www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co się stało ze "Złotą dwunastką baletów" w TV?
Autor Wiadomość
Columbina 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
nauczyciel baletu
Wysłany: Nie Maj 07, 2006 6:33 pm   Złota Dwunastka Baletów

A ja nie mogę oglądać, bo muszę się wyspać... Jutro mam ustną maturę z j.polskiego :(

raisa
Solista Baletu

Związek z tańcem:
Uczeń OSB
Wysłany: Nie Maj 07, 2006 6:55 pm   

Puszczają to o takich godzinach jakby miał by być to folm nie dla dzieci.
Ja też tego nie obejrze. Może kiedy indziej, albo będzie to na DVD w tej serii baletów ,najbardziej znane spektakle baletowe".
Ludzie w tej telewizji nie myślą.
Tak późno...

.:Odylia:. 
Koryfej

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Nie Maj 07, 2006 7:26 pm   

raisa napisał/a:
albo będzie to na DVD w tej serii baletów ,najbardziej znane spektakle baletowe".

jest :wink: ostatnio widzialam w Media Markt(w zaskakujaco niskiej cenie :shock: ),warto tez spojrzec w Empiku

raisa
Solista Baletu

Związek z tańcem:
Uczeń OSB
Wysłany: Nie Maj 07, 2006 7:56 pm   

Musze poszukać.
Szkoda mi tego baletu. No ale prosze mi sie nie dziwić że nie obejrze, jak to jest o takiej godzienie...
(no i kolejne wskazówki Odili, dzięki :wink: )

aankaa_baletnica=) 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Nie Maj 07, 2006 10:23 pm   

A ja ogladne (oczywiscie jak nie usne... :D ). Jutro będę w szkole nieżywa, bo dziś poszłam spac około 2 z nocy, wstałam 7:30... dziś pójdę tak samo koło 2 spac... ale trudno... czego sie nie robi dla baletu... :D

Kasia :)) 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Nie Maj 07, 2006 10:24 pm   

a my mamy jutro wystepy, w razie zagrozenia usnieciem daje kasete do video i nagrywam :P

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Pon Maj 08, 2006 1:41 am   

I po Bajaderze...

Wspaniała Nikiya, wspaniała Gamzatti - cudownie było patrzeć! Aczkolwiek czuję się trochę 'oszukana' - co z IV aktem, gdzie duch Nikiyi tańczy pośród obecnych? Strasznie lubię ten motyw, niestety się nie doczekałam. Ale poza tym, całość świetna :)

Tak sobie tylko myślę, że miło by było, gdyby kiedyś dla odmiany puścili coś Kirova. Tzn. gdybym miała wybierac, to bardziej miękkość i wdzięk szkoły francuskiej, ale od czasu do czasu lubię obejrzeć Rosjanki, z ich perfekcyjnie dopracowanym każdym ustawieniem głowy i rozciągnięciami zwalającymi z nóg.

Bo jak na razie najwięcej w 12-stce Opery Paryskiej (zasłużenie co prawda, ale ileż mozna? ;) )

sfra 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
baletoman
Wysłany: Pon Maj 08, 2006 10:00 am   

Joanna napisał/a:
Aczkolwiek czuję się trochę 'oszukana' - co z IV aktem, gdzie duch Nikiyi tańczy pośród obecnych? Strasznie lubię ten motyw, niestety się nie doczekałam. Ale poza tym, całość świetna :
)

bo ten motyw chyba wymyśliła Makarowa z tego pamiętam - tzn. zrekonstruowała go samodzielnie, w wersji Nurejewa dlatego tego nei ma.

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Maj 08, 2006 10:07 am   

sfra napisał/a:

bo ten motyw chyba wymyśliła Makarowa z tego pamiętam - tzn. zrekonstruowała go samodzielnie, w wersji Nurejewa dlatego tego nei ma.

Tak, jest o obraz zrekonstruowany przez Makarową wg swiadectw z epoki, rysunków, opisów etc. w wersji Nurejewa nie ma go

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Pon Maj 08, 2006 11:11 am   

"Bajadera" czyli "taniec z gwiazdami" :wink: , Isabelle Guerin i Elisabeth Platel mogę oglądać godzinami, kolekcjonuje wszystko co się da z ich udziałem, świetny jest dokument z cyklu "Marzenia gwiazd" o powstawaniu tej wersji Bajadery, oczywiscie nie omieszkam wspomienić nazwiska Laurenta Hilaire'a czyli tancerza, który wzmaga rytm mego serca, niestety dziś już na stanowisku baletmistrza. :cry:
A "złota dwunastka" faktycznie przemieniła się w prezentacje baletów Nurejewa, w wykonaniu Opery Paryskiej, której zespół i repertuar osobiscie bardzo podziwiam a do Les etoiles mam dużą słabość. Niemniej cały cykl powinien być bardziej zróżnicowany, ale to wiemy, ze puszczają co mają.

