Puenty :)

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Czajori

Post autor: Czajori »

Co do czubków point, to myślę, Cheryl, że nie musisz przejmować się "kopytowatością" (świetny tekst, btw, trafny bardzo), jeżeli masz z natury stopy wąskie lub zwężające się. Szeroki czubek nie powinien wtedy być aż tak rażącą dysproporcją.
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Bardzo Wam dziękuję, że mi pomagacie ;*
Bajaderko nie wiem czy moje stopy są aż tak silne jak Twoje, żebym je tak szybko wyrobiła.
A skąd miałaś Freedy? ;]

Czajori, mam wąskie stopy. Myślisz, że nie będzie widać? ;]
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Cheryl-każdemu Freedy się tak szybko wyrabiaja,
a Freedy kupiłam na wakacjach w Kanadzie.
Maron

Post autor: Maron »

[quote:44307361dd="drCoppelius"]elite nie maja zwezanych..

a Zakharova.. Moze jakas Vaganova[/quote:44307361dd]

z tego co wiem, to Svetlana miała zawsze Fouette [teraz jej "robią na miarę", bo tak w Grishko też już można]
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Szkoda, że mi nikt nie chce zrobić... :P

Ale chyba padnie na Elite 6,5 XXX ;]
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Cheryl dlaczego wybierasz taki duzy rozmiar? Ja mam model Maya I, rozmiar 5,5. Spokojnie miesci sie wkladka. Mysle ze stope masz mniejsza od mojej.

Olimpio, napisalas ze mialas model Vaganova. Od samego poczatku strasznie podobaja mi sie to pointy. W Grishko mam szerokosc XXX, a model Vaganova jest przeznaczony dla waskiej stopy. Czy wybierajac te pointy moge spokojnie wybrac ta sama szerokosc co zawsze czy moga byc za waskie?
Dodatkowo Vaganova ma dosc wysoki nosek, czy bardzo to przeszkadza podczas cwiczen?
Olimpia

Post autor: Olimpia »

Jesli chodzi o szerokosc to nie pomoge Tobie, bo po prostu nie pamietam jak to z nimi bylo w tej kwestii. Ja mam stope raczej normalna, niezbyt szeroką ale też nie wąską. No i mam halluksy. Ale nie przypominam sobie zeby mi bylo zbyt ciasno.
Ale to i tak Ci nic nie daje, bo naprawde nie pamietam jaka to byla szerokosc...

Co do wyskoich noskow, to tu jest gorzej :) Cierpialam przeokropnie... To usztywnienie od czubka sięga dosc wysoko. Okropnie poobcieralam sobie miejsca nad palcami, w okolicach 4 i 5 palca. Mialam bąble i strupy. Najgorzej mial ostatni paluszek, bo dostal tak w kosc ze do dzisiaj mam blizy.... Rozbiłam te pointy w tym miejscu, masowalam to cos (nie wiem czy to gips czy co innego...), ugniatalam. Zrobilo sie w koncu miekkie. Ale zabralam sie za to za pozno.

Aha! No i z tego co pamietam to maja dosc waski czubek, mialam na poczatku problemy z pique po kole i w ogole z piruetami. Ale to kwestia przyzwyczajenia, bo potem bylo juz naprawde ok.

Podsumowując :) Są bardzo ładne i wygodne, ale niezbyt milo wspominam moja przygode z poobcieranymi stopami. To troche uniemozliwialo mi taniec, wiec zabezpiecz sie wczesniej :)
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Wychodzi na to ze jezeli dobrze sie je wyrobi to beda dobre..
Po tym co napisalas boje sie ryzykowac, szkoda bo sa bardzo ladne i dobrze sie prezentuja na stopach.
Olimpia

Post autor: Olimpia »

Wiadomo, w koncu 100 zl piechotą nie chodzi, zeby tak sobie zaryzykowac.
Ale mysle, ze jesli sie je odpowiednio opatrzy juz na samym poczatku, to pozostaje tylko kwestia przyzwyczajenia sie do nowych piont.
Sa naprawde bardzo ladne.
chmieleslava666

Post autor: chmieleslava666 »

Ja słyszałam, że Vaganova jest najodpowiedniejsza dla małego podbicia, i że jakaś koleżanka koleżanki sąsiadki co to klaszcze u Rubika ma płaskostopie i polecono jej własnie ten model. To prawda...?
ODPOWIEDZ