*Beata Książkiewicz-absolwentka OSB w Poznaniu i studiów moskiewskich w Instytucie Sztuki Teatralnej na Wydziale Pedagogiki i Choreografii Baletu, pedagog tańca klasycznejgo, charakterystycznego, historycznego i interpretacji muzyczno-ruchowej w poznańskiej OSB.

*Walerij Niekrasow- Kierownik Baletu Opery na Zamku w Szczecinie, absolwent Kijowskiej Akademii Choreograficznej, tancerz corps de ballet w Teatrze Opery i Baletu im.Szewczenki w Kijowie, później pierwszy tancerz, występował na wielu scenach całego świata.

*Jarosław Świtała-tancerz, choreograf, pedagog, działacz kulturalny, absolwent OSB w Bytomiu, Akademii Muzycznej w W-wie i Akademii Sztuk Pięknych GITIS w Moskwie, solista oper polskich, odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi i odznaką Zasłużonego Działacza Kultury

*Jaroslav Slavicky-tancerz, choreograd, pedagog, absolwent Konserwatorium w Pradze na wydziale tańca, Akademii Baletu Rosyjskiego w Leningradzie, pierwszy tancerz Teatru Narodowego w Pradze, solista Teatru w Monachium

*Zofia Rudnicka-tancerka i choreograf, absolwentka OSB w Warszawie, Doktorantka WAM, solistka TW w W-wie, od początku współpracowała z TV, otrzymała Złotą Maskę za choreografie.

*Henryk Walentynowicz-tancerz, solista baletu, choreograf i pedagog. JAKO PEDAGOG WSPÓŁPRACOWAŁ Z PAŃSTWOWYM OGNISKIEM BALETOWYM KIERUJĄC UZDOLNIONĄ MŁODZIEŻ DO SZKÓŁ BALETOWYCH, KTÓRA OBECNIE ZASILA ZESPOŁU WIELU SCEN W POLSCE I ZAGRANICĄ. :mrgreen: :mrgreen: , odznaczony Złotym i Srebrnym Krzyżem Zasługi oraz wieloma odznaczeniami państwowymi, laureat nagrody Ministra Kultury i Sztuki

*Warcisław Kunc-absolwent AM im.F.Chopina w W-wie na wydziale dyrygentury, UJ w zakresie Prawa autorskiego, wydawniczego i prasowego, dyrygent Opery Wrocławskiej, dyrektor naczelny i artystyczny Toruńskiej Orkiestry Kameralnej, dyrygent Filharmonii Szczecińskiej, dyrektor naczelny i artystyczny Opery na Zamku w Szczecinie.

HONOROWY PATGRON KONKURSU:
Helena Superson

Kapituła Fundacji Balet:

Maria Andrzejewska
Krzysztof Grobnicki
Maria Kijak
Warcisław Kunc
Henryk Walentynowicz

UCZESTNICY KONKURSU:

Kategoria: Taniec klasyczny

1.Joanna Drabik- OSB Bytom
2.Dajana Al-Makosi- OSB Bytom
3.Łukasz Ożga- OSB Bytom
4.Angelika Gembiak- OSB Gdańsk
5. Elena Karpuhina- OSB Gdańsk
6.Mateusz Sierant- OSB Poznań
7.Aneta Wira- OSB Warszawa
8.Katarzyna Kubalska- OSB Warszawa
9.Bartosz Zyśk- OSB Warszawa

Kategoria: Taniec współczesny

1.Atena Malich- OSB Bytom
2.Katarzyna Korzec- OSB Bytom
3.Zuzanna Perszewska- OSB Gdańsk
4.Olga Świetlicka- OSB Łódź
5.Matylda Molińska- OSB Łódź
5.Katarzyna Kulmińska- OSB Poznań
5.Jagoda Bobrowska- OSB Poznań

Kandydaci do stypendium artystycznego Fundacji:

Kamil Guzy-uczeń kl.VII OSB w Bytmiu
Kamil Węsireski-uczeń kl.VIII OSB w Gdańsku
Iga Krata-uczennica kl.Vi OSB w Łodzi
Adam Piątek-kl VII-OSB w Poznaniu
Patryk Walczak-OSB w W-wie

Laureatem Publiczności została M.Molińska

;)
Jakby ktoś chciał wiedzieć coś więcej to proszę pisać. Mogę opisać szerzej każdego z Jury konkursu i wypisać tańce, które były przedstawiane przez absolwentów i stypendystów.

Opinia własna następnym razem :P

EDIT: Dzięki, Di ;) Byłaś? Czemu nie wiedziałam, byśmy się przecież mogły spotkać!
Ostatnio zmieniony przez Kasia :)) Nie Kwi 15, 2007 1:48 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Di.
Nowicjusz

Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 1:28 pm   

Matylda Molińska została laureatka publiczności, a Joanna Drabik otrzymała wyróżnienie :)

milton 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń-ekstern w osb
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 4:39 pm   

no właśnie.... a Mateusz Sierant nie otrzymał żadnej nagrody tylko wyróżnienie zdobył Paweł Irmiński. Stypendyści to Kamil Guzy i Iga Krata. Plus nagroda za partnerowanie dla Ani Hop.

Ogólnie poziom się bardzo podniósł i konkurs był bardzo ciekawy. Minusy to folder z masą błędów (inne choreografie, brak niektórych uczestników) no i to, że białorusini nie przyjechali na co baaaardzo liczyłem.
A wyniki.....zgadzam się z jury w 200% (jedyna różnica względem konkursu w Gdańsku to to, że partner Eleny Leszek Cegiełkowski nic zdobył wyróżnienia a Paweł Irmiński tak......no ale cóż...życie). Reszta się w pełni zgadzała i z wynikami z Gdańska i występów na gali i konkursie, który trwał dłużej niż sama gala. Nom, to tyle. Następna gala dopiero za rok;(

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 5:28 pm   

A jest jakaś strona tego konkursu?

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 5:36 pm   

nie ma.

milton 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń-ekstern w osb
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 9:39 pm   

I znowu kasiu podajesz nieprawdziwe informacje o konkursie;P
Strona jest http://www.fundacjabalet.pl/index.php?mod=konkursy
tyle tylko że nie ma jeszcze za wiele informacji z tego roku ale to się pewnie niedługo zmieniu

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 9:55 pm   

Wiedziałeś o stronie i nic mi nie powiedziałeś!
A teraz jeszcze masz czelność się czepiać :P

Oczywiście przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Dobre chęci miałam.
:* :oops: :wink:

Agasiek 
Koryfej

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 6:46 pm   

LUDZIE LUDZIE!!!
Są już zdjęcia!!!

Odpowiedz do tematu Dodaj do serwisow: Bookmark and Share