Balet dla dorosłych Kraków

Ogłoszenia, informacje i dyskusje o kursach, konkursach, warsztatach, audycjach, powstających szkołach. Kursy baletowe dla dorosłych;
Father

Post autor: Father »

[quote:c0cea9463a="jurecq"]w zasadzie 99,9% - to dziewczyny ktore 'opamietaly' sie kiedy juz jest za pozno na powazny taniec. [/quote:c0cea9463a]
To znaczy, że na 999 bab przypada 1 facet. :smile: No, chyba nie jest tak żle. Poza tym chyba jacy by oni nie byli to dobrze jak przynajmniej som. :D A i do łyzwiarstwa Ci sie przyda. Mi osobiscie zajecia z tańca na obozach bardzo się przydały szczególnie jesli chodzi o pracę góry ciała a w szczególnosci rąk.
jurecq

Post autor: jurecq »

xx
Alya

Post autor: Alya »

no a w sumie to ja bym była chętna nawet na te 2 miesiące :)
ale będzie 7 osób?
ines-gym

Post autor: ines-gym »

sorki dziewczyny że teraz dopiero ale ciągle brakuje mi jednak2 osób ;( cały czas szukam na gwałt ale znajomi coś nie chętni ;/ a to dla mnie sprawa pioryettowa więc z desperacji w środę zaczynam rozwieszać plakaty po mieście ;) jak co piszcie na gg 6045344
aokins

Post autor: aokins »

Ja mam jeszcze 1 chętną osobę. Wyjdzie coś z tego?
ines-gym

o super ! a mogłabym jakieś namiary do was ? :)

ja + moja siostra + moja koleżanka na bank + jeszcze jedna której się muuszę upewnić ale raczej spoko

to są 4 osoby .

jeżeli mamy 3 stąd to mogę dzwonić i załątwiać ! jak mi się marzy żeby już zacząć !!!!!!!!!!
potwirerdzcie please i dajcie jakies gg kom . buziaki ;)
Elin

Post autor: Elin »

Ja też bardzo chętnie zacznę :) więc możesz mnie dopisać :) Bardzo dużo dobrych rzeczy jest na tym forum o tej szkole :)

Ja na razie chodzę na balet do NCK'u od miesiąca czy 2 (swoją drogą lekcje są bardzo fajnie prowadzone) ale drugie zajęcia na pewno mi nie zaszkodzą, zawłaszcza ze szczególnie utalentowana w tej dziedzinie nie jestem (dokładnie całkiem nie utalentowana ;))
Jak jest potrzebny do mnie kontakt to odpisze na maila albo PW :)

A tak biorąc pod uwagę temat (może komuś się przyda) - w ciągu ostatniego miesiąca przetestowałam 3 szkoły baletu w Krakowie w zakresie zajęć dla dorosłych i są na prawdę bardzo zróżnicowane - pod względem ceny, poziomu i sposobu nauczania :)

Krakowska Akademia Tańca jest przede wszystkim najdroższa (30 zł za godzinę lub 25zł za godzinę w karnecie miesięcznym) i osobiście najmniej mi sie podobało.
Zajęcia są w poniedziałek o 19.
Salka jest mała, podłoże to jakieś takie gumowo-plastikowe płyty (strasznie się na tym cokolwiek robi), drążki są metalowymi poręczami (tzn. całkiem nie pracują, nie gną się), a lustra tak ustawione że jeżeli ćwiczy więcej niż 3 osoby na sali to nie ma szans żeby przy drążku się widzieć :). Za to jeżeli ktoś jest zainteresowany bardzo wolnym i dokładnym tokiem nauki to jest to dobre miejsce - zajęcia na prawdę są przeprowadzane krok po kroku. A co do samej prowadzącej to jako laik mogę tylko powiedzieć, że dwie pozostałe osoby (z niżej wymienionych szkół) prowadzą (jak dla mnie) lepiej.

