Związek z tańcem: na całe życie! :)
Wysłany: Wto Lut 14, 2006 7:15 pm Internaty przy OSB
Podkusiło mnie, żeby założyć taki temat, zresztą jedna z Forumowiczek zauważyła jego brak, a wydaje mi się, że przy małej ilości szkół baletowych w Polsce życie w internacie jest często koniecznością.
Jak wygląda życie w internacie szkoły baletowej? Jak dajecie sobie radę z godzeniem obowiązków szkolnych, baletowych i "domowych"?
P.S. Widziałam kiedyś amerykański film o szkole baletowej. W każdym dwuosobowym pokoju było lustro i drążek - podejrzewam, że polska rzeczywistość ( i amerykańska poza filmem pewnie też) jest trochę inna
_________________ Anna Pawłowa nigdy nie zakręciła więcej niż dwa piruety, ale jakiż wyraz miały jej arabeski!
Ostatnio zmieniony przez inaenka Sro Cze 08, 2011 10:59 pm, w całości zmieniany 2 razy
Oj bardzo ciekawy temat! Tez się chętnie dowiem!
Za taki drążek i lustro to bym wiele dała...
A nie pamiętasz jaki był to film?
_________________ denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Kiedyś tancerka teraz instruktor fitness: w tym też można się spełniać :)
Ja co prawda nie mieszkam w internacie ale większość mojej klasy tak. W pokoju może mieszkać ok. czterech osób. Żadnych drążków i luster nie ma... są łózka, biurka i szafy. Jak w domu. Są specjalne godziny na odrabianie lekcji, więc jakoś sobie dają radę.
No to ja ze swojego podwórka (czyli bursa warszawska - ale sama w niej nie mieszkam)
Pokoje są 3-osobowe, są w nich: 3 łóżka, szafy, półki na ścianach (takie podwieszane), stolik oraz umywalka z lustrem. Pokoje są na klucz. Na korytarzach są szafy na kurtki i buty. Nie ma żadnych drążków ani luster.
Na parterze jest stołówka a pokoje na piętrach.
Związek z tańcem: oby wieczny!
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 9:33 pm
DROŻYZNA
jak dla mnie... ile to miesiecznie wychodzi...
juz lepiej mieszkac z kims... wynajac mieszkanie... jakis pokoj. a NAJlpiej to u kogos znajomego
jak już mówiłam babka napisala mi mejla i m.w. tam było że:
- internet dostępny tylko w pokojach dwuosobowych i recepcji
- jeśli ktoś wynajmie na dłuższy czas w role wchodzą zniżki
- dostępne są 2 apartamenty oraz kilka pokoi 1-2 osobowych.
no więc... z góry sorki za offtopa
KTO CHCE PRZYGARNĄĆ KSIĘŻNICZKĘ-ŁABĘDZIĄTKO? (wyśle moje kryteria na pm-a
_________________ Naucz się choreografii, a będziesz tańczyć dzień. Naucz się fundamentów, a będziesz tańczyć do końca życia. - Angel Ceja
Związek z tańcem: na całe życie! :)
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 10:26 pm
Tytułu filmu nie pamiętam, była to jakaś niskobudżetowa propozycja familijnej kablówki amerykańskiej.
A internat przy gdańskiej baletóce nie nosi szczytnego miana Domu Tancerza? Jak żyję, taki napis na nim widnieje.... nawet z tramwaju go widać
_________________ Anna Pawłowa nigdy nie zakręciła więcej niż dwa piruety, ale jakiż wyraz miały jej arabeski!
ale chyba jak już to dla tych z wyższych sfer... moja mama byla w szkole z internatem i tam mieszkala, przyjeżdżała na weekendy. jeśli mi pozwoli wyjechać do gdańska (z resztą moja kumpela chciałaby zdać do liceum takiego jakiegoś medycznego do gdańska miałabym z kim mieszkać ^^) to sądzę że albo zamieszkam u kogoś znajomego, albo trafię do domu tancerza
_________________ Naucz się choreografii, a będziesz tańczyć dzień. Naucz się fundamentów, a będziesz tańczyć do końca życia. - Angel Ceja
"Dom Tancerza" to hotel. Tam przyjeżdżają tzw. "przejezdni". Z internatu można wejść do "Domu Tancerza", tyle że do hotelu są też inne drzwi, z drugiej strony szkoły.
Dokładnie Marysia ma rację, Dom Tancerza to hotel, uczniowie mieszkaja w internacie przy szkole, warunki maja chyba jedne z najlepszych ze szkól baletowych, przede wszystkim dlatego ,ze internat jest polaczony ze szkoła.
Związek z tańcem: instruktor fitness
Wysłany: Pią Lut 24, 2006 3:33 pm
Gość napisał/a:
O funkcjonowaniu napisze później
No i czekam czekam i doczekać sie nie mogę :)
_________________ denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Kiedyś tancerka teraz instruktor fitness: w tym też można się spełniać :)
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!