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Pon Maj 08, 2006 11:49 am   

Kasia G napisał/a:
Tak, jest o obraz zrekonstruowany przez Makarową wg swiadectw z epoki, rysunków, opisów etc. w wersji Nurejewa nie ma go

No tak, to jest niedoskonałość wersji Nurejeva :cry:
To jest jeszcze jeden powód, dla którego mogliby puścić czasem inny spektakl niż z Opery Paryskiej, jakoś jego wersje ('tu wyciąć, tu zmienić', itd.) nie zawsze do mnie przemawiają.

Swoją drogą to chyba powinnam częściej czytac te libretta podawane przed emisją, bo juz ktorys raz z kolei czegos mi tam brakuje ;)

Rotbart
Corps de Ballet

Wysłany: Pon Maj 08, 2006 12:17 pm   

Mnie bardzo podobało się wykonanie od strony technicznej, gorzej z aktorską - Solor był dość bezpłciowy jak dla mnie, a Gamzatti miała ,,stępione pazury" za to Nikija była świetna. Inscenizacja średnio przypadła mi do gustu - zwłaszcza dominujący błękit w I i II akcie i "naćkane" kostiumy. Ale może to dlatego, że nie uważam "Bajadery" za arcydzieło baletowe i nie wywołuje we mnie zachwytu (muzyka, poza "królestwem cieni" , działa mi na nerwy :) )

Zgadzam się, że za dużo Opery Paryskiej w "12-stce", (szczerze liczyłem na "Śpiącą królewną" w wykonaniu Rosjan) ale może spektakle z OP są łatwiejsze do kupienia przez telewizję. Został jeszcze jeden balet i będzie to pewnie "Spartakus" - miejmy nadzieję rosyjski :) A jako bonus Kaczyński przyobiecał "Jezioro" Bourne'a - no ale przy "12-tce oper" miał być "Straszny dwór" jako bonus, i skonczyło się na obietnicach.

Madleeen
Adept Baletu

Wysłany: Pon Maj 08, 2006 12:36 pm   

A ja powiem, że nie jestem zachwycona. W pierwszym akcie właściwie prawie nie było tańca, a wejście tych cieni w trzecim, trwało chyba z pół godziny. Momentami naprawde robiło sie ciekawie, ale po chwili czar pryskał... Jeżeli chodzi o technike tańca, to było to naprawde mistrzowskie wykonanie. Z niecierpliwością czekam na następny balet. Wiecie już co będzie nastepne??

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Pon Maj 08, 2006 12:51 pm   

Rotbart

A ja akurat Bajaderę jako balet w ogóle bardzo bardzo lubię :) Muzyka najwyższych lotów faktycznie to nie jest, ale za to jest bardzo taneczna. No i może trochę za dużo różnych tańców dodanych tam chyba z księżyca (ale taki urok baletów klasycznych), ale co tam :)
A i zawsze mi sie podobały kostiumy z Bajadery, tak było też tym razem.

Zgadzam się, w tej inscenizacji Solor jakiś taki niemrawy, ale Nikiya zagrała pięknie! Nie będę już mówić o wykonaniu E. Platel i I. Guerin, bo po prostu zwala z nóg.

Śpiąca królewa w wykonaniu Rosjan - ach, aż się rozmarzyłam...!

Btw, został już tylko jeden balet? Coś mi się wydaje, że więcej (tzn. mnie wychodzi, że jeszcze 2).

_____
Madleeen - a ile Ty byś chciała, zeby ich wejście trwało? Ono chyba zwykle dość długo trwa (przynajmniej jak widziałam w TW, to też schodziły i schodziły... ;) ).

Rotbart
Corps de Ballet

Wysłany: Pon Maj 08, 2006 1:24 pm   

Mnie też wydawąło się, że jeszcze dwa, ale doliczyłem sie już 11:
1- Don Kichot, 2-Coppelia, 3-Dziadek do orzechów, 4 - Giselle, 5- Czerwona Giselle, 6 - Jezioro łabędzie, 7 - Romeo i Julia, 8 - Harnasie, 9 - Śpiąca Królewna, 10 - Córka źle strzeżona, 11 - Bajadera (nie wiem czy dobra kolejność, ale tytuły się zgadzają).

"Spartakus" miał być po "Giselle" ale w końcu wyemitowali w zastępstwie "Czerwoną Giselle", więc najprawdopodoniej będzie jako 12sty balet (chyba, że znowu będą mieć wadliwą kopię, wtedy może wyemitują "Kopciuszka" albo coś Diagilewa)

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Pon Maj 08, 2006 2:46 pm   

Solor Laurenta Hilaire'a według mnie to zniuansowana ekspresja, techniczna finezja i elegancja.

