Wiadomo- najlepiej pomierzyć, ale jeżeli nie masz takiej opcji- spróbuj Grishko 2007 raczej o szerokości XXX. Rozmiar pewnie coś ok. czwórki/piątki/pięć i pół (rozmiarówka 2007 jest inna niż w reszcie modeli Grishko, weź jeszcze pod uwagę grubość swoich wkładek).
Zwężane- Vaganova. Przy czym dla małego podbicia, szerszej stopy i na początek to trochę samobójstwo, bo możesz w tym niewiele zrobić. Ale różnie bywa, czasem komuś pasują pointy teoretycznie "nie na jego stopę", dlatego trzeba mierzyć najlepiej. Jak nie wypchasz podbicia na cały czubek, bo Cię będzie blokować to względy nieestetyczne będą dużo gorsze niż w bardziej "kwadratowych" pointach i tak
Fouette (Novice, Maya I i II na podstawie Fouette) są trochę bardziej zwężane niż 2007, ładnie wyglądają, ale tu musiałabyś sobie przymierzyć, bo nie każdemu ze stopą egipską będzie w nich wygodnie.
Najbardziej kwadratowe są Elite, przy czym dla egipskiej i tak trochę "za" kwadratowe. Bardziej dla stopy typu Gisele, bo jednak wtedy bardzo dużo nacisku jest na duży palec (wiem z doświadczenia...)
W kwestii przymierzania- oprócz dużej różnicy 2007 w rozmiarach w stosunku do innych modeli, między innymi też są różnice. Na przykład dla mnie 3,5 z Elite są dobre, a 3,5 z Maya-I już były za małe. Lepiej sprawdzić- jesteś klientką, więc możesz przecież wymagać przymierzenia point. a jak nie to kup, weź rachunek, przymierz w domu i oddaj jeżeli będą złe.
Co do kwestii finansowych to i Grishko i Sansha są w podobnych cenach. Ewentualnie możesz polować na jakieś używane lub szukać na allegro.[/quotece]
tak elite masz 3,5 a na przykład maya I to maqsz za małe bo trzeba zwrócić uwagę jakiego pierwotnego że tak powiem modelu jest warjacją
to trzeba znać angielsski żeby się dokładnie dowiedzieć albo chociaż anatomie pointy po angielsku
ja sprawdzam tu
http://www.grishko-world.com/catalog/puanty.html