Lordoza
Lordoza
[quote:f8ad7f2df1] [b:f8ad7f2df1]Kasiaa:)) napisała:[/b:f8ad7f2df1]
musisz sie ciagnac w gore!
wciagac posladki i prostowac kolanka!
ale pamietaj zeby ramion do gory nie podnosic. [/quote:f8ad7f2df1]
to cwiczenie jest bardzo dobre dla osób z lordozą (nawet na gimnastyce korekcyjnej) tylko nie za bardzo rozumiem o co chodzi z ramionami - w jakim sensie "nie podnosić ramion do góry"... :?:
musisz sie ciagnac w gore!
wciagac posladki i prostowac kolanka!
ale pamietaj zeby ramion do gory nie podnosic. [/quote:f8ad7f2df1]
to cwiczenie jest bardzo dobre dla osób z lordozą (nawet na gimnastyce korekcyjnej) tylko nie za bardzo rozumiem o co chodzi z ramionami - w jakim sensie "nie podnosić ramion do góry"... :?:
-
czekoladka
[quote:62a6483606=".:Agga:."]Jak mozna sprawdzic czy ma sie lordoze (bez koniecznosci wizyty u lekarza)? Czy jest jakas roznica w wygladzie pozycji jesli ma sie lordoze?[/quote:62a6483606]
nie wiem czy to mozna tak idealnie rozroznic.
ale...
lordoza jest wtedy gdy klatka piersiowa wypycha ci sie do przodu a tyłek idzie do tyłu...
wiec stan bokiem do lustra i sie obejrzyj ;)
swoja droga, podobno wiekszosc kobiet ma lordoze ..
nie wiem czy to mozna tak idealnie rozroznic.
ale...
lordoza jest wtedy gdy klatka piersiowa wypycha ci sie do przodu a tyłek idzie do tyłu...
wiec stan bokiem do lustra i sie obejrzyj ;)
swoja droga, podobno wiekszosc kobiet ma lordoze ..
też to zauważyłam - u chłopaków lordoza prawie się nie zdaża...
najprościej to jest sprawdzić, klękając na dwa kolana, opuścić ręce swobodnie wzdłuż ciała, bez prostowania się na siłe i napinania mieśni i wtedy bardzo dobrze widać ze ma się (lub nie) wygięte do tyłu plecy. Tak własnie badał mnie lekarz...
najprościej to jest sprawdzić, klękając na dwa kolana, opuścić ręce swobodnie wzdłuż ciała, bez prostowania się na siłe i napinania mieśni i wtedy bardzo dobrze widać ze ma się (lub nie) wygięte do tyłu plecy. Tak własnie badał mnie lekarz...
[quote:669d83e6f4="Kasia :))"]albo po prostu poloz sie na plecach i zobacz na ile odcinek ledzwiowy odstaje ci od ziemi.[/quote:669d83e6f4]
po przeczytaniu tego posta przez chwile wpadłam na nowatorski pomysł leczenia lordozy :P
jak sie już leży na tych plecach to mozna poprosić kogos zeby przygniatał nas do podłoża :P
... ale to chyba nie jest najlepszy pomysł ...
:roll:
:wink:
w sumie zalezy tez, jaką kto ma wade, bo moja lordoza wymaga leczenia, a niektórzy mają taką [size=9:669d83e6f4]minimalną[/size:669d83e6f4]
po przeczytaniu tego posta przez chwile wpadłam na nowatorski pomysł leczenia lordozy :P
jak sie już leży na tych plecach to mozna poprosić kogos zeby przygniatał nas do podłoża :P
... ale to chyba nie jest najlepszy pomysł ...
:roll:
:wink:
w sumie zalezy tez, jaką kto ma wade, bo moja lordoza wymaga leczenia, a niektórzy mają taką [size=9:669d83e6f4]minimalną[/size:669d83e6f4]