A co do scenografii i kostiumów, faktycznie przepych totalny, w stylu Hollywood, gdyby film D.W Griffitha "Nietolerancja" był kolorowy pewnie tak by wyglądał. Ale tak właśnie sobie życzył Nurejew, i mnie to bogactwo nie przeszkadza bo za tym stoi jakość, te cudowne tkaniny...
Ostatnio zmieniony przez Joanna Bednarczyk Czw Kwi 12, 2012 11:05 am, w całości zmieniany 2 razy  

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pon Maj 08, 2006 3:57 pm   

hm. a mnie nie zaskoczyło. mam tą samą wersję na komputerze. 8)

aankaa_baletnica=) 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Pon Maj 08, 2006 10:33 pm   

Mnie sie bardzo podobał III akt. Strasznie długo wchodziły, ale spoko. Tylko druga wariacja (ta z przekątną na końcu) mi sie nie podobała... jakaś taka była wolniejsza i dziwna... Szczerze mówiąc bardziej podobała mi sie w wykonaniu Bajaderki... I i II też był spoko, ale troche mnie przynudział... Może mam też takie odczucie bo na II chciało mi sie spac i na 5 minut zasnęłam, ale kochana mamusia mnie obudziła :D Najważniejsze, że udało mi sie oglądnąc do końca i dziż w szkole nie zasnełam na lekcjach :D

Madleeen
Adept Baletu

Wysłany: Wto Maj 09, 2006 1:38 pm   

Też mi sie nie podobała warjacja bajaderki w tym wykonaniu :wink: A poza tym to uważam, że akt drugi był najciekawszy :)

aankaa_baletnica=) 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 10:05 pm   

Mnie sie najbardziej III podobał... ale to pewnie dlatego, że lubie takie całkime klasyczne (paczki...) kawałki baletów... :D A o co chodzi z tym IV aktem, którego nie było... co to jest za akt i w jakiej wersji Bajadery można go zobaczyc?

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Wto Maj 09, 2006 10:28 pm   

w wersji np: Makarowej, na video realizacja w wykonaniu Baletu Królewskiego z Londynu, solisci, Irek Muchamiedow i Altynai Asylmuratowa, Darcey Bussell

Nikiya 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
uczeń/miłośnik
Wysłany: Sro Maj 10, 2006 9:33 am   

W TW ON też mozna popatrzeć na wydłużona wersję z błakajacym sie duchem Nikiyi i walącą się światynią. A ostatni akt otwiera taniec Złotego Bożka :D

Musze przyznać, ze w wersji Nuriejewa brakowało mi dramatyzmu sceny ze Złotym Bożkiem. Gdy ta postać otwiera akt, aż ciarki po plecach przechodzą, a w wersji z Opery Paryskiej ten taniec w II akcie juz tak nie powala :(

Madleeen
Adept Baletu

Wysłany: Sro Maj 10, 2006 12:54 pm   

To prawda, nie byłam zachwycona tą wersją. Była jakaś taka nie ciekawa. A co do Złotej Dwunastki, to szkoda że został już tylko jeden balet. Jest cała masa baletów, a oni pokazali tylko 12, powinni więcej :wink:

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Sro Maj 10, 2006 2:58 pm   

Madleeen - oper jest zdaje się jeszcze więcej, a tez pokazali tylko 12 ;)

A jesli chodzi o ostatni balet... Szczerze, wolalabym, aby to byl np. Kopciuszek, niz Spartakus, bo tego ostatniego juz widzialam :)
O, albo Carmen (np. z Alicia Alonso, ale to chyba dosc krotkie jest, z tego co pamietam?), ale to już chyba raczej w sferze marzeń ;) (chociaz najbardziej w sferze marzen to byloby cos z Balanchine'a w naprawde dobrym wykonaniu - ale chyba nie doczekam sie, kiedy nasza telewizja pusci cos takiego...)

Joanna Bednarczyk
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
historyk, krytyk
Wysłany: Sro Maj 10, 2006 3:59 pm   

Moze to zabrzmi fantastycznie, ale z jakieś 10 lat temu w 10 rocznice, smierci Balanchine'a, Kaczyński prezentował wielką galę z NYCB z udziałem wybitnych tancerzy z całego swiata m.in. Isabelle Guerin w "Apollo i muzy", Darcey Bussell w "Agonie" ......

A jeszcze dawno, dawno temu, pamietam ciekawy dokument o Balanchinie.
Ostatnio zmieniony przez Joanna Bednarczyk Sro Maj 10, 2006 10:25 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu Dodaj do serwisow: Bookmark and Share