www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: inaenka
Pon Mar 25, 2013 5:07 pm
mężczyźni w balecie
Autor Wiadomość
groteska 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 10:58 am   

turban13 napisał/a:

Ale niestety, już nie ten wiek na balet :wink: za stary jestem.

Zdziwilbys sie :P Masz co prawda 15 lat, ale jestes chlopakiem, a to ulatwia sprawe. Moze warto sprobowac? :D
To tak w ramach offtopu (dolaczam jeszcze usmiech za pozytywny wydzwiek Twojego posta :) )

~ balerinka ~ 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Uczennica
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 1:25 pm   

Wcale nie jesteś jeszcze za stary. Tak jak powiedziała groteska - jesteś chlopakiem, co bardzo ułatwia sprawę. Może warto spróbować.

Ps. Fajnie, że Ci się gala podobała ;)

Suzanne Farrell
Ostatnio zmieniony przez ~ balerinka ~ Pią Lut 08, 2008 1:59 pm, w całości zmieniany 1 raz  

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 1:43 pm   

kraza stereotypy ze faceci w balecie sa innej orientacji lub maja jakies inne pobudki, dizeki temu mniej facetow idzie na balet poniewaz nie chca zeby takie opinie o nich krazyly, jakby mentalnosc sie zmienila i stereotypy deszly do lamusa wiecej facetow by szlo do OSB

sukces? 100% talentu, 100% pracy

~ balerinka ~ 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Uczennica
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 1:47 pm   

Wiesz nie wydaję mi się. Po prostu tak się przyjęło, ze facet w balecie głupio wygląda, te rajtuzki... itd. I to chyba tak zniechęca, a nie orientacja. :sad:

Suzanne Farrell

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 1:54 pm   

w kazdym badz razie zniechecaja ich opinie o tym zawodzie innych a nie sam balet

Kasia G 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
krytyk
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 4:01 pm   

jest wiele czynników które mogą odstręczac chłopców od baletu, podobnie jak i przyciągać:
- zwiazana z tym zawodem, niekoniecznie słusznie, delikatnosć
- opinia ze jest to zawód "niemęski"
- opinie o przeważajacej w balecie "orientacji"
- kwestia marnych perspektyw zawodowych i płacowych i inne
oczywiscie w duzej mierze te sprawy dotykaja nie tyle samych chłopców w momencie wyboru szkoły baletowej, ale ich rodziców. Inni rodzice szanujacy, kochający ten zawód sami prowadzą swoich synów wykazujacych aktywnosc ruchową i poczucie rytmu do szkół baletowych. Ale... o ile da dziewczynak balet czy ogólnie taniec wydaje się własnie w obiegowej opinii "bardziej naturalnym" hobby czy sposobem na zużycie owej aktywnosci, o tyle dla chłopców w pierszej kolejnosci będa rózne sporty, a potem balet - mówię o ogólnej, obiegowej opinii. To troche tak, jakbysmy rozwazali dlazego więcej chłopców niż dziwcząt idzie ćwiczyć karate, sumo czy podnoszenie ciężarów....
Jest wazne by przedstawiciele środowiska tanecznego, władze szkół i osoby odpowiedzialne za rozwój tej sztuki stwarzały jak najlepszy klimat dla niej i przekonywały, ze jest to zawód jak najbardziej męski, wymagajacy siły, sprawnosci i zdrowia czyli bardzo "męski" :)

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 4:06 pm   

ja widzac jakis zespol taneczny czy baletowy o wiele bardziej wole patrzec na mężczyzn, z jednej strony wiadomo, jestem dziewczyna to patrze na facetow a po drugie w ich ruchach widac te sile ktorej maja wiecej niz kobiety, ogolnie kobiety to wszystko wykonuja delikatniej a wlasnie mężczyźni dynamiczniej ale to nie jest regula, jak by wiecej bylo mezczezn to wiecej tez by bylo partnerowan i z pewnoscia bylo by ciekawiej

Father 
Solista Baletu

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 5:35 pm   

Turbanie 13-ty! Podoba mi sie Twój post. Jest szczery i bez zaklamań prawdopodobnie tak go napisaleś dzięki wplywowi Twojej przyjaciólki baletnicy. I to jest piękne.
Nie dziwcie sie , że jest tak mało chlopców w balecie. Chłopcy w wieku wczesno-baletowym mają wiecej możliwosci spożytkowania swojej enrgii od dziewczyn. Zaczyna sie od piłki na podwórku, rowerów, deskorolek, komputerów, motocykli, karate, siłowni i wiele innych. Teststeron ich rozsadza a w balecie obowiązuje żelazna dyscyplina i systematyka. To nie dla nich. Efekty przychodza w zbyt odleglej perspektywie czasowej. Jak dorosną i zaczyna im sie to podobać to juz jest zapóżno. Dziewczyny wsześniej dojrzewają. Chyba o tym juz pisałem i nie tylko ja.

