podbicie (jak ćwiczyć?)

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
nathaliye

Post autor: nathaliye »

przeciez ja nie mowilam o tym w pointach, nie sadzilam zeby ktos tak pomyslal, przeciez tanczenie w pointach na podwinietych palcach to samobojstwo
lusiak

Post autor: lusiak »

nie o to chodzilo. :P tylko o to, ze jak sie tak staje to moze potem w pointach co stam sie zle tanczy zy cos...nie wiem....ale ja nie znam nikogo kto mial problemy przez stawanie na podwinietych palcach...
Czajori

Post autor: Czajori »

Chodzi o obalenie mitu, że w pointach stoi się na podwiniętych palcach.
Skończmy offtop.
malinoweoczy

Post autor: malinoweoczy »

Czy znajdzie się jakiś łaskawca, który mógłby przetłumaczyć opis ćwiczeń z pierwszej strony? proszę
VisVersa

Post autor: VisVersa »

Malinowe oczy- nie powinnam, bo trudno mi to po ludzku przełozyc na język polski, ale skoro nikt się nie podejmuje to abyś miała co poćwiczyć spróbuję co nieco wydukać :)
Przy okazji dołączam się do prośby o tłumaczenie i wyjasnienie kwestii dla mnie niezrozumiałych :)

1.[b:09f922bcb7]Releves[/b:09f922bcb7] i [b:09f922bcb7]eleves[/b:09f922bcb7] w każdej pozycji (pierwszej, drugiej, piątej, potem na jednej nodze, ustawiając stopy równolegle i ([i:09f922bcb7]czyżby?)[/i:09f922bcb7] kierując je "do srodka"). Wykonuj dla obu nóg naprzemiennie. Ćwiczenie wykonuj najwolniej jak możesz. Nastepnie najszybciej jak możesz. Tu wyjasnienie w tekście: eleve to po prostu wznoszenie się na półpalce jak w releve, z tym, że potem nie schodzimy do plie.
Każą pamiętać coby napinać pośladki i 'inner things' (wnetrzności ?!?! :|)
[i:09f922bcb7]Tu od siebie dedykuję filmik :[/i:09f922bcb7] http://pl.youtube.com/watch?v=zukngVgS70Y

2. Toczenie piłeczki tenisowej stopą, stojąc i podtrzymując się czegoś. Cwiczenie rób powoli i naprzemiennie dla obu stóp. Wykonuj dla nóg ustawionych równolegle i dla wykręconych.

3. Stań na jednej nodze na brzegu krzesła, przytrzymując się czegoś, tak by pięta była w powietrzu. Wykonuj powolne releves i eleves. Zmieniaj nogi.
[i:09f922bcb7]ja to ćwiczenie robiłam na stosie kilku grubych książek zamiast na krześle, żeby z niego nie spaść, zabijając się przy okazji.[/i:09f922bcb7]

4. Siad płaski, plecy wyprostowane. Zegnij kolana. Połóż przed sobą szmatkę. Podnieś ją chwytając ją stopą, podkurczając palce, a następnie upuść - [i:09f922bcb7]i tu nie jestem pewna- [/i:09f922bcb7] powoli 'zwalniając' palce po kolei.

5. Kreślenie alfabetu stopą po podłodze. Pisz imię jedną nogą a nazwisko drugą. Po6tem na odwrót,. Pisząc, nie odrywaj stopy od podłogi.

6. Siad ([i:09f922bcb7]znów płaski jak mniemam[/i:09f922bcb7]), placy wyprostowane, kolana zgięte. Obciągając palce powoli prostuj kolana wyciągając nogi (sorry, nie wiem jak inaczej ująć) przed siebie, nie odrywając stóp od podłogi. Chwilę potrzymaj (nogi wyprostowanej pozycji) i staraj się jeszcze "wypychać" obciągnięte stopy do przodu. Powtórz.

7. Stań na podłodze na pełnych stopach (cięzar ciała nad śródstopiem i piętami). Staraj się "odrywać" czy tam "unosić" środkową część stopy od podłoża. 'Podkurczaj' palce w kierunku pięt poprzez unoszenie podbicia, palce mają się mocno trzymać podłogi, znaczy nie nalezy odrywać ich od podłoża.
Po zakończeniu ćwiczenia rozciągnij/ naciągnij stopę.

8. Siedząc na podłodze (nogi ugięte w kolanach) należy unieść palce do góry (reszta stopy na podłodze) i wykonac ruch [i:09f922bcb7]którego nie potrafię opisać[/i:09f922bcb7] :| Znaczy , porównane jest to "gry na pianinie placami u stóp", trzeba palce od małego do dużego, po kolei, opuścić i unieść płynnym ruchem.

9. Masaż stóp- śródstopia, podpbicia, między palcami, ścięgno achillesa. I że niby dobrze robi pomasować stopy przed tańcem :)

10. Teraz tak, hmm..stopą zrobić point, palcami flex, nastepnie palcami point i potem stopą flex. Powtórzyć 30x dla kazdej stopy. Dobrze rozciąga podbicie.
Ćwiczenie można robić z gumą i wymaga dobrej koordynacji.

