Pierwsze pointy

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Gana

Post autor: Gana »

wielkie dzięki za odpowiedź! :) no więc nie zakładam z wielkim trudem, ale też i nie bardzo lekko. palec mam chyba prosty, ale mocno dotyka czubka i czuje ból, ale może to kwestia nieprzyzwyczajenia? Ty też czujesz czubek?
załączam zdjęcie:
http://imageshack.com/a/img845/6614/3hr1.jpg
swoje zdjęcia robiłaś już z ochraniaczami w poincie?
lj

Post autor: lj »

Czucie czubka (szczególnie gdy robi się plie w pierwszej pozycji) to oznaka tego, że rozmiar jest dobrze dopasowany (jeżeli palec jest prosty).
Może to być albo kwestia nieprzyzwyczajenia, albo złego kształtu point dla Twojego rodzaju stopy.
OlgaT

Post autor: OlgaT »

Moim zdaniem są dobre i po prostu jesteś nieprzyzwyczajona :wink: a jakie masz wkładki?

edit:
Robiłam zdjęcia z wkładkami, bo tak się mierzy pointy. Mam takie: http://www.etiuda-online.pl/?24,zelowe-wkladki-do-point-bloch-pointe-cushion-a901
Czubek trzeba trochę czuć, wiadomo. Niestety pointy to takie cholery, że musza być idealnie dopasowane :roll:
Gana

Post autor: Gana »

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi :) wkładek na razie nie mam, używam zamiast nich kilku par pociętych rajstop :D
franianiania

Post autor: franianiania »

Witam, jestem mamą dziewczynki która bardzo lubi tańczyć, chodzi na zajęcia baletowe , i kocha wszystko co związane z baletem :smile:
przed nami remont jej pokoju i ma być -baletowy- takie jest jej zyczenie tj. drążek, lustro...
pomyślałam ,ze zrobie jej niespodziankę i na ścianie namaluje znajomy artysta baletnicę i powieszę kilka /kilkanaście par starych point (byłam pewna ,ze na allegro coś będzie)
niestety nie ma i zupełnie nie wiem gdzie szukać :sad:
nie chodzi mi o nowe pointy, tylko używane ,stare , kilka /kilkanaście par :lol:
może macie pomysł gdzie mam szukać? albo może ktoś zechciałby sprzedać swoje stare pointy.
wdzięczna byłabym za podpowiedzi gdzie szukać na adres dorota8275@wp.pl
jeśli ktoś miałby ochotę na odsprzedaż point proszę śmiało pisać @.

p.s.proszę moderatora o ew. przeniesienie tego posta do odpowiedniego tematu, niebardzo wiem gdzie napisać Frania
balletlover

Post autor: balletlover »

Hej. ;) Miał ktoś kiedyś pointy Sansha Partenaire? To nie będą moje pierwsze pointy, ale nigdy nie miałam point Sansha i chciałam się zapytać - czy są dobre a może inaczej , czy są trwałe? Np. w porównaniu do point Grishko. Czy Partenaire mają czubek węższy od Grishko Fouette, szerszy czy mniej więcej podobny? A jak jest z twardością tych point?
Kasul

Post autor: Kasul »

Ja mam doświadczenie zarówno z fouette jak i z partnerami. Mi znacznie lepiej się tańczyło w pointach grishko.
Partnery mają troszkę szerszy czubek,bardziej zaokrąglony, są znacznie twardsze, i tym samym na długo wystarczają.Ciężko je się przystosowuje do stopy.
balletlover

Post autor: balletlover »

Miał ktoś kiedyś może pointy Anna? Co o nich sądzicie? Są wygodne?
Sheeda

Post autor: Sheeda »

Jaką szerokość na stopę 9 cm wybrać w Vaganovej i jaką długość przy stopie 21,7 ?
kaja7717

Post autor: kaja7717 »

[quote68="gonia"]JA noszę na codzień buty 41 i mam sanshy 12W, jeśli to moe coś pomóc...[/quote68]

ja też mam taki rozmiar,ale ciekawi mnie czy nosisz jakieś wkładki ponieważ kupiłam ostatnio pointy z sanshy 12W ale troszkę mnie cisną gdy mam wkładki...
ODPOWIEDZ