Cheryl 
Solista Baletu

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 6:11 pm   

Tak Torin masz rację, trzeba rozpocząć taką podwórkową akcję:
Chłopcy do Baletowej xD
Plakaty z ładnymi dziewczynami ze szkoły i już :D

turban13 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 6:50 pm   

Przedewszystkim w wieku tych kilku lat, kiedy prowadzi się pobory do baletówek większość chłopców czuje sporą niechęć do dziewcząt - taka walka płci. Bo z dziewczyną nie da się pobawić w wojnę, z dziewczyną nie ma zabawy bo jak się jej przywali to się popłacze, a nie odda. Znam to z autopsji - ale mnie na szczęście w porę przeszło :mrgreen: i zorientowałem się co naprawdę dobre :mrgreen:
Może gdyby nie mój ojciec, rajstopki i ogólny PR poszedłbym na jakieś zajęcia. Ale gdyby mój ojciec wyczaił gdzie chodze to mógłbym się w domu nie pokazywać :roll:
Poza tym moje rozciągnięcie sprowadza się do szpagatu [chyba się to francuski nazywa] i dotykania czołem kola [jak widze jak szkolni sportowcy nie mogą podłogi czubkami palców dotknąć to się skręcam :mrgreen: ].
Zaległości pewnie bym nie nadrobił ale to nie jedyny problem :? [vide mój ojciec].
Cheryl, świetny pomysł - to zzadziałałoby lepiej niż jakakolwiek inna promocja tej dziedzina sztuki. Przypomina mi to "Brung it on" i piłkarzy-nieudaczników którzy naśmiewali się z cheerleaderów póki nie uświadomili sobie jakie fory u dziewczyn mają ci pierwsi :wink:

Cytat:
jedna uwaga: taniec klasyczny to balet, więc to w tym rozróżniać?

Chodziło mi o to, że klasyka to sama technika - wszystkie pozycja itd, a balet to sposób przekazywania emocji. Pewnie wtajemniczone tancerki taka definicja bawi, ale jak powiedziałem ja nie tańcze :D

A takim offtopem to mam nadzieje, że moja żona będzie baletnicą - to byłoby spełnienie marzeń, bo baletnice są idealnym materiałem na partnerkę - ułożone i mające cel w życiu, zupełnie jak ja :mrgreen:

Cheryl 
Solista Baletu

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 6:52 pm   

Cytat:
A takim offtopem to mam nadzieje, że moja żona będzie baletnicą - to byłoby spełnienie marzeń, bo baletnice są idealnym materiałem na partnerkę - ułożone i mające cel w życiu, zupełnie jak ja :mrgreen:

I często nie obecne wieczorami w domu :(
To taki ułożony zawód wcale nie jest ;)

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:06 pm   

Cytat:
A takim offtopem to mam nadzieje, że moja żona będzie baletnicą - to byłoby spełnienie marzeń, bo baletnice są idealnym materiałem na partnerkę - ułożone i mające cel w życiu, zupełnie jak ja

musialbys zarabiac za dwoje, Ty bys trzymal kase a zona by sie realizowala, zazdroszcze jej :D

groteska 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
uczeń
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:11 pm   

turban13 napisał/a:
Może gdyby nie mój ojciec, rajstopki i ogólny PR poszedłbym na jakieś zajęcia. Ale gdyby mój ojciec wyczaił gdzie chodze to mógłbym się w domu nie pokazywać :roll:

turban13 napisał/a:
Zaległości pewnie bym nie nadrobił ale to nie jedyny problem :? [vide mój ojciec].

Polecam Ci film "Billy Elliot" ;)

A co do zaleglosci - tego nie mozesz wiedziec, czy bys nie nadrobil, skoro nie probowales ;) Z reszta nikt Ci zawodowym tancerzem zostawac nie karze, nie musisz isc do ogolnoksztalcacej baletowki (szkola "elitarna" jak ja wczesniej nazwales ^^ ), mozesz isc do prywatnej szkoly czy ogniska, tam z reguly nie maja az takich wymagan, jak w OSB. Przemysl sobie to wszystko, moze odnajdziesz w tym siebie ;)

turban13 napisał/a:

Brawa dla tego pana z turbanem!
:P :P

turban13 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:15 pm   

Phy, materialistki :P Ale pewnie - wkońcu tutaj moja rola - wspierać ukochaną w jej pasji, jeśli musiałaby jeździć wieczorami na występy to z chęcią bym ją oglądał, jeśli miałaby treningi odwoziłbym ją na nie.
Planuje mieć dobrze dochodowy zawód więc mogłaby spełniać się bez obaw o środki do życia [patrzcie jaka skromność :wink: ].
Ale mimo to byłbym szczęśliwy bo wole mieć prawdziwą ukochaną niż [przepraszam za wyrażenie] dred-dupe spod bloku, która nie wie co z życiem zrobić to puszcza się z drecholami. Później taka kończy po 40' z piątką dzieci i mężem na zasiłku, oglądając "gwiazdy tańczą na lodzie". Sory ale to nie dla mnie :wink:
edit// oglądałem Billy'ego Eliota pare razy :razz:

