Tytuł to nazwa utworu muzycznego, taki najbardziej znany kojarzy sie z Mozartem, ale muzyka do tego baletu jest wspólczesna. Balet wystawiony 2 lata temu w... Anglii.
Gratulacje, Justyno!
Ja tylko w kwestii formalnej, poniewaz wciaz pracujemy nad nowym regulaminem: teoretycznie obie ostatnie zagadki amiry (poprzednia z Rudolfem Valentino) naleza zdecydowanie do poziomu 3 (za 5-6 p): jest to repertuar nowoczesny i malo znany. Jesli wiec amira nie ma nic przeciwko temu, proponuje przyznac za nie po 5 punktow.
Wiem, ze "wycena" zagadek jest dosc trudna, ale moze umowmy sie, ze w razie watpliwosci autora, ile "warta" jest zagadka, zawsze lepiej jest umiescic ja w wyzszej kategorii, czyli majac watpliwosci, czy zagadka jest za 3-4 punkty czy tez za 5-6, lepiej wybrac to drugie. W koncu zagadki to takze zabawa, wiec nie powinnismy byc az tak skrupulatni co do przyznawanych punktow.
_________________ Pozdrawiam,
Iza Zbikowska-Aaboe - Wasza Prima Ballerina Assoluta
Czy sepia na tym zdjeciu wskazuje na czas, w jakim powstalo, czy tez jest raczej elementem stylizacji? Bo cos mi nie gra w tym zdjeciu - trudno je osadzic w czasie.
_________________ Pozdrawiam,
Iza Zbikowska-Aaboe - Wasza Prima Ballerina Assoluta
Związek z tańcem: obserwacyjny
Wysłany: Sro Sty 18, 2006 6:44 am
Potwierdzam - jest to Leonid Miasin (zwany też Massinem). Tancerz i choreograf. Tańczył u Diagilewa. Rozszerzył reformy M. Fokina łącząc taniec ludowy z charakterystycznym
Brawo amira - 2 pkt.
Hmmm, jegnak proponuję aby zagadkę zadała tera makova panienka, gdyz głównye pytaniem było jednak to o balet.