11. Krążenia stopami- po 20 zgodnie z ruchem wskazówek zegra i doń przeciwnie.

12. Złapac rękami duży palec u stopy i sąsiedni. Następnie ciągnąć kazdy w przeciwnym kierunku- tak jakby robiły szpagat :)
Ma to służyć rozciągnięciu kości śródstopia. Należy robić dla każdej "pary" palców :)

13. Podnosić stopą z podłogi : kulki (mowa o takich : http://www.kartelmusic.pl/shop/images/okladki/Marillion_Marbles__20051024101035.jpg ;) ) albo ołówki, albo cokolwiek.

14.[i:09f922bcb7]W tym przypadku nie wiem co piszę: [/i:09f922bcb7]Robiąc tondu (obojętnie w bok, tył lub przód) skupiać się nie tylko na tym, żeby obciągać palce, ale żeby nie przechodzić bezpośrednio z flexa w point, tylko flex-releve-point. [i:09f922bcb7]( tego sobie nie umiem wyobrazić, ani nawet tak zrobić)[/i:09f922bcb7] Czyli, żeby moment oparcia stopy o podłogę (nacisku na pdołogę) nie nastapił w momencie obciągnięcia palców tylko tuż przed. (??)

15. Pracować nad obciąganiem palcców przy wykonywaniu wszelkich skoków. W ten sposób, żeby weszło w nawyk iż w trakcie ćwiczenia skoków palce są zawsze całkowicie obciągnięte.

16. Obciągnąć stopę, obciągniętą złapać ręką (za palce) i ciągnąć palce "w dół" tak, żeby wypychać podbicie bardziej niż możemy je "wygiąć" sami z siebie. Następnie, dalej mocno trzymając/naciągając palce, naciskać mocno druga ręką na sródstopie, masując jego mięśnie- ma to pomóc utrzymać stopę w takiej pozycji(z tym napiętym podbiciem), bez naciągania palców ręką, poprzez "przyzwyczajenie" mięśni do wygody w takiej pozycji (clumsy polish ;) )

17. Skoki są bardzo dobre przy pracy nad nogami, kostkami, stopami o ile wykonywane są prawidłowo - należy pamiętać przy "lądowaniu" o głębokim plie, żeby dobrze ustawiać pięty, nie wypinać tyłka, a podczas skoku żeby mocno obciągać stopy . Jeżeli chodzi o "roll through as you come down" = no idea.

18. [i:09f922bcb7]Nie podejmuję się opisu, nie mogę sobie tego przestrzennie wyobrazić [/i:09f922bcb7]

19. W leżeniu na plecach, nogi wyprostowane, złap stopę taśmą i unieś wyprostoaną nogę do pionu (90 stopni do podłogi). Rób na przemian point i flex. Powtarzaj ćwiczenie zmieniając nogi. Taśma musi być mocno napięta.

Za wszystkie błędy stylistyczne, językowe, merytoryczne żałuję, acz nie wiem jak się poprawić :)
Agnes

Post autor: Agnes »

[quote:633ee49b78="VisVersa"]14.W tym przypadku nie wiem co piszę: Robiąc tondu (obojętnie w bok, tył lub przód) skupiać się nie tylko na tym, żeby obciągać palce, ale żeby nie przechodzić bezpośrednio z flexa w point, tylko flex-releve-point. ( tego sobie nie umiem wyobrazić, ani nawet tak zrobić) Czyli, żeby moment oparcia stopy o podłogę nie nastapił w momencie obciągnięcia palców tylko tuż przed. (??) [/quote:633ee49b78]

Chyba chodzi o to chociaż też nie jestem pewna http://youtube.com/watch?v=7O-Xt5tLogw
VisVersa

Post autor: VisVersa »

Agnes, dziękuję, bo filmik jest hiperpomocny :) (teraz już tylko nie umiem tak zrobić ;) )
Pomyślałam, widząc jakie skarby niektórzy trzymają w zanadrzu- może przydatny byłby wątek nie tylko o filmach baletowych w sensie spektakli itp, ale i odrębny, gdzie dzielilibyśmy się materiałami dotyczącymi takich właśnie detali technicznych ? :)
[size=9:b58acbe2fc](chcę nogi a szczególnie podbicie tej dziewczynki :( )

edit: Baletqueen, albo jesteś malkontentką albo mnie za łatwo zadowolić ;) A powaznie- nie jestem znawcą podbić, ale nie wydaje mi się być szczgólnie duże. Mimo to bardzo podoba mi się linia nogi i stopy tej dziewczyny, jest taka "krucha". Ot dowód na to, że nie tylko rekordowe podbicia mogą zachwycać ;) Tak czy siak przepraszam, że wzbudziłam offtop. [/size:b58acbe2fc]
nathaliye

Post autor: nathaliye »

a ja nie uważam ze to podbicie jest jakoś specjalnie duże, odnośnie filmików pod tym jest dużo filmów "z tej serii" na różne przydatne ćwiczenia
Joanna

Post autor: Joanna »

nie [i:e2a3c33639]inner things[/i:e2a3c33639], tylko [i:e2a3c33639]inner thighs[/i:e2a3c33639], czyli wewnetrzne uda... :roll:
Zioło

Post autor: Zioło »

Przepraszam za odkopywanie starego tematu, ale mam problem w związku z tymi ćwiczeniami.
Wykonuję je codziennie od jakiegoś miesiąca, szczególnie arch bending1 i ostatnio podczas ćwiczeń boli mnie zewnętrzna kostka. Czy to normalne? Może wykonuję to ćwiczenie zbyt często lub w zły sposób?
Dziękuję z góry za odpowiedź :)
ODPOWIEDZ