Evgenia Obraztsova

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Katia

Post autor: Katia »

Tak przeglądam te filmiki na YT i ona jest naprawdę dobra technicznie... Tak cudownie skacze!... Tutaj jest niesamowita
http://www.youtube.com/watch?v=lpgNjn8BFPc&feature=related

Te wszystkie subtelne role są jej... Giselle, Les Sylphides. Śliczna jest, drobna, długa szyja, mała główka.

I to jest właśnie potwierdzenie tezy, że [b8a]nie ma tancerek uniwersalnych[/b8a] :D

(17 lat praktyki baletowej, ukończenie WAGANOVEJ i czyżby dalej stres i brak kondycji? Ojoj )
Biedronka

Post autor: Biedronka »

W komentowanym filmiku stres można ostatecznie tłumaczyć faktem, że jest to debiut Obraztsovej w tej roli. Ciekawa jestem, jak wyglądały kolejne przedstawienia - bo na tym w wielu miejscach widać po twarzy, że E.o. czuje się dość niepewnie.
sisha945

Post autor: sisha945 »

[quotec7="Katia"]Mi się wydaje, że na 100% nie wypuściliby tancerki z podejściem "wyjdź sobie na scenę i tańcz, całą mimikę zaimprowizuj podobnie układy rąk. Ja nauczę Ciebie kroków, i to będzie na tyle"[/quotec7]
dokladnie; mi nie chodzi o to ze ona cos zle zatanczyla, bo technicznie jest genialna, a poza tym nie mi oceniac takie tancerki. miałam na mysli ze właśnie chyba zbyt dokładnie narzucono jej gesty, pewnie i mimike, mam wrazenie ze dlatego nie wyglądało to zbyt przekonywująco. Moze bardziej niz ona winna jest owa osoba która od niej tego wymagala, nie wiem. W kazdym razie jestem ogromnie ciekawa jej Odetty, mam nadzieje ze pojawi sie choćby krótki filmik na yt..
:wink:
Katia

Post autor: Katia »

No, ja również nie mogę się doczekać Odetty. Evgenia idealnie do niej pasuje. Subtelna, delikatna... No, zobaczymy. ;)
Blanche

Post autor: Blanche »

[quoteb5="Katia"] (17 lat praktyki baletowej, ukończenie WAGANOVEJ i czyżby dalej stres i brak kondycji? Ojoj )[/quoteb5]
Jezioro uchodzi za wyczerpującą rolę, psychicznie i fizycznie, wiem, że w Maryjskim doświadczone tancerki po spektaklu mają kilka dni wolnego, żeby wrócić do formy - więc to chyba nie jest aż takie dziwne, że debiutantka się trochę zmęczyła ;). Szczególnie jeżeli dojdzie do tego stres, który chyba jest zawsze obecny (?). Nawet u tancerek, które mają za sobą wiele lat pracy, a tym bardziej gdy jest sytuacja, że w końcu, po latach dostaje szansę na debiut, o którym było słychać od kilku miesięcy, gdy sala jest pełna, a są na niej osoby, które specjalnie w tym celu przyjechały do Rosji, gdy na sali jest poprzedni dyrektor Stanisławskiego, który ją na ten debiut zaprosił, a który obecnie jest dyrektorem Bolszoja i może zaproponuje jej angaż... Chyba nie muszę tłumaczyć, skąd mogły się wziąć nerwy ;).
Kasiek

Post autor: Kasiek »

Zdjęcia z Jeziora Łabędziego z Evgenią!:)

http://www.for-ballet-lovers-only.com/obraztsova-swanlake-2011.html
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Dziś Evgenia tańczy gościnnie w Bolshoy Kitri. Achh - ogromnie bym chciała zobaczyc ja na zywo wlasnie w tym.
http://www.youtube.com/watch?v=hcCBRSlreyw&feature=player_embedded
Blanche

Od roku chodzą plotki, że Evgenia przechodzi do Bolszoja, tańczyła tam sporo w ostatnich miesiącach, a teraz zniknęła z listy tancerzy Maryjskiego, więc to chyba już oficjalne (choć na stronie Bolszoja wciąż jest tylko jako gość).
Kasiek

Post autor: Kasiek »

Kurcze, jak dla mnie to głuuupio.. Evgenia zawsze kojarzyła mi się z Marinką.. ;/
Blanche

No i Genia już oficjalnie w Bolszoju:
http://bolshoi.ru/persons/ballet/
Mam nadzieję, że przyniesie jej to nowe role, szczególnie w Bajaderze.
ODPOWIEDZ