Jakie pointy mi polecicie?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Ayaka

Post autor: Ayaka »

Ja jakiś czas temu tu na forum rozważałam zamówienie point Grishko przez neta. No więc sie odważyłam i zamówiłam Elite.
A teraz może komuś sie przyda taki opis:
Mam stopę długą na ok 24,5 - 25 cm (zalęży jak zmierzę), szeroką na 10,5 cm. W sklepie Elite doradzono mi zamówienie modelu Elite (bo taki chciałam) o rozmiarach 5,5 i XXX. taki zamówiłam niestety pointy są troszeńkę za długie (doszyje gumki i będzie dobrze), natomiast na szerokość obecnie są idealne, ale martwię sie czy sie nie wyrobią i nie będą mi w nich nogi latały.
Ogólnie porównując te Grishko z Sansha Lyrica i Recital to, Grishko są na pewno lżejsze ale i głośniejsze. :D Czubek w Elitach jest baaardzo stabilny i wygodny, wygodnie przechodzi się z pół palców na point. Z pewnością są też bardzo wygodne po warunkiem że trochę lepiej przylegają do stopy.
GwiazdkaNadia

Post autor: GwiazdkaNadia »

Masz drugi palec dużo dłuższy niż pierwszy? Bo jeśli nie, jeśli masz prawie równy albo krótszy, to masz tak jak ja. Fouette są dobre, jak dla mnie przynajmniej. Kwestia przyzwyczajenia. Coś tam zawsze boli, jak nie ten palec to inny. A mnie nawet nie boli, przyzwyczaiłam się, nie jest tak, że cały ciężar spoczywa na tym biednym palcu, raczej na dużym.
Ale poczekaj aż ktoś kto miał i Elity i Fouette Ci odpowie, czy aż taka wielka różnica jest.
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Gdzieś na forum ktoś napisał kiedyś coś o różnych stopach...
Długi palec nie przeszkadza, aboslutnie w tańcu ;]
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Nauczyciele w szkole też czasem radzą pointy Soprano dla kl 1. :P
Migotka

Post autor: Migotka »

Kilka postów wyżej pisałam ze kusi mnie model Elite- po przymierzeniu okazało się że te pointy absolutnie się dla mnie nie nadają- jedno że są strasznie szerokie, a dwa że właśnie w nich mój długi palec absolutnie się nie układa i po zmierzeniu wszystkich modeli Grishko wyszło że najlepsza jest dla mnie ... Vaganova :shock: No więc kupiłam, i będę próbować:)
baletnicamarta

Post autor: baletnicamarta »

A mógłby mi kotoś polecić jakieś dobre pointy! Mam dość słabe podbicie i szerokość stopy 8,2 cm!
Lottie

Post autor: Lottie »

mam szerokosc podobną jak baletnicamarta, no moze 8,5 cm. mam dobre podbicie i mocne stopy.
czy SANSHA MODEL RECITAL 8 W byłyby dla mnie dobre?
raisa

Post autor: raisa »

Mysle, ze moglyby byc za miekkie. Może powinnaś spróbowac z innymi pointami Sanshy, np. Partnaire, Premiere.
Lottie

Post autor: Lottie »

a może Grishko Fouette 4,5 XXXX M . tylko ze w Grishko wogóle nie orientuję sie w oznaczeniach szerokośći, wiec jaka bybya by dla mnie odpowiednia? (szerokość stopy: ok 8,5 cm)
JustDance.

Post autor: JustDance. »

Mam pytanie.
Moja przygoda z baletem dopiero się zaczyna, tańczę wprawdzie już prawie 6 lat, ale był to głównie towarzyski, jazz i modern troszkę, a baletem dopiero niedawno się zaraziłam...
Jakie powinnam kupić pointy? To będą moje pierwsze, najpierwsze...
Niektórzy mówią, że powinny być bardzo miękkie, to prawda?
ODPOWIEDZ