Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 8:39 pm Bolero Ravela
ciągle na nowo odkrywam - w różnych choreografiach, wykonaniach, aranżacjach... najsławniejsze jest Bolero w choreografi Bejarta na solistę/solistkę i zespół. Oglądaliście? W jakim wykonaniu? A moze macie inne typy choreograficznych opracowań tego utworu?
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
oglądałam, owszem i to w wykonaniu niebagatelnym, bowiem z samą Mają Plisiecką! Widziałam tez kilka wariacji fragmentów do "Bolera" ale nie pamietam kto je wykonywał.
gdyby ktoś chciał miec to nagranie to służę
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!
Sceniczna prapremiera 'Bolera' odbyła się 22 listopada 1928 r w Grand Opera w Paryżu w choreografii Bronisławy Niżyńskiej (http://www.rmfclassic.pl/index.html?a=encyklopedia&op=id&id=1579124 ) i scenografii Alexandre Benois.
Scena ukazywała na wpół ciemne wnętrze hiszpańskiej oberży. Wzdłuż ścian zasiadali na ławach wieśniacy popijający wino. Pośrodku znajdował się wielki stół, na którym tancerka wykonała pierwsze taneczne kroki. Zrazu nikt nie zwracał uwagi na tańcząco, stopniowo jednak wzrastało zainteresowanie mężczyzn tańczących dokoła. W końcu urzekająca monotonia rytmu porwała wszystkich. Podnieśli się z miejsc jak zahipnotyzowani i ogarnęła ich zbiorowa magia tańca.
Ravel napisał "Bolero" wczesną jesienią 1927 na prośbę znakomitej tancerki Idy Rubinstein, która przygotowywała repertuar do swego organizowanego właśnie zespołu baletowego "Compagnie d'Ida Rubinstein". Artystce chodziło o jakiś niedługi utwór, hiszpański w charakterze.
Związek z tańcem: baletoman
Wysłany: Nie Lut 05, 2006 11:32 pm
Oglądałem "Bolero" w dwóch "dostepnych" wersjach, czyli solista (Jorge Donn) +mężczyźni i solistka (Maja Plisiecka) + mężczyźni i stwierdzam, ze bardziej podoba mi się owa druga wersja (powstała nawet później) - Plisiecka jest fenomenalna, te ruchy rąk, ten czar...
A czy widzieliście Sylvie Guillem w tej roli ?
_________________ sfra- odnaleziony pośród manewrów sztuki i jezyka francuskiego
Małe sprostowanie a propos wersji Bejarta, wariant z solistką był pierwszy bo z 1961 a z solistą póżniejszy z 1977. Ale faktycznie lista nazwisk wykonujących ten utwór jest imponująca. Ja widział 4 wykonania, 2 juz wpomniane legendarne interpretacje Maii i Jorge. Przy całym moim podziwie dla primaballeriny assoluty to jednak "My heart belongs to Jorge Donn", i wolę jego interpretację: hipnotyzującą charyzmę i te skrzydlate ręce wkręcające się w powietrze.....
miałam również okazję oglądać dwa wykonania na zywo i zmienia sie nieco percepcja a tym samym recepcja, chociazby gabaryty stołu, nie sądziłam ze jest tak wysoki no i sam taniec na zywo jest jednak bardziej erotyczny. Ale tym razem bardziej przypadł mi do gustu wariant zeński z obecna gwiazdą Baletu Bejarta, Elisabet Ros, tancerka moze nie tak znana jak Guillem, ale posiadająca podobne "własciwosci".
widziałm jeszcze:
choreografię Petita, "wersja bokserska" jako metafora odwiecznych zmagań miedzy kobietą a mezczyzną. Zupełnie inne odczytanie muzyki.
i piękną dla oka"czerwoną wersje" flamenco.
Wydaje mi się ze jednak Bejart zawładnoł utworem Ravela do cna przede wszystkim pod względem interpretacji muzyki co dotyczy zarówno samej struktury utworu jak i jego klimatu który mimo wyszystko jest bardziej arabski niż typowo hiszpański.
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Pon Lut 06, 2006 11:43 pm
Joanna Bednarczyk napisał/a:
sam taniec na zywo jest jednak bardziej erotyczny.
ba, Bolero w ogóle JEST erotyczne muzycznie, baletowo, na zywo, z płyty a nawet nucone pod nosem
A jesli chodzi o Bejarta to jego choreografia zawładnęła nie tylko muzyką, ale i wyobraźnią innych twórców - wariant Antala Fodora (swego czasu do obejrzenia w TW-ON) był cieniem i nieudolna (moim zdaniem) kopią bejartowskiego Bolera. Nawet to nie było złe - bardzo mi sie podobało, ale nie miało tego błysku geniuszu - jelsi tak to można nazawać
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
no i Lucia Lacarra i Massimo Murru z 1997 roku (na tubie już chyba nie ma ale można sobie przypomnieć stąd http://www.tudou.com/programs/view/S01BmqinEn8/ chociaż jak ktoś lubi to pewnie już dawno na dysku ma )
_________________ Pieniądze to nie wszystko... liczą się jeszcze obrazy, nieruchomości i diamenty.
Związek z tańcem: bliski
Wysłany: Sob Mar 19, 2011 11:16 pm
No nie wierzę - już przy okazji nagrań z Carmen miałam wspomnieć, że nie ma to jak taniec hiszpański...jako taniec hiszpański (i to jeszcze w wykonaniu baletu hiszpańskiego, albo baletu flamenco)). Jak zobaczyłam, że odświeżyłeś ten temat i kliknęłam drugi podany link ( a owszem - mam to już) to pomyślałam, że rzucę hasło - co sądzicie o bolero w wykonaniu Baletu Teatru Hiszpańskiego? i podam tego linka, a dopiero później zobaczyłam, że to właśnie Twój link
No więc jak już pewnie niektórzy na forum zauważyli - jestem zakochana po uszy w tańcu hiszpańskim i bardzo się cieszę, że to nagranie się tutaj pojawiło
_________________ ""While I dance I can not judge, I can not hate, I can not separate myself from life. I can only be joyful and whole. This is why I dance."
- Hans Bos
-------------------------------------------------------
Tak! Bolero to rzecz szczególna. Wymaga skupienia, odkrywa jakąs tęsknotę i ból naszej egzystencji.
Pozwolę sobie na przypomnienie jeszcze jednego jego wykonania które przyniosło parze (poniżej) złoty medal olimpijski.
http://www.youtube.com/wa...feature=related
_________________ To mnie przerasta!
Ale da sie udżwignąć
Związek z tańcem: instruktorka,tancerk
Wysłany: Sob Cze 18, 2011 9:46 pm
Witam wszystkich, jestem z Oławy, gdzie p.Anna Staszewska prowadzi koło baletowe. Przez ostatni miesiąc występowaliśmy ze spektaklem ''Bolero'', jak tylko poskładam filmiki w jedna całość, podzielę się tym z Wami. Jestem bardzo ciekawa opinii.