OSB w Bytomiu

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Genessis

Post autor: Genessis »

Z tego co podawali w mediach w OSB w Bytomiu ma byc przeprowadzona kompleksowa kontrola, przez UM w Bytomiu, sprawdzane ma byc wszystko od warunkow socjalnych po zachowanie nauczycieli i dadatkowo sprawdzone maja byc ich predyspozycja do wykonywania zawodu nauczyciela, kto ich nie bedzie spelnial porzegna sie z pracą
ps-man

Post autor: ps-man »

[quote:a639029363="gonia05"]naprawdę nie wiem, czy ty nmasz przyjemność czy coś żeby pokazywać bytomską osb z jak najgorszej strony :?[/quote:a639029363]

Najgorszej? Z prawdziwej może... Ale nieważne, wszystko idzie ku lepszemu. To jest artykuł z gazety, więc nie rozumiem o co Ci chodzi... :roll: I są w nim zawarte bardzo bardzo bardzo dobre wiadomości dla samej szkoły, dla jej uczniów i dla potencjalnych chętnych, którzy może w końcu, wiedząc, że w szkole jest już porządek, zdecydują się jednak na nią, a nie na Łodzi czy Poznań...
vipmar

Nie sądzie, abyście sami nie byli sądzeni.

Post autor: vipmar »

Witam,
wtrącając swoje trzy grosze powiem tak, są różne programy... które szukają prawdy. Ja nie zaliczam programu UWAGI do tej kategorii, raczej do kategorii sensacyjek... Tak więc, mam nadzieję że się mylę, jutro możemy coś takiego właśnie zobaczyć.
Podoba mi się to, co pisze ps-man... z wielu powodów, jednym z nich jest to, że też wiem co to znaczy "walić głową w mur" i doświadczyłam "zbawiennego" kontaktu z nauczycielami i różnymi takowymi sprawami...
Patologiczne sytuacje zdarzają się wszędzie, bytomska szkoła nie jest tu żadnym wyjątkie... jeśli drogie Panie (Panowie również :-) oglądaliście dzisiejszą Uwagę to znacie temat molestowania, którego dopuszczał się trener karate...
I wracając do tematu, nie jest problemem to, iż stało się to w OSB tylko to, że nauczyciel/dorosły robi krzywdę dziecku a rodzic ufa, że jest wszystko OK. Powierza dziecko w dobrej wierze.... Wiem, bo czegoś podobnego doświadczyłam.... Potem zaś najgorsze jest to, że ofiara (dziecko) jest obwiniane, iż nie powiedziało, a przecież mogło... Bzdura. Właśnie dlatego jest ofiarą, bo ofiara często nie mówi, nie potrafi, nie chce, albo nikt jej nie słucha.
To tak na gorąco...
Pozdrawiam
ViPmar mama Małej.
raisa

Post autor: raisa »

Właśnie skończyła się "uwaga" na temat tej sprawy. W tym programie wszystko było postawione jasno ale to tez stawiało całą szkołę i inne OSB w Polsce w złym świetle.
Było też mówione tam o tym, że bliski kontakt (dotyk) w tej szkole to codzienność. Ja mam do tego inny stosunek bo moja nauczycielka tańca stara się to inaczej rozwiązać...
Po za tym dlaczego już wiele osób miałoby od razu zabierać uczniów z tej szkoły? Oczywiście, stała się tragedia a postawa dyrekcji i innych nauczycieli była fatalna. Ale nie można tak stwiać sprawy. ale ja już nie widze większego zagrożenia. Chociaż dyrekcja i inni postąpili fatalnie.
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Heh ja też to właśnie dzisiaj obejrzałam i uważam, że sprawa była postanowina jasno. Lecz moim zdaniem rodzice poszli trochę za bardzo do "przodu" z zaberaniem dzieci ze szkoły. Myślę, że jeśli ktoś kocha taniec to mimo tego i tak pójdzie do takiej szkoły.... Zresztą mowa była była także o tym dotyku, by w naszej poznańskiej OSB nie mamy najmniejszego kłopotu.. W każdym razie nic nikt nigdy nie mówił.. To tyle :-)
[size=9:d610ab8d12]
P.S. mOim zdaniem te pirouette z V pozycji na początku były niestawiane do dokładnej V pozycji tylko były rozwalone[/size:d610ab8d12]
ps-man

Post autor: ps-man »

Ależ nikt nie zabiera stamtąd dzieci. W tej chwili jest chyba grupa, która nie chodzi. Rodzice dali ultimatum - albo dyrekcja zostanie wyrzucona, albo ich dzieci nie pójdą do tej szkoły. I zadziałało. 8)
Joanna

Post autor: Joanna »

Do ps-mana - co do Twojej odpowiedzi na moj post (jakiś czas temu), mam wrażenie że nie uwzdględniłeś kontekstu, czyli tego że to była moja odpowiedź na post Kasi G.
Co do tego, czyjest to sprawa szeroko omawiana w mediach - dla mnie dzienniki lokalne czy pojedyncze wiadomości na dwóch portalach to jeszcze nie świadczy wiele; porównaj to z historią Ani z Gdańska (i jak się zresztą okazuje _zbytni_, sensacyjny, rozgłos medialny wcale nie okazuje się korzystny dla tamtej sprawy). Zresztą, moim zdaniem to lepiej, że nie zrobli afery na całą Polskę, i że 'newsów' nie słychać w każdym radiu i ogólnopolskiej tv, bo wtedy jest to już niestety pogoń za sensacją, a chyba wszystko zależy, aby tam się zmieniło coś na lepsze, a pod ostrym błyskiem fleszy podejmuje się zwykle zbyt pochopne i czasem populistyczne decyzje, a przecież w interesie wszystkich nie o to chodzi. Ale to moje zdanie nt. rozgłosu tej sprawy, zresztą uważam że ta kwestia nie jest chyba zbyt istotna w tej dyskusji.

Btw, wiadomo już coś więcej nt. stanu zdrowia tego chłopaka??
raisa

Post autor: raisa »

Podobno jest w szpitalu, sam oddycha ale ma ciężkie urazy mózgu
DariaD14

Post autor: DariaD14 »

Witam, prześledziłam wasze wypowiedzi, zgadzam sie co o przesadności programu Uwaga.Ponieważ kiedys natchnełm sie na spore rozbieżnosci wobc redagowanych scen wydarzeń i ypowiedzi osób(to odnosnie Uwagi o ks. Krollu z Zalna--zanłam go osobiście i nic nie pasowało do wizerunku przedstaionego w pokazywanym filmiku, zreszta sprawa Ani z Gdańska też.). Nie wiem co się zieje wśród dzieci/młodziezy ale nie jest dobrze. Nie radzą sobie z problemami, nie im moz e za mało rozmawiamy z naszymi pociechami, albo nie łuchamy co do nas mówią...Dużo jest agresji , molestowanie zrobiłó się jakby modne. Modna jest tez nagonak na szkoły i szukanie tanich sensaci zrobionyh z ludźkich tragedii, bo dzieci , nastolatkowie sa ofiarami, a my jako dorośli , ci mądrzy powinniśmy zacząć działaś,bardziej si intereować co sie dzieje w szkole twojego dziecka--a nie tylko narzekać, ze komitet rodzicielski za wysoki....
iwona

Post autor: iwona »

witam
strasznie wzruszyła mnie historia szymona czy ktos z was wie co sie z nim dzieje jak się czuje?
ODPOWIEDZ