www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejny sezon (2007/8)
Autor Wiadomość
Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Cze 11, 2008 7:29 pm   

Do Teatru wchodzi się tak jak zwykle głównym wejsciem, a potem panowie bileterzy pokierują Cie do jednej z wind lub na schody którędy musisz dotrzeć na 3 pietro, a stamtąd jeszcze pietro w góre schodami wprost do sali Młynarskiego. Bileterki i inni widzowie na pewno Cię pokierują :)

M. 
Koryfej

Wysłany: Sro Cze 11, 2008 10:08 pm   

Dzięki, to jestem już spokojna :)

Florina napisał/a:
Ja też cudem dostalam bilet i mam nadzieje na małe forumowe spotkanie jutro :)

Super! Nie wiem jak tam jest u góry, na tej tajemniczej "małej sali" - czy musimy umawiać się w jakimś konkretnym miejscu, czy poprostu spróbujemy się wypatrzeć wzajemnie w tłumie?

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Sro Cze 11, 2008 11:07 pm   

Jakoś się wypatrzymy, w przerwie umówmy się w bufecie. na sali jest bardzo ciasno i nie ma jak sie zebrac, ale tłumy sa niewielkie - miesci sie tam "tylko" 250 osób :) jakby co ja mam miejsce w 2 rzędzie

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 1:29 pm   

jutro jedziemy do Bydgoszczy :) wiem ze M. i Caroline z nami, ktos jeszcze?
http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/56803.html

M. 
Koryfej

Wysłany: Sob Lip 12, 2008 4:23 pm   

Podsumowanie sezonu w Operze Bałtyckiej.
Opera Bałtycka napisał/a:
Podsumowanie sezonu artystycznego 2007/08
Mijający sezon w Operze Bałtyckiej obfitował w wielkie wydarzenia muzyczne i baletowe. W repertuarze pojawiły się nowe spektakle: opera Mozarta Don Giovanni, operetka Straussa Baron cygański oraz dwa autorskie balety Izadory Weiss: 4&4 oraz Eurazja II. W styczniu w ramach prezentacji Gdańska jako kandydata do miana „Europejskiej Stolicy Kultury 2016”, na deskach opery wystawiona została opera Donizettiego Emilia z Liverpoolu – europejski projekt muzyczny w międzynarodowej obsadzie. Wznowiona została także opera Pucciniego Madama Butterfly. Na scenie wystąpiły wielkie gwiazdy opery, jak: Mlada Khudoley, Mikołaj Zalasiński, Robert Gierlach, Anna Mikołajczyk, Bożena Harasimowicz, Dariusz Machej, Piotr Nowacki i inni. Podczas koncertu sylwestrowego i noworocznego wystąpiła Stefania Toczyska. Z myślą o uczniach i studentach w repertuarze pojawiły się „premiery studenckie”, które były nie tylko okazją do kupienia biletów po niżej cenie (15 zł), ale przede wszystkim stawały się punktem wyjść do spotkań i rozmów z realizatorami i wykonawcami. Premierom towarzyszyły wernisaże prac malarskich i fotograficznych, które organizowane były we współpracy z galerią „Klucznik”.
W styczniu zmieniła się dyrekcja Opery. Po dwudziestu siedmiu latach na dyrektorskim fotelu odszedł na emeryturę dyrektor Włodzimierz Nawotka, zaś jego miejsce zajął znany polski reżyser teatralny – Marek Weiss. Zastępcą dyrektora ds. artystycznych został brazylijski dyrygent – José Maria Florêncio.
Grono solistów baletu Opery Bałtyckiej powiększyło się o pięciu tancerzy: Franciszkę Kierc, Marzenę Sochę, Macieja Cierzniaka, Michała Łabusia oraz Radosława Palutkiewicza oraz solistkę Opery Nova w Bydgoszczy – Beatę Gizę.
W czerwcu odbył się kolejny, piąty już festiwal „Świętojańskie Noce Muzyki Operowej 2008”, którego gwiazdą była znakomita sopranistka Mlada Khudoley. Artystka z towarzyszeniem orkiestry POB wykonała fragmenty z opery Richarda Straussa Salome. której sceniczna realizacja planowana jest na czerwiec 2009 roku.
Popularnością cieszyły się także organizowane już po raz czwarty całoroczne warsztaty tańca dla młodzieży i dorosłych „Od klasyki do współczesności” oraz zajęcia baletowe dla dzieci, w których udział wzięło ponad 100 dzieci w wieku od 3 do 10 lat.
(07.07.2008)

A dla mnie najważniejszymi wydarzeniami tego sezonu w Gdańsku były:
1. Benefis pożegnalny M. Insadowskiej
2. Ostatni "Dziadek"
3. Przybycie nowych tancerzy - ale mieliśmy przyjemność na naszych deskach zobaczyć więcej nowych twarzy niż to zostało wymienione (Łukasz Przytarski, Aleksandra Osowicz...przez chwilę Sasza i Wiktor...)

milton 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń-ekstern w osb
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 2:46 pm   

To może jakiegoś newsa z warszawy przekaże. Teatr wielki przyjął od nowego sezonu sporo rosjan...głównie dziewczyn. Z tej informacji bardzo się cieszę bo w ubiegłym sezonie dużo dobrego to przyniosło (szczególnie Masza i Wladimir) i miejmy nadzieję że tak i tym razem będzie (w co nie mam wątpliwości).
Cóż....z baletem jest jak i jest u nas i jedynym rozwiązaniem jest już tylko ściągać tancerzy ze wschodu. W końcu to ''narodowy" zespół i poziom jakiś powinien trzymać....

Scarpia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
Scarpia
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 7:52 pm   

A Szczęśc im Panie Boże w Polsce! Niech tu przyjeżdżają i pokazują swój kunszt i wyniki ciężkiej pracy i nauki. Kraswice-baletnice z Rosji, Ukrainy, Białorusi, Litwy , Łotwy i Estonii. Niech się miło asymilują i wymieniają pozytywną energią, wiedzą i sztuką z Polakami!

A niech się burzą sterotypy np. cnotliwej Ukrainki, która nic tylko śpiewa i wyszywa albo Rosjanki która choć prześliczna wdzięk szybko traci, zachowując jendak bezpośredniość, otwartość, trochę dziecięcej naiwności - i niewiarygodnej naturalności. :)

Ale chociaż "Polki to rozwrzeszczana banda kobiet z jajami", "feministyczne babochłopy", "pruderyjne i leniwe w seksie" to i tak je lubię najbardziej i na scenie pierwej podziwał będę! O! :mrgreen:

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 10:28 pm   

Scarpio drogi, prosze nie offtopowac - to wątek o zakończonym sezonie artystycznym a nie o tancerkach, ich typach i stereotypach ;)

Odpowiedz do tematu Dodaj do serwisow: Bookmark and Share