Związek z tańcem: Uczeń OSB
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 3:13 pm Szkoły baletowe na Ukrainie
Nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam ten temat, jakby cos nie pasowało to proszę o poprawę.
Otóż zainteresowałam się szkołami baletowymi na Ukrainie, szczególnie tymi w Charkowie i Kijowie, ponieważ dużo tancerzy pracujących w Polsce z tamtąd pochodzi. Wiecie może na jakich zasadach działają tamtejsze szkoły? W internecie nie znalazłam żadnej strony ale może wy coś znajdziecie? Może ktoś odwiedził kiedyś te miejsca?
_________________ "Ale próbować warto" William Wharton
_________________ Taniec jest najwznioślejszą, najbardziej wzruszającą, najpiękniejszą ze wszystkich sztuk, bo nie jest tylko prostą interpretacją czy wyobrażeniem życia; jest samym życiem. Havelock Ellis
Związek z tańcem: Uczeń OSB
Wysłany: Pon Sie 03, 2009 8:42 am
Tak, ale nie tylko. Najwięcej wiem oczywiście o tancerzach z TW w Poznaniu, ale chyba w innych teatrach również są bardzo dobrzy tancerze ze szkół na Ukrainie.
_________________ "Ale próbować warto" William Wharton
hm jakoś mi trudno przypomnieć sobie jakąś baletową sławę ze szkoły ukraińskiej. Vladimir Malakhov np mimo, że urodził się na Ukrainie, to ukończył szkołę baletową w Moskwie, a potem był solistą Moskiewskiego Baletu Klasycznego.
Raczej chyba szkoły w tym państwie nie są owiane wybitną sławą.
A że u nas tańczą ludzie z Ukrainy czy Białorusi to, jak myślę, jest spowodowane tym, że dużo korzystniej jest być tancerzem u nas, niż w tamtych jednak cięższych warunkach. Zatem najlepsi tancerze chyba emigrują z Ukrainy. Dowodem na to najlepszym jest występ narodowego baletu Ukrainy (nie wiem czy ktoś z Was ich widział bodajże 2 lata temu w Warszawie), który - moim zdaniem - ma gorszych tancerzy niż nasza Opera Narodowa w W-wie.