XXI ŁÓDZKIE SPOTKANIA BALETOWE

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Sagittaire

XXI ŁÓDZKIE SPOTKANIA BALETOWE

Post autor: Sagittaire »

Wiem, ze to jeszcze dużo czasu ale tak strasznie juz nie moge sie doczekać, że postanowiłam już założyć ten temat.

Czy wiecie kto będzie w tym roku? Dyrektor TW oficjalnie potwierdził balet Bejarta i naszą premierę łódzką Ewy Wycichowskiej pt Spotkania.

Rok temu dyrektor zapowiadał min balet La Scali ze Snem nocy letniej i grupe Piny Bausch (z tym, ze jakis czas temu chodzily pogloski, ze zespol sie rozpada wraz ze smiercia zalozycielki).

Bardzo jestem też ciekawa, jakie polskie zespoły będą gościły. Po cichu licze na Warszawę i na Bacha.
Sagittaire

Odpowiem w tym temacie na post J. Bednarczyk, bo w Ejfmanie nie chcę robić bałaganu, a kwestia obsad gości, to sprawa ważna dla mnie pw z racji na ŁSB.

[b:9ff4c3cbd7]Joanna Bednarczyk napisał/a:
obsady drukowane są na kartkach dołączanych do głównego programu tak jak wszędzie albo rozdawane luzem tylko wtedy trzeba się nimi zainteresować [/b:9ff4c3cbd7]

Chciałabym dokładnie rozpytać jak jest z tymi obsadami rozdawanymi na występy zespołów gościnnych (z naszymi nie ma problemu, bo sa zawsze w Internecie i na ścianie ale zagranicznych nie ma nigdy ani na scianie ani na stronie teatru), nie dołączanymi do programu, ponieważ przyznam, że nigdy wcześniej o tym nie słyszłaszam mimo, że pytałam wiele razy (może nieodpowiedniej osoby , bo z zasady pytałam pani w kasie przy okazji zakupu biletu).
[b:9ff4c3cbd7]Teraz np jak przyjechał balet Ejfmana, to zapytałam 2 osób tzn pani w kasie i potem pani przy drzwiach i obie powiedziały, że obsada jest TYLKO w ramach płatnego 10 zł programu. I tak też mi powiedziano 2 lata temu[/b:9ff4c3cbd7] na ŁSB (wczesniej nie pytalam) wiec uznałąm, że tak jest i nikogo więcej nie pytałam.
Pierwsze słyszę o bezpłatnych obasadach rozdawanych przez panie przy drzwiach, co dziwi mnie tym bardziej, że z zasady siedzę niedaleko.
Są takie obsady rozdawane? Przez te panie przy drzwiach wejsciowych?

Zawsze można powedzieć, że 10 zł to małe pieniądze i jak ktoś nie chce kupić programu to jego problem ale ja tu jestem konsekwentna, bo uważam, ze to bez sensu wydawać 10 zl tylko po to, zeby w programie zobaczyc 1 karktę tzn obsadę, bo nic więcej mnie z zasady nie interesuje.

Tym bardziej, ze czasem są lata , w których rocznie mamy 8-10 występów gościnnych i wtedy na samą obsadę musiałabym wydać 100 zł, czyli polowe tego co musialabym wydac na wizytę na balecie w Warszawie albo karnet na kilka łódzkich spektakli!!!!!

[u:9ff4c3cbd7]I pytanie nr 2:[/u:9ff4c3cbd7]

Na aukcji na Allegro mignęła mi taka książeczka pt II Łódzkie Spotkania Baletowe i zaczęła się zastanawiać czy to jest taki poszerzony program czy też może kiedyś były może wydawane jakieś a la zeszyty o ŁSB? Facet chce to sprzedać za 10 zł i stąd wniosek, że to może być coś więcej niż broszurka informacyjna. Bardzo mnie to zainteresowało co to takiego jest?????