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:20 pm   

szkoda ze jestes mlodszy i tak daleko mieszkasz :sad:
:569: faceci, prosze brac przyklad z tego Pana

turban13 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:28 pm   

Dobra, jak już wychwaliłyście moją postawę to zajmijmy się tematem :P
Oprócz kobiet, wspominanego już wiele razy w tym wątku ogólnego piekna tej sztuki bardzo fajny jest ubiór taneczny.
Wiem, że to dość specyficzne ale strasznie podobają mi się te wszystkie podkolanówki [chyba fachowo się to getry nazywa], sneakersy, różnego rodzaju ocieplacze i inne fachowe rzeczy :D
Jak byłem mały to chętnie nosiłem baletki [czarne, skórzane] bo były bardzo wygodne i jakoś mi tak już został pociąg do strojów tanecznych xD.

Genialne są też rzeczy jakie tancerze robią ze swoimi ciałami: szpagaty, skoki, piruety bardzo działają na ludzi i w tej kwesti nie odstaje od ogółu. Nawet od pewnego czasu naszło mnie żeby samemu się czegoś nauczyć i już robie szpagat [jakieś 2 tyg. ćwiczeń w domowym zaciszu], teraz myśle nad czymś bardziej skomplikowanym np. przejścia w przód ale niestety nie jestem wstanie wstać z pozycji mostka :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez turban13 Pią Lut 08, 2008 7:32 pm, w całości zmieniany 1 raz  

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:30 pm   

nadajesz sie do tego, poszukaj jakiegos studia czy ogniska i tam sie mozesz realizowac w klasyce, nie trzeba od razu OSB

~ balerinka ~ 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
Uczennica
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:32 pm   

Właśnie, właśnie. Z takim zapałem.. Już, a przecież w Krk jest kilka szkółek ;-)

Suzanne Farrell

turban13 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:40 pm   

Ale jak już wspomniałem jest jeden DUŻY problem - mój ojciec, ale to jeszcze nie wszystko - chodze do takiej szkoły, że nie jestem fizycznie w stanie chodzić na jakieś pozalekcyjne zajecia, dojeżdżam do szkoły prawie 2h a jak wracam to kuje. W 3 klasie podstawówki postanowiłem, że pójdę do profilu niemieckiego i od tamtego czasu jestem zdeterminowany żeby osiągnąć cel- dlatego czuje taki pociąg do baletnic, czuje, że one muszą wyżec się tego samego co ja dla swojego celu :D
Może po gimnazjum coś znajdę - już dużo czasu nie zostało bo chodze do 3 klasy :wink: I jak już miałbym się gdzieś zapisać to tylko na samą klasykę bo jakies takie przesadnie liryczne i artystyczne sztuki mnie nie kręcą - aż tak wrażliwy to ja nie jestem :wink:
Ostatnio zmieniony przez turban13 Pią Lut 08, 2008 7:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

gonia 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:42 pm   

turban, ty lepiej nie mów, bo zaczniesz dostawać od nas propozycje matrymonialne :twisted: :D ;)

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:44 pm   

i jak wytrwasz w tym postanowieniu to sie nie odpedzisz od tancerek :D to szukaj, zawsze cuda sie zdarzaja i OSB moze sie o Ciebie upomni :D

Marysia W 
Koryfej

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:45 pm   

Chciałabym kiedyś spotkać chłopaka z takim podejściem. :shock: Zazdroszczę przyjaciółce i mam nadzieję, że uda Ci się zapisać na jakieś zajęcia. ; )) A najlepiej do baletówki. :D

turban13 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:51 pm   

Widze, że mimo usilnych starań wy za wszelką cenę ciągniecie ten wątek, a mi się aż głupio robi bo wcale jakiś super rozchwytywany przez dziewczyny nie jestem [nie jestem jakimś nerdem z nadwagą ani nic, poprostu zwykłym szczupłym chłopakiem] i strasznie peszy mnie takie wasze chwalenie mojego podejścia. Szczerze to jeszcze nie spotkałem się z taką reakcją jak mówię o moich "planach" na przyszłość - wręcz przeciwnie, zwykle ktoś wpada w brecht i mówi, że to takie "pantoflarskie".

Fleuve 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:58 pm   

Masz dobre podejście w porównaniu do niektórych. Wręcz świetne. I takich ludzi właśnie brakuje. Większość na słowo 'balet' ma przed oczami róż, body albo 'baletki' (często mylone z balerinkami) - głównie chodzi tu o facetów.

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pią Lut 08, 2008 7:58 pm   

w koncu jestes na forum baletowym i musiales sie spodziewac takich reakcji, im wiecej facetow w baleci tym lepiej

Odpowiedz do tematu Dodaj do serwisow: Bookmark and Share