Związek z tańcem: miłośnik i uczeń
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 3:48 pm Yang Liping
Jako, że niewiele osób wie o chińskim tańcu, chciałabym zaprezentować jedną z najsławniejszych tancerek w Chinach
Yang Liping urodziła się w 1958 roku i jest tancerką, choreografką znaną na całe Chiny. Na wikipedii spotkałam się z określeniem jej "Dynamic Yunnan" aczkolwiek na youtube bardziej występuje pod pseudonimem "The Peacock Princess". Zasłynęła z tego, że stworzyła tryptyk taneczny "Dynamic Yunnan", " Echoes of Shangri-la" i "Tibetan Myth". Za "Dynamic Yunnan" otrzymała najbardziej prestiżowe nagrody w Chinach. Pierwsze wideo które z nią oglądałam nosiło nazwę "peacock dance" i "moonlight". To jest wręcz nieprawdopodobne jak dobra jej jej izolacja ciała i praca rąk... Poniżej zamieszczam filmiki z nią i zapraszam do dyskusji
Związek z tańcem: miłośnik i uczeń
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 1:31 pm
Fakt, tyle szkoda że mało osób jak widać się interesuje tym wątkiem
Ja od kiedy dostałam od mojego lubego DVD z występami baletu chińskiego, po prostu zakochałam się w tym tańcu. Tyle w tym wszystkim gracji, piękna, a do tego w wydaniu chińskim. Podoba mi się to że tancerki nie wykręcają tak mocno stóp na zewnątrz i mają dużo innych figur, które są co prawda zaczerpnięte z akrobatyki lub gimnastyki.
A co do zasad baletu chińskiego, to inna sprawa. Kiedyś Inaenka mi przesłałą długi film dokumentalny na ten temat. Reportaż powstał w związku z organizowanym konkursem w Stanach, tłumaczone są tam figury itd. Jak znajdę chwilkę , to poszukam.
Związek z tańcem: bliski
Wysłany: Sro Lip 20, 2011 10:57 pm
Tak, ten filmik właśnie wysłałam do Sagi. Zakochałam się w klasycznym tańcu chińskim a nawet mój nietańczący mężczyzna jest zachwycony. Od jakiegoś czasu mam możliwość chodzić na takie zajęcia. Wsiąkam po uszy. Mamy godzinę chińskiego baletu a potem godzinę tańców tradycyjnych - chińskich, ale tez mongolskich, tybetańskich. Byłam pod ogromnym wrażeniem kiedy odkryłam, że te tańce z dłuuuuugą tradycją mogłyby być inspiracją do współczesnego. Takie jak te podane już tutaj albo ten również z niezwykłą Yang Liping. (Kocham jej pracę rąk - ramion, dłoni, ach!)
_________________ ""While I dance I can not judge, I can not hate, I can not separate myself from life. I can only be joyful and whole. This is why I dance."
- Hans Bos
-------------------------------------------------------
Sądziłam, że w Polsce nie można uczyć się tego tańca...! Czy możesz mi zdradzić, gdzie pobierasz lekcje i jakie są warunki uczestnictwa? Będę niezwykle wdzięczna, bo sama od kilku lat zafascynowana jestem tradycyjnym i klasycznym tańcem chińskim tańcem
Pozdrawiam!
W Polsce nie ma zajęć z tańca chińskiego - niestety. Nie mylić z ze wszelkimi rodzajami sztuk walki ani żadnymi technikami jak tai chi.
Ponoć taniec chiński jest jakoś wplątywany a taniec współczesny, ktoś z tańczących taniec współczesny mówił mi ze Misiuro wykorzystuje to w swoich choreografiach jak również Jacek Krawczyk, nie wiem czy nadal tańczy w tym sopockim zespole.
Niestety pojęcie tańca chińskiego - jest takie, że trudno tutaj podejmować dyskusję
Jeśli ktoś chce się uczyć tańca chińskiego, nie ma wyboru, kierunek Chiny i w sumie każda szkoła, dom kultury maja taka ofertę nauki. Jeśli interesują tańce Yang Liping powinien wybrać Yunnan i szukac nauczycieli z narodowości Dai.
Związek z tańcem: bliski
Wysłany: Czw Lip 21, 2011 11:39 am
Mieszkam w Manchesterze, w UK. O możliwościach w Polsce, myślę, że Chiaranzana mogłaby Ci coś podpowiedzieć.
EDIT:
Mogłam się spodziewać, że się odezwiesz - pisałam posta w tym samym czasie.
(pozdrawiam przy okazji - dawno Cię nie było na forum, Chiaranzano )
_________________ ""While I dance I can not judge, I can not hate, I can not separate myself from life. I can only be joyful and whole. This is why I dance."
- Hans Bos
-------------------------------------------------------