Zagraniczne szkoly baletowe/szkoly tanca

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
eventail

Post autor: eventail »

Na stronie piszą, że jedna ma być z czymś powiązanym z tańcem a druga z akademii czy coś w tym stylu... A co to ma być za nauczyciel? Jakikolwiek? Np. jak tańczę w takim zespole amatorskim to polecenie od naszej liderki czy coś w tym stylu? Czy raczej celować w tych nauczycieli do których chodzę na klasykę/współczesny ze studia na Moliera?
Aga

Post autor: Aga »

Nie wiem jak to sie ma do tanca ale jezeli chodzi o muzyke (z tym mam do czynienia na codzien, bo mieszkam obecnie w USA) to oczekuja listu polecajacego od znanych ludzi, dyrektorow szkol (prezydant universytetu, dziekan) a najlepiej z dr przed nazwiskiem. Wiem, gdy moj maz staral sie o przyjecia na studia mial rekomendacje od naprawde znanych osob (oczywiscie ze swiata muzyki, bo tym sie zajmuje).
Nie musi to byc nawet Twoj nauczyciel. Bralas np.udzial w warsztatach z kim naprawde znanym i spodobala mu sie Twoja praca, taniec. Taka osoba takze moze napisac Ci rekomendacje albo jakis choreograf itd. Rekomendacje pisza osoby, ktore sa powiazane z Twoim kierunkiem i nie musza to byc pedagodzy (chyba,ze uczysz sie u jakiegos wybitnego).
Osobiscie pisze jak jest w USA. Przypiszczam,ze w Angli bedzie podobnie
Powodzenia
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Najlepiej będzie jak zapytasz.
U mnie w szkole np. list rekomendacyjny to taka opinia Twojego głównego nauczyciela o Tobie, Twojej pracy itd.
sisha945

Post autor: sisha945 »

Lorenzo, a jeśli można spytać, gdzie się uczysz? Ciężko było się dostać? I jak to wszystko wygląda, czym różni się nauka tańca w USA od nauki w Polsce? :D :D
Lorenzo

Wysyłam Ci PW:-)
venus-in-furs

Post autor: venus-in-furs »

Daj spokój ze skromnością, to może być cenna wiedza dla niejednej osoby... :smile:
Lorenzo

:-) Nie chcę pisać tutaj o sobie, jeżeli macie jakieś pytania dotyczące zagranicznych szkół baletowych i wszystkiego, co z tym związane to bardzo chętnie odpowiem, ale to jednak publiczne forum.
eventail

Czy ja też moge prosic o takie PW od ciebie Lorenzo? :)
eventail

Przepraszam, że piszę post pod postem ale mam jeszcze jedno pytanie do was wszystkich. Czy ktoś się orientuje czy nasze państwo finansuje wyjazdy za granicę w celu podjęcia studiów za granicą?
Lorenzo

Zazwyczaj nie, ale jeśli już to mogą częściwo dofinansować studia doktorancie lub magisterskie. Licencjackie - niestety nie, chyba, że indywidualny sponsor:)
ODPOWIEDZ