Nałogi tancerzy

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Isadora

Nałogi tancerzy

Post autor: Isadora »

Podobno artyści mają skłonności do wpadania w nałogi. O jednym już wiem - czekolada :D Czy Wy potwierdzacie tę prawidłowość? Co uważacie za najgorszy nałóg dla tancerza? Czy w historii tańca zdarzył się kiedyś przypadek np. śmierci z powodu przedawkowania, tak jak to się często dzieje w świecie show-biznesu?
Tranquility

Post autor: Tranquility »

ja znam kilku tancerzy, którzy palą... wg mnie to kompletnie bez sensu... pogarszają swój stan zdrownia, ma to wpływ na płuca, na oddech, jego miarowość itd... :?

co do alkoholu to akceptuje, ale w odpowiednich ilościach i nie za często - tancerz to przecież też człowiek... :D
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

Pewnie naług nie wybiera, tylko ludzie, ale też jest to dla mnie dziwne, ze tancerze palą papierosy (wspomniana kwestia wydolnosci oddechowej, która jest taka ważna w tym zawodzie) i to przecież wielu tych wybitnych, w tym mój ulubiony....
Isadora

Ja też tego szczerze mówiąc nie rozumię, ale znam mnóstwo tancerzy, którzy palą. Może to kwestia umiejętności radzenia sobie ze stresem?

Co do alkoholu, to jestem za, ale tylko okazjonalnie :wink:
uleczka

Post autor: uleczka »

To chyba nie jest wegług mnie kwestia zawodu tylko charakteru, przecież są palący jak i niepalący tancerze, są palący i niepalący nauczyciele, prawnicy, murarze itp., itd.!
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

No ale chyba nikt takiej tezy tu nie postawił ( że tylko tancerze palą) tylko wyrażono zdziwienie, ze tak jest bo to jednak specyficzny zawód(kojarzący sięz tzw zdrowym trybem życia)
Isadora

Właśnie, nie to miałam na myśli. Wiadomo, że to zależy od człowieka, jego psychiki itd. Ale może również artyści tak samo jak sportowcy mają np. więcej okazji do "stresowania się" :wink:
Tanc...

Post autor: Tanc... »

Witam .Tak tak tancerze palą .Nie wszyscy ale bywa ,że wiekszy procent tancerzy pali ,ale nałogi nałogami .Myślę ,że jak ktoś zaczął palić to przy okazji premier, nowych wyzwań ilość spalanych papierosów się zwiększa.
I jakoś nie zauważyłem żeby to przeszkadzało w kondycji - płuca chyba się przyzwyczaiły - choć to może dziwnie brzmieć ,ale tancerze ( wynika z tego ) wszystko wytrzymują - stres ,dobrą kondycję ,czas na papieroska i.t.d. Tylko potem ciekawe kiedy to się odbije na zdrowiu :roll:
Isadora

No właśnie, gdy się jest pięknym i młodym nie zauważa się zmian w organizmie, ale później kariera może się wcześniej skończyć :( Bo niestety wszystkie konsekwencje są widoczne dopiero po latach.
baletmistrz z krakowa

Post autor: baletmistrz z krakowa »

Witam! Ja szczerze musze sie przyznać ze pale a jestem tancerzem. I może zwalając to troche na taniec musze powiedzieć ze zaczołem osiągając jakieś tam większe sukcesy w tańcu. Myśle ze było to tez spowodowane innymi palącymi tancerzami. Jak narazie trzymam sie dobrze, nie mam kłopotów z kondycją(pale 3 lata a mam 18) ale wszytsko sie moze jeszcze zmienić czego jestem świadom...
pozdrawiam
ODPOWIEDZ