Jak sie stoi w pointach??

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Czajori

Post autor: Czajori »

To ćwiczenie wygląda jakoś tak dziwnie... przecież wzmacniając podbicie na pointach należy stać na całym czubku, a nawet troche przez niego "przelatywać". Żadna z tych dwóch dziewczynek nie stoi na pełnej poincie..zgaduję, że fotograf uchwycił je w momencie wchodzenia na releve z plie.
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

a ja zgaduje, ze dziewczynki robią plie na pointach.
Tak sie tez cwiczy podbicie Czajori.
drCoppelius

Post autor: drCoppelius »

mi to wyglada bardziej jakby one na tych pointach biegały...
Ewuunia

Post autor: Ewuunia »

masz rację, ale czy na aż tak ugiętych kolanach? :wink: z tego co widzę są jeszcze małe, więc cała nauka przed nimi :) ale faktycznie wydaje mi się że wzmacniają stopy.
foka

Post autor: foka »

Dzięki za komentarze. Wszystkie dotychczas podkreślałyście koniecztość wykręcania stóp, wypychania podbicia itd. dlatego zdziwił mnie taki rodzaj ćwiczenia, zwłaszcza, że odniosłam wrażenie, że one starają się złapać równowagę w takim dziwnym ustawieniu.
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Mi się wydaje, że nie biegają bo przecież jak się biega na poitach to się nie stoi przecież z nogami w 6 poz. prawda??
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Ahaś no tak. Też to zauważyłam, ale chodziło mi o to ze mozna chodzić w 6 pozycji na pointach. Mi się wydaję że robią takie plie na pointach.
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

[quote:ae45165211="Cheryl"]Mi się wydaje, że nie biegają bo przecież jak się biega na poitach to się nie stoi przecież z nogami w 6 poz. prawda??[/quote:ae45165211]
Cheryl, a jak inaczej Ty chcesz biegan na pointach? Z nogami wykręconymi do pierwszej pozycji? :roll:
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:336b8cd7c2="Czajori"]To ćwiczenie wygląda jakoś tak dziwnie... przecież wzmacniając podbicie na pointach należy stać na całym czubku, a nawet troche przez niego "przelatywać". Żadna z tych dwóch dziewczynek nie stoi na pełnej poincie..zgaduję, że fotograf uchwycił je w momencie wchodzenia na releve z plie.[/quote:336b8cd7c2]

Zwroc uwage, ze jak ktos sie zaczna uczyc na pointach to wcale nie jest powiedziane, ze od razu bedzie wchodzil na pelne czubki (zalezy od stopy, podbicia, itd.).

foka - faktycznie w balecie super wazne jest wykrecenie, ale w poczatkowej nauce point uczy sie dopiero na nich stawac, i pierwsze cwiczenia sa wlasnie w rownoleglej pozycji (releve, plie na calej stopie, plie na czubkach, itp.). Chodzi o to, zeby najpirw umiec w ogole pracowac stopa w odpowiedni sposob.

Albo moga tez biegac, czyli po prostu tuptac w tych pointach, tez jako cwiczenie ;)

Mnie bardziej dziwi ta podloga, na ktorej cwicza :shock:
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

może to zwykły parkiet.. ;)
[size=9:ded6a1b30c]znowu nam się rozrasta temat przypuszczeń.. :([/size:ded6a1b30c]
a mi sie wydaje, ze one mogą robić pas couru do tyłu ;) może jest to część jakiegoś układu..
ale chyba żadna z nas nie zna osobiście tych dziewczyn, by móc stwierdzić, co to tak naprawdę jest
:) :P
ODPOWIEDZ