Podziel się tym ze wszystkimi...

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Shecharchoret

Post autor: Shecharchoret »

Powiedzcie mi jeszcze tylko, przepraszam za offtop, czy w dwa lata da się przygotować do WOTu? O balecie mam tylko zielone pojęcie, tylko o folklorze dość dużo, o reszcie nie wspomnę. Nie wiem czy mam szanse i czy pchać się niepotrzebnie, bo wynik 40% to żaden wynik.
venus-in-furs

Post autor: venus-in-furs »

Z pewnością, choć z racji tego, że jest to przedmiot, którego nie uczy się po prostu w szkole, wymaga to od ciebie dużo pracy własnej.
Shecharchoret

I teraz pytanie jak się do tego przygotować? Czy internet to wiarygodne źródło informacji i od czego zacząć?
Kasia G

Post autor: Kasia G »

mamy tu kilka tematów nt matury z WOTu, jest tam m.in. spis lektur. Zacząc trzeba od materiałów kuratorium czyli wymagań egzaminacyjnych. Potem od lektur - zwłaszcza Zarysu Turskiej oraz od oglądania tytułów aletów które sa wskazane w materiałach. Do tego lektury dot. ludowego i współzesnego. Informacji o współczesym rzeczywiście najlepiej szukac w Internecie bo są najbardziej aktualne a w Polsce mało wyszło prac na ten temat - przynajmniej ogólnie dostepnych

No i nalezy sprawdzić czy za 2 lata WOT będzie wogólne mozliwy do zdawania na maturach...
nathaliye

Post autor: nathaliye »

[quote:273f28e5b7="Kasia G"]No i nalezy sprawdzić czy za 2 lata WOT będzie wogólne mozliwy do zdawania na maturach...[/quote:273f28e5b7]

spieszę donieść że tak:

Matura z łaciny, filozofii, wiedzy o tańcu i historii muzyki jest mało popularna, dlatego Ministerstwo Edukacji Narodowej chce z niej zrezygnować. Ostatnie egzaminy zostaną przeprowadzone w 2015 roku.

Ministerstwo Edukacji Narodowej podjęło decyzję o wycofaniu z egzaminu maturalnego przedmiotów: łacina, filozofia, wiedza o tańcu i historia muzyki. Będzie można je zdawać do 2015 roku

Nie wszyscy chcą pogodzić się z likwidacją tych przedmiotów. Największy opór budzi kasacja egzaminu z klasycznej łaciny. 13 czerwca ma rozpocząć się akcja przeciwko wycofaniu tego przedmiotu.

MEN, w decyzji o zniesieniu łaciny, podpiera się argumentem małej frekwencji podczas tego sprawdzianu. W tej chwili na podejście do egzaminu decyduje się rocznie około 200 uczniów.

Rektorzy uczelni także nie bronią języka łacińskiego. Szkoły wyższe przestają zwracać uwagę na wyniki z tego egzaminu.

http://www.mmwroclaw.pl/374596/2011/6/8/matura-z-laciny-i-filozofii-jeszcze-tylko-przez-cztery-lata?category=news
Shecharchoret

Wiem od mojej nauczycielki WOKu, że pani Minister chce wycofać takie przedmioty, gdyż jest mała frekwencja oraz nie są potrzebne. Ponoć nigdy nie uznawała przedmiotów artystycznych, gdyż uważała je za zbędne. Była nauczycielką matematyki (czy jakiegoś innego ścisłego przedmiotu). Ale moim zdaniem nie mogą likwidować. Te przedmioty są trudne, o wiele trudniejsze niż angielski czy matematyka i potrzeba do tego między innymi pasji. Nie każdy np. kocha taniec, więc jak można znosić te przedmioty. Skoro łacinę zdaje rocznie ok 200 uczniów tzn, że jest im to do czegoś potrzebne. Nie wiem. Takie jest moje zdanie...

[b:583411cb17]Kasia G[/b:583411cb17], Dziękuję bardzo za odpowiedź :D
venus-in-furs

Post autor: venus-in-furs »

[quote:33cebebf35="Shecharchoret"] Ale moim zdaniem nie mogą likwidować.[/quote:33cebebf35]

Niestety, mogą. Ale jest też taka zasada, że tego typu zmiany wchodzą dopiero po dwóch latach od ustawy (chyba). Więc skoro nic na ten temat jak dotąd pewnego nie wiadomo, to możliwe, że za dwa lata jeszcze będzie.
nathaliye

Post autor: nathaliye »

[quote:7133e4bdba="Shecharchoret"]Te przedmioty są trudne, o wiele trudniejsze niż angielski czy matematyka i potrzeba do tego między innymi pasji.[/quote:7133e4bdba]

polemizowałabym z porównywaniem co jest dla kogo trudniejsze. Uważam, że nie ma sensu porównać wiedzy o tańcu do matematyki, to dwa różne przedmioty wymagających kompletnie różnych predyspozycji.
Uważam, że ich likwidacja jest bardzo praktyczna. Poza nielicznymi wyjątkami te matury nie biorą udziału w procesie rekrutacyjnym. Uczniowie ją zdają bo mają taką możliwość a nie dlatego, że jest im to potrzebne. Raczej dla własnej satysfakcji, co zrozumiałe jeśli ktoś się czegoś uczy kilka lat to przyjemnie mieć świadomość, że ta wiedza może służyć do zdania egzaminu państwowego
Shecharchoret

Ja jestem za wycofaniem matematyki... jedna czwarta tegorocznych maturzystów nie zdała matury i w większości była to matematyka.
madelaine

Post autor: madelaine »

No to chyba niepokojącą kwestią jest poziom przygotowania uczniów do matury z matematyki, która w tym roku, przynajmniej na poziomie podstawowym, trudna nie była. Najprościej odpuścić, to fakt, ale uważam, że obowiązku zdawania matury z tego przedmiotu znosić się nie powinno.
ODPOWIEDZ