Lordoza

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Goosia

Lordoza

Post autor: Goosia »

[quote:f8ad7f2df1] [b:f8ad7f2df1]Kasiaa:)) napisała:[/b:f8ad7f2df1]
musisz sie ciagnac w gore!
wciagac posladki i prostowac kolanka!
ale pamietaj zeby ramion do gory nie podnosic. [/quote:f8ad7f2df1]

to cwiczenie jest bardzo dobre dla osób z lordozą (nawet na gimnastyce korekcyjnej) tylko nie za bardzo rozumiem o co chodzi z ramionami - w jakim sensie "nie podnosić ramion do góry"... :?:
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

no bo stan sobie i ciagnij wszystko do gory calkowicie sprezona.
ramiona tez sie wyrywaja prawda?
ramiona trzeba cisnac w dol ;)
[swoja droga mam lordoze]
Maron

Post autor: Maron »

ja też mam lordoze - poprawiła mi sie postawa po stosowaniu metody "podwijania ogona" ;)
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Jak mozna sprawdzic czy ma sie lordoze (bez koniecznosci wizyty u lekarza)? Czy jest jakas roznica w wygladzie pozycji jesli ma sie lordoze?
czekoladka

Post autor: czekoladka »

ja kiedys mialam podjrzenie o lordoze ale naszczescie wszystko dobrze sie skonczylo troche swiczen i jest dobrze :lol:

[quote:62a6483606=".:Agga:."]Jak mozna sprawdzic czy ma sie lordoze (bez koniecznosci wizyty u lekarza)? Czy jest jakas roznica w wygladzie pozycji jesli ma sie lordoze?[/quote:62a6483606]

nie wiem czy to mozna tak idealnie rozroznic.
ale...
lordoza jest wtedy gdy klatka piersiowa wypycha ci sie do przodu a tyłek idzie do tyłu...
wiec stan bokiem do lustra i sie obejrzyj ;)
swoja droga, podobno wiekszosc kobiet ma lordoze ..
Goosia

też to zauważyłam - u chłopaków lordoza prawie się nie zdaża...

najprościej to jest sprawdzić, klękając na dwa kolana, opuścić ręce swobodnie wzdłuż ciała, bez prostowania się na siłe i napinania mieśni i wtedy bardzo dobrze widać ze ma się (lub nie) wygięte do tyłu plecy. Tak własnie badał mnie lekarz...

albo po prostu poloz sie na plecach i zobacz na ile odcinek ledzwiowy odstaje ci od ziemi.
Copellia1

Post autor: Copellia1 »

Ja tez mam Lordozę :?
Goosia

[quote:669d83e6f4="Kasia :))"]albo po prostu poloz sie na plecach i zobacz na ile odcinek ledzwiowy odstaje ci od ziemi.[/quote:669d83e6f4]

po przeczytaniu tego posta przez chwile wpadłam na nowatorski pomysł leczenia lordozy :P
jak sie już leży na tych plecach to mozna poprosić kogos zeby przygniatał nas do podłoża :P

... ale to chyba nie jest najlepszy pomysł ...

:roll:
:wink:

w sumie zalezy tez, jaką kto ma wade, bo moja lordoza wymaga leczenia, a niektórzy mają taką [size=9:669d83e6f4]minimalną[/size:669d83e6f4]
ODPOWIEDZ