Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Lidka

Post autor: Lidka »

moment to ty wogóle chodzisz na jakies zajęcia? czy tylko rozciągaszsie wdomu ? nobo to jest zasadniczaróznicarozciągać się pod okieminstruktoraa sama.Mam dla ciebie dobrecos.no bo sluchaj w warszawskiej osb 6 kwietniajest dzień otwarty to przyjdz i zobacz czy ci sie podoba , jakiesa wymagania do osb na twoim poziomie itp...
co ty na to xd
Lidka

wiesz ja mam 15 lat ( choć nie wyglądam , wyg. na 13 lat ) to mi bedzie troche trudniej bo egzamin bedemialaza sobą :cry:
Baletnica143

Post autor: Baletnica143 »

Hej. :)

Wiecie może coś na temat "powtarzania" klas w OSB? Czy to jest w ogóle możliwe? Chodzi mi o to, że np. ktoś idzie do OSB, kto chce zdawać do starszej klasy. I czy mogą go przyjąć załóżmy do klasy niżej? Ja chcę w tym roku zdawać do V, ale nie wiem czy jestem na wystarczająco wysokim poziomie. Myślicie, że zgodziliby się przyjąć mnie do IV klasy, gdyby stwierdzili, że mam dobre warunki itp. i jestem na poziomie IV?
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Czasami jest tak, że w miarę możliwości nowy uczeń może chodzić na zajęcia młodszej klasy, ALE ciągle jest w swojej klasie rocznikowo (lub np. chodzi na 2 lekcje baletu dizennie), ale to raczej rzadko się zdarza. Zazwyczaj trzeba iść ze swoim rocznikiem.
Btw. jedna klasa to jeszcze nie jest jakaś ogromna różnica, z czasem nadrobisz. Jednak zazwyczaj nowe osoby, które idą do OSB do starszej klasy a wcześniej nie miały profesjonalnego treningu muszą nadrobić o wiele więcej niż 1 klasę. Często biorą lekcje indywidualne, dodatkowe itd.
Powodzenia:)))
Baletnica143

Dziękuję bardzo. :))

A wiecie może co to jest przyjęcie warunkowe? Bo słyszałam, że coś takiego też się czasami zdarza.
Lorenzo

To znaczy, że chcą Ci dać szansę, zobaczyć jak się rozwijasz/poprawiasz przez jakiś okres czasu, a następnie podejmują decyzję czy mozesz zostać w szkole czy musisz odejść.
Baletnica143

A jeszcze takie pytanie, dosyć ogólne. Czy na rekrutacji do V lub IV klasy to naprawdę trzeba aż tak dużo umieć? Bo naczytałam się, że te klasy to już zaawansowany poziom i w sumie nawet nie opłaca się próbować jeśli nie tańczy się baletu od dziecka...
Lorenzo

Trzeba trochę umieć. Wiadomo to nie jest klasa, do której aby się dostać trzeba wszystko dobrze robić, ALE poziom jest już jako taki.
Próbować zawsze warto jeśli Ci zależy. Akurat to czy tańczy się od dziecka czy nie to zupełnie bez znaczenia.
Każdy przypadek jest zupełnie inny, nie ma wytycznych:-)
A jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
Lidka

Czy mogą mnie odrzucic jeśli zobaczą , żenie mam odpowiednio silnych mięsni rąk ? Albo że mam skoliozę? Mój kręgosłup jest elastyczny , umiem dotknąć stopą głowy odtyłu :smile:
Baletnica143

A ktos moze był na rekrutacji do klas starszych lub wie beda sprawdzac tylko cwoczenia przy drazku czy tez srodek sali i skoki?
ODPOWIEDZ