twardość i wyrabianie point

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Paula

Post autor: Paula »

1) Twardość point zależy od tego jakie kto ma podbicie, dla osób o małym (niskim) podbiciu najlepsze są miękkie pointy natomiast dl a osób o dużym (wysokim) twarde
2) nawet twarde pointy można wyrobić odpowiednio do swoich upodobań
3) młode tancerki używają miękkich point, to też zależy od balansu bo często n aróżnycj programach można zobaczyć że np. rosyjskie tancerki stoją praktycznie na własnych palcach.
Ja osobiście wolę twarde (ale nie bardzo twarde) pointy ponieważ są dla mne najwygodniejsze, chociaż to też nei jest dobre ponieważ kiedy pointy się wyrobią co nie trwa zbyt długo musze je odstawić, ponieważ nic nie mogę na nich zrobić :/ Każdy wedle własnych upodobań Ale jak twarde się złamią to wtedy jest problem bo już nic nie da się z nimi zrobić
Jeśli natomiast chodzi o stronki które podaąłm to nie wiem czy przysyłają do Polski bo nigdy nie próbowałam :) ale myślę że raczej tak chociaz opłata pocztowa wyniesie zapwne dość duże rozmiary, pozdrawiam
sfra

Post autor: sfra »

uslyszalem ostatnio o pointach z granitu, co o tym sadzicie?
Change

Post autor: Change »

Moze ktoś dać troche więcej informacji na temat tych "tytanowych" point(z granitu)???Bardzo jestem ciekawa jak wyglądają i jak się na nich ćwiczy.
Z góry dziękuje!
sfra

Post autor: sfra »

usłyszałem pokątnie o tych hipertwardych granitowych (chodzi o czubki) , spróbuje się dowiedziec czegos wiecej o tym...
Paula

Granitowe

Post autor: Paula »

A powracając do tematu point granitowych...(jeśli coś pomyliłam to przepraszam) czy ktoś wie gdzie jest dostępne zdjęcvie takich point a może sam ich używał...
Kasia G

Post autor: Kasia G »

Bo każda tancerka ma inne preferencje co do stopnia miekkości, czasem inna rola (inny rodzaj tańca) wymaga innej twardości pointy itd itd. Skoro i tak teraz jest tyle stopni twardości, tęgosci itp. point to wyobraź sobie ile by ich było, gdyby produkowano pointy "gotowe" do uzycia. Zreszta i to nie do końca załatwiałoby sprawe, bo jest jeszcze "zaszywanie" point, doszywanie gumek, dodatkowych troczków, tasiemek etc. jak której tancerce wygodniej.
A tak pointy w przedostatnim etapie produkcji suszy sie w specjalnym piecu aby stwardniały, potem doszywa wiązadło i gotowe. I jak ładnie takie nie używane pointy wygladaja na półce w sklepie! Później to juz nie to :lol:
.:Odylia:.

Post autor: .:Odylia:. »

moze nie wyregulowac :) ale np twardosci jest 5 rodzajów,szerokości również, do tego jeszcze same modele róznią si eznacznie od siebie jesli odrobine znasz angielski to wejdz po prostu na strone grishko albo tu http://www.grishko.ru/start a jesli chodzi o rozmiarowke to jest to dlugosc stopy w cm bez 2 z przodu czyli np 4,5 dla 24,5 cm
ODPOWIEDZ