Pierwsze pointy

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Kasiek

Post autor: Kasiek »

Może jak owijasz np. watą to ma ona duży nacisk na palce i sprawia to ból? Nie wiem,ale np. jak tańczę w silikonowych wkładkach w Grishko 2007 proflex to mnie też bolą palce bo mnie troszkę uciska(problem za wąskich point) a gdy owijam plastrem palce muszę jedynie dać na sam czubek troszeczkę waty. Wydaje mi się,że właśnie chodzi tu o ten duży nacisk,ścisk, nie wiem jak to dokładnie określić.;p
Bisiuka

Post autor: Bisiuka »

Chciałabym usłyszeć opinie o pointach z Grishko, ich + i - :
- Fouette
- Grishko 2007
- Grishko 2007 PRO FLEX

Najlepiej gdyby była to osoba która miała wszystkie te pointy ale mogą to być także pojedyncze osoby.

ps: Były by to pierwsze pointy z tych modeli.
Kasiek

No to tak:

Najpierw miałam Grishko 2007 PRO FLEX
Pointy cudne. Rozrabiałam je niecałe 4 dni,ale box musiałam "potraktować" przy boczkach wodą bo inaczej by mi chyba wygniotło stopę;p
Bardzo łatwo można w nich było uzyskać pół-palce. Dostałam je bodajże w poniedziałek a w sobotę już miałam je na scenie,przy czym także w nich ćwiczyłam.
Grishko jak Grishko lubią sobie postukać.;p

Czyli
+:
łatwe rozrabianie
łatwe przechodzenie z palców w pół-palce
bardzo lekkie
ładnie dopasowywały się do stopy

-:
box uciska z początku i to bardzo
Bisiuka

A może miałaś jeszcze tamte? :wink:

Dziękuję :D
Kasiek

Aktualnie mam Grishko 2007 PRO.
Pierwszy dzień dopiero. Rano mi przyszły pocztą.:D

Pierwsze wrażenia? Wolę Grishko PRO-FLEX wydają mi się wygodniejsze i lżejsze..
Więcej wrażeń opowiem pewnie gdy już będą w pełni rozrobione.Jak na razie uporałam się z mega twardą wkładką ;p :shock:
Bisiuka

A jaka miękkość (ss, m, h) bo się zastanawiam czy te pointy mają twardą podeszwę.
Kasiek

W Grishko PRO mam M

I w Pro FLEX tak samo. Zawsze biorę M w pointach Grishko,ale zauważyłam,że M M nierówne,
Bisiuka

Aha. TO bardzo możliwe ze jedna jest twardsza. Ja kiedyś miałam tak z H.

Jakie opinie ? :D
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Ja mogę porównać fouette i 2007.
Fouette:
-w miarę wąski czubek
-wycięcie V
-można wybrać czy ze ściągaczem czy nie (ja zazwyczaj mam bez, chociaż jedne trafiły mi się z)
-dużo lżejsze niż 2007 -> mniej obciążają stopę, achillesy
-bardzo łatwo się wyrabiają (M praktycznie po kilku minutach po założeniu na stopę, H trochę dłużej)
-bardziej nadają się na wąską stopę
-czubek nie staje się miękki tak szybko jak w 2007
-podeszwa jest klejona - dużo bardziej elastyczna niż w 2007 i co ważne rozrabia się równomiernie CAŁA a nie tak jak w 2007 górna część staje się bardzo szybko miękka (za miękka czasami..), a dolna pozostaje twarda
-wygodne dla pozycji pólpalce
-służą mi dłużej niż 2007 (średnio, bo to też zależy na jakie pointy akurat się trafi, jedne wytrzymują 3 tygodnie, inne po 1,5 tygodnia są zbyt miękkie)
uwaga! Ostatnio, tydzień temu jak kupiłam nowe Fouette w szerokości takiej jak zawsze brałam to okazało się, że te z nowej dostawy są szersze (kiedyś XXX były na mnie dobre, teraz też je wzięłam i są za szerokie, powinnam mieć XX) więc radzę zmierzyć.

2007:
-wycięcie U
-czubek szerszy niż Fouette - możliwe, że przez to dużo szybciej staje się miękki i za bardzo czuć podłogę
-podeszwa jest szyta ręcznie
-mają ściągacz
-dobrze dopasowują się do stopy (u mnie lepiej niż fouette)
-szybko się zużywają, zdarza się im także złamanie w górnej części, ktora rozrabia się szybciej niż dolna
-dla mnie są to pointy trochę za ciężkie (po dłuższym użytkowaniu bolały mnie achillesy)
-bardzo ładnie wyglądają - wydłużają stopę, fouette też wyglądają dobrze, ale mnie bardziej podoba się 2007 na mojej stopie
-nie wygodne dla pozycji półpalce

Ogólnie mi zdecydowanie bardziej podpasowały Fouette, ale wiadomo, ze wszystko zależy od stopy, napewno opinie na temat tych point są różne:-)
Mam nadzieję, ze coś pomogłam.
Odetta.

Post autor: Odetta. »

Ja mam Fouette kupione od Lorenzo :D
ODPOWIEDZ