Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Sob Paź 29, 2005 11:21 am
Oto i reklama najbliższej premiery - ukazała sie wczoraj w GW, ma byc na miescie itp. Pierwszy raz balet ma taką reklame - ciekawy pomysł, ciekawe zdjecie, fajne wykonanie. Na zdjęciu soliści baletu TW-ON - jak widac tworzą zgrany zespół
Oby nie tylko na reklamie Spartakusa się skończyło - Teatr Wielki ma powody aby chlubić sie i promowac swój balet!
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
zdjecie faktycznie baardzo udane ( chociaz sam układ choregraficzny taki w stylu Bejarta, ta kompozycja bardzo Maurice'owa)
ze zdjecia wnioskuję ze to wersja "uwspólczesniona", czy to tak wyszło na zdjeciu? bo wygląda obiecująco ( za "radzieckim wariantem" Grigorowicza to ja nie przepadam, mówiąc oględnie)
Wysłany: Sob Paź 29, 2005 2:40 pm
Joanna Bednarczyk napisał/a:
zdjecie faktycznie baardzo udane ( chociaz sam układ choregraficzny taki w stylu Bejarta, ta kompozycja bardzo Maurice'owa)
źle zrozumieliście tę reklame (to zdjęcie) - to nie jest zdjecie ze spektaklu - to nie jest wyjatek z choreografii "Spartakusa" - to jest zdjęcie reklamowe zrobione na potrzeby reklamy podczas specjalnej sesji, a tancerze mają na sobie ciuchy treningowe
Z tego co wiem będzie to wersja uwspółczesniona tak w dekoracjiach (Kudlicka więc nie moze być inaczej) jak i kostiumie (Tesławska - ponoć stylizacja współczesnego stroju np. sportowego z elementami kojarzącymi sie ze starozytnością rzymską). Język choreograficzny Emila Wesołowskiego oscylowac ma jednak wokół demi-klasyki.
Lec
A no własnie, troche mnie to zdjecie mimo wszystko zdziwiło i patrzyłam na nie z niedowierzaniem czy tak bedzie wyglądał "Spartakus"- ale czemu nie, pomyslałam, moze wreszcie sie przekonam do tego dzieła. A tu taki fortel
Dobry pomysł z tą reklamą, ciekawe czy znowu będzie umieszczona na moim przystanku i ludzie będą zgadywać co to jest ten ,,Spartakus" (jak było z ,,Potępieniem Fausta" )
_________________ Když už něco děláš, dělej to pořádně.
Wysłany: Sob Paź 29, 2005 10:48 pm
Siegfried napisał/a:
Ach, jakaż szkoda, że mnie wtedy nie będzie w Polsce Proszę aby inni forumowicze dzielnie reprezentowali balet.pl !!
ach, a jak my załujemy niewymownie że Cię nie bedzie. Reprezentowac oczywiście będziemy, a na Spartakusa zapraszamy w późniejszym termine jak Cie skalary puszczą
Lec
z przecieków i to wiarygodnych mogę powiedzieć że pierwsze 30 minut baletu niestety nie jest powalająca i nie jest już to ta klasa ruchu jaką Emil Wesołowski reprezentował w Romeo i Julii ale pozostała nadzieja że wraz z rozwojem pracy nad przedstawieniem fantazja choreograficzna się rozwinie. ta premiera jest potrzeba bo baletów w TW-ON jak na lekarstwo a koronne tytuły jak DZiadek do orzechów czy Grek Zorba zeszły z afisza. przyznam że zwłaszcza zniknięcie tej drugiej pozycji dla mnie jest osobistym dramatem...
wracając do zdjęcia promującego Spartakusa: KTO JEST JEGO AUTOREM???? może Okołowicz?
_________________ W carskim pałacu na Kremlu carówna Ksienia oddaje się tęsknym marzeniom nad portretem swego zmarłego narzeczonego, zaś jej braciszek, Fiodor, z uwagą studiuje wielką mapę Rosji.