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Posty takie jak ten Joanny uświadamiają mi, że z każdym dniem przekonuję się, że o balecie wiem , ze nic nie wiem. Też o balecie w Łodzi, co do ktorego zaczełam miec przekonanie , ze wiem calkiem duzo :)
Kasia G

Post autor: Kasia G »

nic innego niż obsada Cie w programie nie interesuje? (no tak - innych nie interesuje nic innego tylko streszczenie)... ? - To po co ja i inni redaktorzy tworzymy programy do spektakli? Buuuu.. No chyba ze te łódzkie są tak wyjątkowo nieinteresujace - w co nie chce mi sie wierzyć (sorry za offtop)
Sagittaire

byc moze powinnam zmienic nastawienie. Nawet nie wiem kto i jak pisze te programy na ŁSB. Kto wie: moze tracę na tym, ze nie korzystam z tej wiedzy. Na ŁSB w tym roku moze kupię.
Miałam zawsze takie złe skojarzenia z tymi programami ale czas najwyzszy chyba je zweryfikować.
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

[quote:4785273d7e="Sagittaire"]
Tym bardziej, ze czasem są lata , w których rocznie mamy 8-10 występów gościnnych i wtedy na samą obsadę musiałabym wydać 100 zł, czyli polowe tego co musialabym wydac na wizytę na balecie w Warszawie albo karnet na kilka łódzkich spektakli[/quote:4785273d7e]

dlatego na ŁSB dotychczas można było dostać sama wkładkę obsadową. Od kilku lat drukowany jest program zbiorczy na cały festiwal więc trudno wymagać by za każdym razem ta sama osoba, która ogląda kilka spektakli kupowała ten sam program z inna wkładką. Mam nadzieję, ze za rok nic się nie zmieni i same wkładki obsadowę też bedą dostepne. Ostatnio z dwa razy szukałam ich bo Paniom (tak tym przy dzwiach na widownię ) skończyły się ale odnalazłam je na stolikach w środku foyer.

co do spektakli zespołów zagranicznych występujących poza ŁSB - tutaj faktycznie możliwe że wkładki obsadowe są tylko w programach, zawsze je kupuję więc nie stanowiło to dla mnie problemu.

Co do programu II "Spotkań ..."- to program z 1970 roku i ma przede wszystkim wartośc kolekcjonerską, jego jakość odbiega od dzisiejszych ale zobaczyć i dotknąć napisu "Balet XX wieku" - bezcenne

co do jakości programów o ile warszawskie są znakomite to łodzkie oceniam jako dobre ale ja ogólnie gdziekolwiek jestem lubię mieć program na pamiątkę nawet jeśli to marna broszurka co czasem się zdarza.

A jeszcze rada jak program budzi wątpliwości to zawsze mozna poprosić kogoś w teatrze o pożyczenie w celu szybkiego przejrzenia. Mi często się zdarza uzyczać ludziom programu więc nie tylko ty Sagittaire ich nie kupujesz .
Sagittaire

Moze komus sie przyda wiec przepisuje ze strony TW:
Teatr Wielki w Łodzi ogłasza konkurs na plakat, który towarzyszyć będzie XXI Łódzkim Spotkaniom Baletowym. Konkurs ma charakter otwarty. Motywem przewodnim tej edycji Spotkań są „Wybitni choreografowie XX w.", m.in. Maurice Béjart, George Balanchine, Jerome Robbins, Akram Khan, William Forsythe, Russel Maliphant, Gil Roman, Ewa Wycichowska. Prace konkursowe można nadsyłać na adres:

Teatr Wielki w Łodzi,
pl. Dąbrowskiego, 90-249 Łódź,
z dopiskiem „Konkurs - Plakat XXI ŁSB" w terminie do 21 listopada 2010 r.

Decyduje data stempla pocztowego. Pełną informację o konkursie zamieszczamy w załączonym poniżej Regulaminie konkursu.
Regulami i inne szczegoly na stronie Tw.
Joanna Bednarczyk

Zespół BBL wystąpi w Łodzi 11-12 maja
Aria chor. Gil Roman
"Pieśń zbłąkanego wędrowca" i Dionizos - Bejarta a Warszawie zamiast Dionizosa balet "Co mi mówi miłość"

20 -21 wystąpi Królewski Balet Flandryjski z pełną wersją "Artefaktu" Forsythe'a

także repertuar niczym żywa lekcja historii tańca teatralnego ;)
Sagittaire

a czy moge podpytac skad te informacje? czyzby odbyla sie jakas konferencja prasowa dyrektora, o ktorej nie wiem????
Joanna Bednarczyk

po co od razu konferencje ;)
wystarczy zajrzeć na stony tych zespołów.
Sagittaire

a, no tak :) - dyrektor ostatnio tak czesto sie pokazuje w mediach i na scenie teatru, ze jakos mi sie zaczal kojarzyc z wszystkimi wiadomosciami.
A czy wiesz cos o Snie nocy letniej? jeszcze rok temu byl zapowiadany
ODPOWIEDZ