rozciąganie- gdzie i kiedy ?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Czajori

Post autor: Czajori »

Właśnie , tłumaczenie z oparciem nogi o ścianę stojąć tyłem jest co najmniej mętne, albo nie do wykonania, jak się jest nierozciągniętym.

Maron, tez kiedyś rozciągałam się na łóżku, a nie na twardej podłodze, i zdecydowanie miałam lepsze efekty, szybciej. Nie wiem, czemu - może dlatego, że zapadając się w łóżko człowiek robi właściwie minimalny nadszpagat? :P
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

W PUNKTACH :D
1. stan tylem do sciany.
2. zrob sklon tak, bys polozyl/a rece na ziemi.
3. wyciagnij jedna noge do gory po scianie ;)
4. dociskaj tylek do sciany :twisted:

a jesli chodzi o lozko to mi sie wlasnie wydaje, ze na nim sie w ogole pelnego szpagatu nie robi.
tzn lozko sie zapada, nawet twarde materace(ja mam taki :P ) i nam sie wydaje, ze siedzimy w szpagacie, a tak naprawde tak nie jest.
twarde podloze jest duzo lepsze.
Maron

Post autor: Maron »

tak, tyle że ja mam zbyt kościste kolana by wżynały się w podłogę.

[size=9:e447517043]bo jak sobie tak 'obiję' kolano to później nawet nie mogę chodzić :?[/size:e447517043]
Joanna

Post autor: Joanna »

Princess, jesli kolana Ci sie za mocno w szpagacie wpijaja w podloge, to znaczy ze nie masz jeszcze pelnego szpagatu, bo nie siedzisz w nim swobodnie. Mozesz probowac sobie podlozyc np. koc pod tylnia noge, to pomaga.

Jesli chodzi o szpagat na scianie to mozna robic zarowno majac noge tylna na scianie (a jak ktos ma super gietki kregoslup to w ogole moze to robic z plecami nie na dole, przy przedniej nodze, a ustawionymi pionowo, i starac sie dotknac tylnej nogi), jak i przednia.
Bokiem jest niewygodnie, przynajmniej dla mnie.
Oczywisice noga na podlodze jest w jakiejs odleglosci od sciany, i wtedy mozna poglebiac ponadszpagat, jak ktos ma (czyli starac sie docisnac miednice do sciany).
I nie zginac tylnej nogi!

:)
sisi

Post autor: sisi »

[quote:7d76f1badf="Princess Maron"]tak, tyle że ja mam zbyt kościste kolana by wżynały się w podłogę.

[size=9:7d76f1badf]bo jak sobie tak 'obiję' kolano to później nawet nie mogę chodzić :?[/size:7d76f1badf][/quote:7d76f1badf]

princess a wykręcanie nóg?! no chyba ze mówisz o francuskim a nie turku... wtedy dobrym sposobem jest założenie ochraniacza, np takiego jak mają siatkarki :) poza tym mozesz też podtrzymywać się na rękach, zachowując obydwie nogi proste, wtedy na pewno kolana nie dotkną podłogi póki nie usiądziesz w pełnym szpagacie.

kolana wbijajace sie w ziemie przy francuskim? :? ale jakim sposobem? :? przeciez przednie jest skierowane do gory a tylne w bok..
Joanna

Post autor: Joanna »

Kasia, nawet jak jest skierowane w bok, to sie moze wbijac, no nie? Jesli ktos nie ma pelnego. Zauwaz, ze jak ktos robi ponadszpagat, to czesto podklada cos pod kolano tylnej nogi, bo jest wiekszy nacisk na podloge (robi sie taka troche dzwignia).

dzieki za wytlumaczenie. mi sie nigdy nie wbijalo, wiec dlatego rozmyslalam o co chodzi ;)
ale taki problem maja chyba tylko osoby, ktorym kosci wystaja... :P
a ja do takich nie naleze niestety :mrgreen:
a musze powiedziec, ze jak ma sie przeprosty i sie siada w tureckim to wyglada, jakbysmy byli duzo nizej niz naprawde jestesmy :lol:
Maron

Post autor: Maron »

chodzi o to że mi się wżyna w podłogę bok kolana, który dotyka ziemi...
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Princess ja mam to samo, tez mi sie kolana w ziemie wbijają... Ale czym ma sie lepszy szpagat tym sie kolana mniej wbijaja. Wiec poprostu trzeba sie rozciągac :D Jak sie już siedzi w pełnym to sie nie wbijają (przynajmniej mnie)...
ODPOWIEDZ