MATURA Z WIEDZY O TAŃCU (książki, linki, porady)

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

[quote:64d3c72542="Agasiek"]Uczniowie OSB mają WOT od 1 klasy, przez całe 9 lat :)[/quote:64d3c72542]

Hmm... i tu zwracam się do uczniów OSB: czy jakiś absolwent ma może zeszyt do WOTu, którego nie potrzebuje, lub który mógłby mi pożyczyć do skserowania? Bardzo mi zależy!
Giselle12

Post autor: Giselle12 »

podpisuję się pod prośbą, ale żeby było łatwiej proponuję żeby jakiś wspaniałomyślny :) uczeń osb kserował nam po np. 3 lekcje na tydzień i wrzucał na internet. Wiele osób by skorzystało ;)
Laranda

Post autor: Laranda »

czytam ten temat ale gdzieś błądzę
za rok zamierzam zdawać maturę z WOTu. Sama. Chciałam się dowiedzieć jak wygląda taka matura tzn ogólne tematy przed komisją i na co jest zwracana uwaga. A może polecicie mi jakiś dobry informator? Czy istnieje ustalony zakres książek taki podstawowo podstawowy? No i wasze odczucia po maturze czy trudno było :)
Gość

Post autor: Gość »

Nie chce mi sie wierzyć, że tego wszystkiego nie ma we wczesniejszych postach...

podobno WOT ma zniknąć z listy przedmiotów maturalnych. nie wiem tylko w którym roku (warto by było poszukać tej informacji)

INFORMATOR -> http://www.cke.edu.pl/images/stories/Inf_mat_od2008/wot_a.pdf
Kasia G

Post autor: Kasia G »

też tak słyszłam i to od osoby ze srodowiska, tez nie wiem od którego roku a na razie nie znalazlam potwierdzenia w żadnych dostepnych dokumentach
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Na to pytanie powinnien odpowiedziec Instytut Tanca, czyz nie?
JeloNeCzeK

Post autor: JeloNeCzeK »

Witam. Mam pytanie odnosnie materiałow na WOT. Jestem uczniem technikum i tez musze sie sam przygotowywac. Znalazlem w internecie spis jednych z wazniejszych ksiazek odnosnie materialu i pytanie brzmi ktore z nich najbadziej sie przydadza :D ?
Modern i Postmodern – Barbara Sier-Janik
Taniec - Stanisław Głowacki, Wiesław Tomaszewski, Susan Au
Taniec jego rozwój i formy – Jan Rey
Przewodnik baletowy – Irena Turska
Praktyka i teoria tańca/prostego komponowania sztuki baletowej, mzyki, kostiumu i dekoracji – Noverre
Balet w Polsce – Janina Pudełek
Z historii baletu – Janina Pudełek
Krótki zarys historii tańca i baletu – Irena Turska
Kolokwia baletowe – Jan Berski
Filozofia baletu – Magdalena Malska
Co to jest balet – Irena Turska
W Teatrze dzwięku i ruchu – Jan Berski
Terpsychora i lekkie muzy – Bożena Mamontowicz-Łojek
Choreografia baletów warszawskich za Sasów - Maria Drabecka
Almanach baletu polskiego 1945-1974 - Irena Turska
O balecie rosyjskim i radzieckim – Natalia Czernowa
Balety Igora Strawińskiego – Ludwig Erhardt
Balety Piotra Czajkowskiego – Irena Turska
Twórcy baletu polskiego - Jerzy Gogół, Barbara Bitnerówna, Witold Gruca
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Hmm, po pierwsze musisz czy chcesz? Po drugie skad masz ten spis, nie wszytko dobre co pisza w necie. 3 ksiazki bym wywalila z tego spisu, sa stare albo bardzo szczegolowe i czesciowo powtarzaja sie w innych wymienionych pozycjach, reszte trzeba poprostu przeczytac i oczywiscie po ogladac:

Choreografia baletów warszawskich za Sasów - Maria Drabecka
Praktyka i teoria tańca/prostego komponowania sztuki baletowej, mzyki, kostiumu i dekoracji – Noverre
Taniec jego rozwój i formy – Jan Rey. Rey pisal te ksiazke przed wojna, chyba ze wymaga sie tez ideologii i stylu tanca miedzywojennego.
Terpsychora i lekkie muzy – Bożena Mamontowicz-Łojek
JeloNeCzeK

Post autor: JeloNeCzeK »

Tzn. oczywiscie chce ;P
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Przeczytaj proszę ten temat od początku. Zapoznaj się dokładnie z wymaganiami i pytaniami z ubiegłych lat i dopiero wtedy zacznij przeglądac książki. Ta wiedza z tych wszystkich ksiazek, które wymieniłeś nie załatwia wszystkiego. Zaczęłabym od pytań z lat ubiegłych.
ODPOWIEDZ