Ręce w piruetach?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
raisa

Post autor: raisa »

Zastanawiam się jak to jest z rękoma gdy się kręci piruety. Niektórzy mają naturalna pierwszą pozycję (taką co zawsze, o to mi chodzi) a niektórzy mają takie ręce jak łyżwiarze...a jak to jest u was? Jak to jest w waszych szkołach?
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

U mnie ręce mają być w pierwszej, czasami w trzeciej pozycji... Zawsze...
A jak mają łyżwiarze?? :oops:
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Tzn. takie ręce jak do partnerowania.
raisa

Chodzi mi o takie "związane", taki krzyż... nie wiem jak wytłumaczyć.
http://youtube.com/watch?v=5lCK4jkqQxA&mode=related&search= To właśnie tutaj są różne ale mi nie chodzi o to, czy pierwszej drugiej czy trzeciej tylko jak ta pierwsza wygląda dokładnie...
aankaa_baletnica=)

Jak to w jakiej pierwszej...? W normalnej pierwszej, takiej jak przy każdym innym ćwiczeniu. Z trzecią to samo. Też normalna trzecia.
A ręce na krzyż (chodzi o takie jakie mają np. moją Willidy w Giselle, tak?) to w partnerowaniu zgodnie z ich przeznaczeniem (albo jak jest bardzo mało miejsca przy drążku i rękami w pierwszej można komuś przyłożyć :P )
raisa

Ach, rozumiem... bo czasem jak przyjrzeć się to dziwne ręce mają niektórzy. A w jakiej pozycji rąk się najlepiej piruety kręci?
aankaa_baletnica=)

U nas zawsze zwracają uwagę na to żeby ręce były w normalnej pierwszej i normalnej trzeciej, a nie jakieś właśnie dziwne flaki. Mnie się najlepiej kręci z rękami w pierwszej...
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Ooo..mnie też .. gdy ćwiczę w 3 pozycji (rąk) to mam mniejszą równowagę.
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Normalnie skrzyżowane ręce są przeznaczone do partnerowania,nie powinno się tak kręcić zwykłych piruetów, zawsze tego oduczają. A czy ręce w pierwszej, czy w trzeciej-to zależy od nauczyciela.
Olimpia

Post autor: Olimpia »

Wlasnie tez sie nad tym kiedys zastanawialam. Niby ucza, ze w pozycjach tzn. 1 i 3. Ale czesto widze, ze tancerki w baletach, zwlaszcza zagranicznych krzyzuja rece w piruetach. Moze tak sie lepiej kreci im...Nie wiem, sama tak nie probowalam. Ale moze w jakis sposob zmniejsza to opor powietrza i wychodzi wiecej obrotow...?
ODPOWIEDZ