W art color balet jest troszkę taniej - 25 zł za 1,5 godziny. I zajęcia są nawet 5 razy w tygodniu jeżeli ktoś ma ochotę.
Z tego co pamiętam są we wtorek i piątek o 8 rano, w niedziele o 10 i we wtorek i piątek jakoś po południu.
Nauczyciel wydaje się bardzo kompetentny i jest bardzo motywujący. Salka dziwna ale zdecydowanie lepiej się na niej ćwiczy niż na poprzedniej - jest normalna parkiet, drążki są drewniane (przenośne ustawiane na przeciwko luster) za to tok i tępo nauki są porażające, a grupy całkiem niezróżnicowane - na jednych zajęciach zwykle ćwiczą osoby o które np. biorą dodatkowa lekcje, a są w szkole baletowej i osoby całkiem początkujące - czyli jeżeli ktoś chce się szybko dużo nauczyć (a Pan prowadzący nie pozwala robić błędów jeżeli o to chodzi) to jest to dobre miejsce, a już na pewno dla osób które już coś umieją :)

No i NCK :) Zajęcia są chyba w takiej samej cenie jak na łąkowej 60 zł za miesiąc i raz w tygodniu 1,5 godziny. Grupa początkująca jest o 18 w czwartek
Prowadząca jest bardzo sympatyczna i moim zdaniem bardzo dobrze te zajęcia prowadzi (chociaż zupełnie inaczej niż P. Niedźwiedź).
Szybkość zajęć jest taka pośrednia - dużo się uczysz, a potem to szlifujesz - wg. zasady że skoro zajęcia są raz w tygodniu to trzeba nabyć dużo wiedzy i są bardzo męczące fizycznie.
Sala na pierwszy rzut oka wygląda jak super profesjonalna sala baletowa ale z epoki wczesnego gierka, a potem się człowiek przyzwyczaja. Osobiście bardzo dobrze mi się na niej ćwiczy. Jest bardzo duża (prawie jak sala gimnastyczna w szkołach), co ja odróżnia od 2 pozostałych i umożliwia robienie ćwiczeń po przekątnej.
I plusem tez jest to ze jak skończysz jeden "poziom" to cały czas równolegle w inne dni są prowadzone wyższe grupy, więc można baletowo "awansować".

Minusem chyba wszytskich 3 powyższych jest mała ilość (albo brak) ćwiczeń rozciągających (poza rozciąganiem oczywiście przez po prostu wykonywanie ćwiczeń), a na tym by mi zależało.

To tyle takiego aktualnego podsumowania.
ines-gym

super mamy cały skład ! mogę już zadzwonić i spytać czy możemy zacząć pierwszy trening w ten piątek . dlatego dziewczyny: aokins ( i twoja koleżanka :) Alya i Elin ( i wszystkich innych chętnych jeżeli są tacy ! ) proszę was o potwierdzenie czy możecie na 100% w ten piątek się spotkać na łąkowej aby zacząć naszą cudowną przygodę z baletem :D
bardzo bym was prosiła o jakieś numery kontaktowe bo nie wiem jak często tu wchodzicie a jak już się dowiem/ustalę itd to chciałabym mieć z wami bezpośredni kontakt i żebyście się natychmiastowo o wszystkim dowiadywały :) moje gg 6045344
gorąco liczę że spotkamy się w ten piątek ! proszę potwierdźcie szybciutko !
ines-gym

Elin : jeżeli chodzi o naciąganie to myślę że nie ma co tracić na to czasu na zajęciach z baletu ponieważ z doświadczenia powiem ( naciągam się od ponad 2 lat regularnie , około 2 razy w tygodniu ) że żeby naciąganie miało sens trzeba porządnie się rozgrzać , zrobić dużo wymachów i bardzo długo siedzieć w każdym szpagacie mi taki streching z rozrzewką zajmuję zwykle godzinkę do półtorej inaczej efekty są milimetrowe i na szpagat trzeba czekać latami dlatego trzeba by cały taki trenig poświęcić tylko na samo rozciąganie .w związku z tym lepiej ćwiczyć samemu w domu albo bardzo serdecznie zapraszam Cię do nas do sokoła na zajęcia z gimnatyki artystycznej ( wt i czw 19 - 20.30 koszt 55 zł / msc ) tam głównie się naciągami i naciągamy ! pozdrawiam i zapraszam do nas na strech ;)
Elin

Post autor: Elin »

Numer wyśle ci na PW :)

Sądziłam że do sokoła to przyjmują albo małe dzieci na wyszkolenie, albo już osoby wyszkolone, ale jeżeli nie to przynajmniej we wtorek na pewno miło było by pochodzić (w czwartek niestety nie mogę)
ODPOWIEDZ